Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Какви са границите в общуването

Какви са границите в общуването

Мнениеот Knowledge Greedy » 28 Дек 2014, 17:57

Какви са границите в общуването между различните йерархични нива? До колко една истина (каква част от нея) може да бъде съобщавана на неподготвена публика?

Какво ще кажете за мнението http://www.standartnews.com/balgariya-o ... 67609.html
на нашия министър?
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2827

Re: Какви са границите в общуването

Мнениеот Zarrie » 28 Дек 2014, 18:45

Лелеее, явно всеки тъпанар е добре дошъл за министър... нямам думи! Онемях пред главоломната простотия на уважаемия г-н.
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот monika_at » 28 Дек 2014, 19:14

Това, че Фредерик Жолио-Кюри е бил предан на комунизма, не го прави кръгла нула, както се изразява министърът.
Гледах репортажа по тв с изказването му. Не му прави чест.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот inveidar » 28 Дек 2014, 20:30

Защо ли наистина е взел името на жена си?! Както и да е. Мисля си, че професорът се бърка в едно важно нещо. Френските комунисти нямат нищо общо с българските комунисти. Не би трябвало да ги обижда, като ги слага под един знаменател! :twisted: :lol: :lol:
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот drago » 28 Дек 2014, 21:35

inveidar написа:...Френските комунисти нямат нищо общо с българските комунисти...

Мислиш ли?... Просто, по исторически причини, не са могли да се развихрят. :)
Обаче това ме накара да му прочета биографията; и аз си мислих, че Фредерик Жолио-Кюри е съпруг на Мария Кюри. И министърът не е прав, този човек, заедно с дъщерята на Кюри, е Нобелов лауреат по химия/1935/, така че явно има принос в науката, друг е въпросът, че около 1944 предава на Съветския съюз информация за Американската програма за изработване на атомна бомба. Та, може би не е справедливо, поне в България, да е по-популярен (яочевидно по исторически причини) от Мария и Пиер Кюри, но не му е мястото тези неща да се дискутират пред четвъртокласници.
drago
Математик

Рейтинг: 514

Мнениеот Гост » 28 Дек 2014, 23:46

Zarrie написа:Лелеее, явно всеки тъпанар е добре дошъл за министър... нямам думи! Онемях пред главоломната простотия на уважаемия г-н.

А ти можеш ли да кажеш какво е допринесъл за науката Ломоносов?
Гост

Мнениеот Гост » 28 Дек 2014, 23:49

drago написа:
inveidar написа:...Френските комунисти нямат нищо общо с българските комунисти...

Мислиш ли?... Просто, по исторически причини, не са могли да се развихрят. :)
Обаче това ме накара да му прочета биографията; и аз си мислих, че Фредерик Жолио-Кюри е съпруг на Мария Кюри. И министърът не е прав, този човек, заедно с дъщерята на Кюри, е Нобелов лауреат по химия/1935/, така че явно има принос в науката, друг е въпросът, че около 1944 предава на Съветския съюз информация за Американската програма за изработване на атомна бомба. Та, може би не е справедливо, поне в България, да е по-популярен (яочевидно по исторически причини) от Мария и Пиер Кюри, но не му е мястото тези неща да се дискутират пред четвъртокласници.

Дали щеше да е по добре да има само американска атомна бомба? ? ?
Гост

Мнениеот inveidar » 28 Дек 2014, 23:54

Не. Много по-добре щеше да е ако има само българска атомна бомба!!! :twisted: :twisted: :twisted:
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот inveidar » 28 Дек 2014, 23:58

И много по-добре е още на четвъртокласниците да се обяснява колко ужасен е комунизмът!!! Какво лошо има в това?! :twisted: :twisted: :twisted: Друг е въпросът, че там имаше по-големи ученици.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Zarrie » 29 Дек 2014, 11:18

inveidar написа:И много по-добре е още на четвъртокласниците да се обяснява колко ужасен е комунизмът!!! Какво лошо има в това?! :twisted: :twisted: :twisted: Друг е въпросът, че там имаше по-големи ученици.

Нали ? Писна ми от руска пропаганда!!! Тия хора не разбират ли, че ние правителство, което НЕ ни доставя банани НЕ ИСКАМЕ! Подкрепям те... трябва да се учат, разбира се! Още от раждането, бебетата трябва да бъдат жигосвани със знака на капитализма(а защо да им татуират и звездата на Давид на челото) и разбира се не на последно място - звездичка с полумесец :) Така е, за съжаление няма значение 4 клас или 4 курс. За глупостта възраст няма!
Последна промяна Zarrie на 29 Дек 2014, 11:28, променена общо 1 път
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот Zarrie » 29 Дек 2014, 11:20

Гост написа:
Zarrie написа:Лелеее, явно всеки тъпанар е добре дошъл за министър... нямам думи! Онемях пред главоломната простотия на уважаемия г-н.

А ти можеш ли да кажеш какво е допринесъл за науката Ломоносов?

Точно пък мен да питаш за Ломоносов :D хахаха
Не разбрах каква е точната връзка, но да, мога да кажа. Не знам до колко си запознат с едно "невзрачно" учебно заведение, нарича се "Московски държавен университет М.В. Ломоносов", но не мисля, че има нужда от лекции! Погледни уикипедия!
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот inveidar » 29 Дек 2014, 12:51

Zarrie, много си малък за да оценяваш един или друг обществен строй. И аз не съм съгласен с изцепките за учените, но да ми защитава някой социализЪма и комунизЪма?! Това ме вбесяваше до скоро. Сега просто си мисля, че на такива хора не трябва да се обръща особено внимание.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Гост » 29 Дек 2014, 12:53

Да, смущаващо е това което казва Zarrie и това например http://turlom.olimpiada.ru/
И изобщо смущаващо е, когато политици използват факти от естествените науки и свързаните с тях хора. Пък дори и с добри намерения :?
Гост

Мнениеот Zarrie » 29 Дек 2014, 14:21

Аргумента с много си малък не ми се струва стойностен :) Останалото си е просто мнение, както мое, така и ваше. Заядох се, защото вашето МНЕНИЕ го налагате като факт, а мнението си е просто мнение.
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот inveidar » 29 Дек 2014, 14:42

Просто трябва да си живял и в двата строя, за да имаш реална преценка. Това е необходимо, но не и достатъчно условие. :)
Последна промяна inveidar на 29 Дек 2014, 14:43, променена общо 1 път
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Гост » 29 Дек 2014, 14:43

Да inveidar, няма нужда от личностни аргументи.
Промяната на съзнанието става минимум за три поколения (Виж Светата Библия - колко години Мойсей е водил евреите към Обетованата земя?!).
Хората с промито или отровено съзнание и изкривен мироглед:
първо - изобщо не го съзнават;
второ - те не са виновни за това, децата им също;
трето - само Времето може да ги излекува - като ги вземе.
Zarrie, всичко това обаче не означава, че не бива да се борим, нали?
Гост

Мнениеот inveidar » 29 Дек 2014, 14:45

За съжаление си абсолютно прав! :(
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Knowledge Greedy » 29 Дек 2014, 15:04

Срещу нашия министър.
Не може човек, облечен в такава висока власт, да прави такива необмислени изказвания.
С две изречения той скарва институцията на българската държава с Нобеловия комитет, с руската страна и с българската научна общност. Изглежда „славата” на посещаваното училище да е изиграла лоша шега на господин министъра, но такова изказване се планира внимателно. Обмисля се всяка дума, за да бъде посланието не със скрити мотиви, но да е достатъчно прозрачно за цялата аудитория. Начинът на поднасяне на фактите и интерпретацията им не е подходящ за министър на образованието: „…В София има метростанция "Фредерик-Жолио Кюри". Не бъркайте Пиер Кюри с Фредерик-Жолио. Той е женен за дъщерята на Мария и на Пиер. Защо тогава той е взел името Кюри? За да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил в "Ало, ало". Той е бил от Съпротивата. По политически причини му се е отворило, та чак спирка на метрото…”
Връх на всичко обаче е неговото извинение http://www.standartnews.com/balgariya-o ... 67625.html. То само подкрепя фалшивата теза на външни сили, враждебни на България, които тръбят за криза в държавността и нещо повече – за липса на държавност. Протоколът изисква в такава ситуация говорител да поеме в ръцете си тълкуване на изказването на държавния мъж.
Knowledge Greedy
Професор

Мнениеот Knowledge Greedy » 29 Дек 2014, 15:08

В защита на нашия министър.
Основната цел на министъра беше насърчаването на самостоятелното свободно мислене на младите хора и подкрепа възпитаването на критично мнение, да не се робува на авторитети. Това е обяснимо, предвид тоталното промиване на съзнанието на българските граждани в периода 1945-1990 (Времето 1991-2014 също трябва да се брои, поради изключителната инертност на съзнанието). Опитът за това сред хората с изграден мироглед като българските учители, не бе успешен до този момент.
Втората цел на нашия министър е да постави фактите на точните им места. Явно в историята са допуснати не една и две грешки (Победителите не ги съдят – те пишат историята.) И поправянето им е рядкост да стане от писалищна маса. По-нормално и според съвременните нрави, е това да стане със скандализиране на общественото мнение. И аз си мисля, че Професорът не случайно захапва Михайло Ломоносов, Jean Frédéric Joliot-Curie и професор Асен Златаров. Парадоксално е, но дори ерудирани хора трудно ще се съгласят с този подход. Изброените мъже на Науката са сред множество равностойни на тях, но акцентът е, че те случайно или не, са галеници на съдбата – в случая една или друга политическа доктрина.
Което само по себе си е вече несправедливо спрямо съпоставимите с тях.
Knowledge Greedy
Професор

Мнениеот drago » 29 Дек 2014, 16:37

Zarrie написа:Точно пък мен да питаш за Ломоносов :D хахаха
Не разбрах каква е точната връзка, но да, мога да кажа. Не знам до колко си запознат с едно "невзрачно" учебно заведение, нарича се "Московски държавен университет М.В. Ломоносов", но не мисля, че има нужда от лекции!...

Като човек с математически стил на мислене, би следвало да съзнаваш, че само факта, че нещо е кръстено на някой, не означава, че този някой е велик.
Да изброявам ли примери, колко ВУЗ-ове носеха името на Ленин и Сталин, даже вр. Мусала доста дълго време е била променена на вр. Сталин. Или пък в Германия по времето на 3-тия райх, колко забележителности са носили името на Хитлер?? Та следва ли, че тези са били титани на мисълта?
Та така,... мислете!
drago
Математик

Рейтинг: 514

Мнениеот math10.com » 29 Дек 2014, 18:02

inveidar написа:И много по-добре е още на четвъртокласниците да се обяснява колко ужасен е комунизмът!!! Какво лошо има в това?! :twisted: :twisted: :twisted: Друг е въпросът, че там имаше по-големи ученици.

inveidar написа:Просто трябва да си живял и в двата строя, за да имаш реална преценка. Това е необходимо, но не и достатъчно условие. :)

inveidar написа:Zarrie, много си малък за да оценяваш един или друг обществен строй. И аз не съм съгласен с изцепките за учените, но да ми защитава някой социализЪма и комунизЪма?! Това ме вбесяваше до скоро. Сега просто си мисля, че на такива хора не трябва да се обръща особено внимание.

Господин учителю,
Ако не Ви представлява трудност , обяснете ни колко "УЖАСЕН" е бил в действителност комунизмът.Защото сама по себе си класификаията "УЖАСЕН" е същата манипулация ,каквато да речем "ЗАГНИВАЩИЯ" капитализъм.И кое по-точно според Вас е ужасно.Идеята или изпълнението.Защото към момента в България идеи няма , а изпълнението........................ няма да го коментирам.
Навсякъде се чува:"Той комунизмът беше ужасен" или "гласувайте за нас за да не са комунистите" , ама никъде не ни обясняват ,кое е толкова "УЖАСНО" и защо да постъпваме така.Това пропаганда ли е или истина?Дали не се прави опит за промиване на мозъци чрез Вас учителите , както това се правеше преди 1989г?Защо никой не смее да изложи фактите и да направи анализ на ситуацията преди и сега?
Нека да обясним на по-малките да знаят пък нищо, че след време ще ни обвинят в манипулация :D

И по темата.За едни Христо Ботев е невероятен поет , публицист и национален герой.За други е терорист и престъпник.Няма да коментирам за Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Пеньо Пенев и много други , рожби на един или друг политически строй , приемани и отхвърляни по една или друга причина.Подобни публични личности трябва да се споменават и трябва да се обяснява на бъдещите поколения , какво именно са направили без значение хубаво или лошо е било.Така че не му прави чест на министъра начина по който се изразява и реагира.
Защото за много деца Левски е футболен отбор от София , а това е деградация на поколенията......
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 808

Мнениеот Zarrie » 29 Дек 2014, 18:34

drago написа:Като човек с математически стил на мислене, би следвало да съзнаваш, че само факта, че нещо е кръстено на някой, не означава, че този някой е велик.
Да изброявам ли примери, колко ВУЗ-ове носеха името на Ленин и Сталин, даже вр. Мусала доста дълго време е била променена на вр. Сталин. Или пък в Германия по времето на 3-тия райх, колко забележителности са носили името на Хитлер?? Та следва ли, че тези са били титани на мисълта?
Та така,... мислете!

Разбрах аргумента ти и го приемам! Признавам, че е така, но не съм съгласен с това, че Хитлер, Сталин или Ленин НЕ СА били титани на мисълта! Позор и чиста проява на слепота би било да се твърди такова нещо.
Единственото смислено мнение измежду всичките, включително и моите, е това на Math10 :)
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот monika_at » 29 Дек 2014, 19:09

Zarrie написа:
drago написа:Като човек с математически стил на мислене, би следвало да съзнаваш, че само факта, че нещо е кръстено на някой, не означава, че този някой е велик.
Та така,... мислете!

Разбрах аргумента ти и го приемам! Признавам, че е така, но не съм съгласен с това, че Хитлер, Сталин или Ленин НЕ СА били титани на мисълта! Позор и чиста проява на слепота би било да се твърди такова нещо.
Единственото смислено мнение измежду всичките, включително и моите, е това на Math10 :)

Сталин, Хитлер и Ленин може и да са били "титани на мисълта", но това не ги прави личности, в истинския смисъл на тази дума.. По тяхно време са избити много хора, което е геноцид!
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот inveidar » 29 Дек 2014, 20:38

math10.com написа:Господин учителю,
Ако не Ви представлява трудност , обяснете ни колко "УЖАСЕН" е бил в действителност комунизмът.Защото сама по себе си класификаията "УЖАСЕН" е същата манипулация ,каквато да речем "ЗАГНИВАЩИЯ" капитализъм.И кое по-точно според Вас е ужасно.Идеята или изпълнението.Защото към момента в България идеи няма , а изпълнението........................ няма да го коментирам.
Навсякъде се чува:"Той комунизмът беше ужасен" или "гласувайте за нас за да не са комунистите" , ама никъде не ни обясняват ,кое е толкова "УЖАСНО" и защо да постъпваме така.Това пропаганда ли е или истина?Дали не се прави опит за промиване на мозъци чрез Вас учителите , както това се правеше преди 1989г?Защо никой не смее да изложи фактите и да направи анализ на ситуацията преди и сега?

Някъде да съм казал, че сега е шастие и рози?! :shock: И виждам, че не сте забелязали Ъ-то в думите. Така, както ги произнасяше Другарят Тодор Живков.
Нашият социализъм е УЖАСЕН, защото дойде на власт като първо изби или прати в трета глуха истинските социалисти, изби една огромна част от българските офицери, сражавали се за независимостта на България и огромна част от българската интелигенция, защото тя, като такава, не можеше да приеме техните "революционни" действия далеч преди жлостастния 9-ти септември. Заклеймиха ги като врагове на народа(каква велика фраза!?) и още тогава заложиха страха, като основно средство за държане на хората покорни. Ако някой се опитваше да направи нещо против техните действия, той веднага беше обявяван за враг и в най-добрия случай интерниран и изпратен в трета глуха. Ужасното беше, че ако дядо ти е бил търговец преди 9-ти септември, без значение, че е спасявал партизани, като ги е прекарвал с лодка по Дунава в Румъния, то ти влизаш в графата на неблагонадеждните и нямаш възможност да следваш право, нямаш възможност да заемаш някакви ръководни длъжности докато си жив.
Всъщност, усетих се, че трябва да пиша няколко часа за ужасните неща по онова време, но те ще се сторят на някой за смешни и несъществени. На някои, за които е било добре, че са имали какво да ядат(докато в Африка мрат от глад) и са могли да изучат децата си с надеждата, че и те могат да станат заслужили другари. До там се простираха мечтите на огромната част от българите. До там ни докара именно нашия социализъм. Докато в един момент настъпи перестройката и СССР вече нямаше възможност да издържа икономически себе си, а камо ли и другите сателити като България. Тогава рухна икономиката, която се крепеше в началото на ентусиазма на бедните, които като видяха какво правят и как крадат техните ръководители, започнаха да крадат и те.
За Държавна сигурност пък сигурно никой от вас не е чул? Но друг път ще ви обяснявам.
Аватар
inveidar
Математик

Следваща

Назад към Бисери