Гост написа:Да се поострои равнобедрен трапеж само по дадени периметър (като отсечка) и остър ъгъл при голямата основа - само с пергел и линийха
Гост написа:Гост написа:Да се поострои равнобедрен трапеж само по дадени периметър (като отсечка) и остър ъгъл при голямата основа - само с пергел и линийха
Я прочети пак условието.Случайно да не би да си изпуснал някоя дреболия,като например,че в трапеца може да се впише окръжност?
Гост написа:Да се поострои равнобедрен трапеж само по дадени периметър (като отсечка) и остър ъгъл при голямата основа - само с пергел и линийха
Нищо не е изпуснато! Няма други условия - окръжности или още нещо Това е!
Е не толкова грешка...просто такива различни трапеци има колкото си искаш, а няма никакъв проблем с някакво допълнително условие да се направи единствен, което е по-добре. Например във вашето решение дължината на бедрото $A_1F=AA1$ е произволна, което показва, че задачата в такъв вид има безброй много решения. Ако имаше условие, както беше предложено, в трапеца да може да се впише окръжност (например), то е достатъчно бедрото да е фиксирано $P/4$, което не е никакъв проблем. И трапеца е единствен, и решението ви е същото. И без да чертаем окръжност удовлетворяваме условието за вписана окръжностНякои тук твърдяха, че има грешка или пропуск в условието. Няма, нали?
Гост написа:Но ето ти една подобна задача с условие:
"Да се построи триъгълник само до даден периметър и двата ъгъла при основата"
Гост написа:А ако ъглите при основата са различни. са различни? Задачата е триъгълник, а не рабнобедрен. За разнобедренив триъгълк, добър подход!
Гост написа:А ако ъглите при основата са различни. са различни? Задачата е триъгълник, а не рабнобедрен. За разнобедренив триъгълк, добър подход!
Гост написа:Браво! Много добре! Аз пък ти предлагам един, надявам се, по-опростен според мен начин на построяване.
Гост написа:Съгласен съм със забележката. Това е точно така.Тагамлицки го казваше....
Бъдете жив и здрав и вие
S.B. написа:Гост написа:Съгласен съм със забележката. Това е точно така.Тагамлицки го казваше....
Само да Ви опресня паметта:Проф.Ярослав Тагамлицки преподаваше "Диференцално и интегрално смятане" и нямаше нищо общо нито с катедра "Геометрия" ,нито с "Методика на математиката"!
Та нищо лично!
Гост написа:...
П.П. Имам още една подобна за задача за построение:
"'Да се построи правоъгълен тригълник 15-90-75 само по дадена височина"
Може да се включи в раздел тук. Не е предизвикателство, просто инфо.
KOPMOPAH написа:Гост написа:...
"'Да се построи правоъгълен тригълник 15-90-75 само по дадена височина"
Задачата изглежда интересна, но дали това са дължините на страните... Щото нали $15+75=90$ и няма как триъгълникът да е правоъгълен, ако въобще може да се нарече триъгълник.![]()
Спомням си американската задача, предизвикала много спорове - "Да се намери лицето на правоъгълен триъгълник с хипотенуза $6$ и височина към нея $4$"
Гост написа:...
"'Да се построи правоъгълен тригълник с ъгли [tex]15^\circ;90^\circ;75^\circ[/tex] само по дадена височина"
Назад към Периметър, лице, обем
Регистрирани потребители: Davids, Google Adsense [Bot], Google [Bot]