Mechkov написа:Аз съм 11-ти клас.
На 1: [tex]2\sqrt{3} \cup (-4; \frac{28}{3}][/tex]
На 2: [tex]sin{\frac{\gamma} {2}} = \sqrt{2} - 1[/tex] и от това си изразяваме [tex]sin \gamma[/tex] и получаваме няква гадория
На 3: Едната посока я правя като си доказвам една лемичка, която общо взето е: ако p|n и p не дели a, то най - високата степен на p, която дели [tex]{n \choose a}[/tex] е по - голяма или равна от най - високата степен на p, която дели n.
За другата посока вземам p - произволен общ прост делител на a-тата. Нека [tex]p^{\alpha}[/tex] е най - високата степен на p, която дели всяко от a-тата. Нека [tex]b_i = \frac{a_i}{p^{\alpha}}[/tex]. И нека k е минималното такова, че [tex]p^k - 1 > b_i[/tex] за всяко i. Тогава си вземаме [tex]n = p^{\alpha}(p^k - 1)[/tex] и правим малко разписвания и получаваме с теорема на Люка, че p не дели произведението, а p|n => противоречие.
P.S. На трета написах и алтернативно д-во без т-ма на Люка, защото ще ми проверяват даскали от СМГ иии реших, че може и да се заядат, при което общо взето си разписвам в p-ична бройна система (което всъщност правя и в решението с т-ма на Люка, ноо айде ся подробности).
CappyHappy написа:Някъде публикувани ли са резултатите от областния кръг, кои са класирани за 3-ти кръг ?
Mechkov написа:Аз съм 11-ти клас.
На 1: [tex]2\sqrt{3} \cup (-4; \frac{28}{3}][/tex]
На 2: [tex]sin{\frac{\gamma} {2}} = \sqrt{2} - 1[/tex] и от това си изразяваме [tex]sin \gamma[/tex] и получаваме няква гадория
На 3: Едната посока я правя като си доказвам една лемичка, която общо взето е: ако p|n и p не дели a, то най - високата степен на p, която дели [tex]{n \choose a}[/tex] е по - голяма или равна от най - високата степен на p, която дели n.
За другата посока вземам p - произволен общ прост делител на a-тата. Нека [tex]p^{\alpha}[/tex] е най - високата степен на p, която дели всяко от a-тата. Нека [tex]b_i = \frac{a_i}{p^{\alpha}}[/tex]. И нека k е минималното такова, че [tex]p^k - 1 > b_i[/tex] за всяко i. Тогава си вземаме [tex]n = p^{\alpha}(p^k - 1)[/tex] и правим малко разписвания и получаваме с теорема на Люка, че p не дели произведението, а p|n => противоречие.
P.S. На трета написах и алтернативно д-во без т-ма на Люка, защото ще ми проверяват даскали от СМГ иии реших, че може и да се заядат, при което общо взето си разписвам в p-ичнабройна система (което всъщност правя и в решението с т-ма на Люка, ноо айде ся подробности).
Назад към Състезания за 9 - 12 клас
Регистрирани потребители: Google Adsense [Bot], Google [Bot]