здравей
казвам се николай. технолог съм във Австралия. имам проблем от практиката. бих искал да Ви помоля за помощ, виждам 4е тук има разбиращи от материята.
проблема ми ни враща назад при Kepler.
имам във винарната големи ХОРИЗОНТАЛНИ дървени бъ4ви. налага ми се да измеря загубите на изпарение на вино в тях. това става като потапям стоманен метър откъм горния отвор и от4итам нивото на виното в бъ4вата. после сравнявам по таблица, НО ТАКАВА ЛИПСВА:-). знам само обема на бъ4вата(може би:-)). засега нямам възможност да ги долея и така да си направя практи4еска таблица(виното е много старо десертно и не се долива)
Проблема ми е 4е бъ4вите НЕ СА КРЪГЛИ. Дъната(по то4но предната и задната 4аст на бъ4вата) им са ЕЛИПСИ. Дъгите им приемам за ПАРАБОЛИ.
първона4ално подходих към зада4ата като намиране на обем на ротационно тяло. Проблема ми е 4е в този слу4аи въртенето не е по окъжност. тоест немога да приложа pi*∫y^2dx, преси4ащ се с равнина z=H. търсих по интернет интеграл за ротация по елипса но не намерих такъв.
тожа ме поставя в положение да намеря обема като троен интеграл.
постъпих по следния на4ин.
1. приех геометри4ния център на бъ4вата - О, да е в на4алото на координатната система
О = (0;0;0). Така разделям бъ4вата на 8 симетри4ни октанта. За да реша зада4ата, ПРИЕМАМ 4Е нивото на виното z = H, е над половината от бъ4вата. По този на4ин ми се налага да опеделя обема само на Първи октант.
2. направих замервания на бъ4вите и определих уравненията на елипсата и на параболата както и границите.
ето ги за една от бъ4вите(приел съм 1 метър за една линейна единица)
а = 0,700
b = 0,525
А = 0,775
В = 0,585
L = 1,200
H = 0 празна бъ4ва
H = 1,400 - пълна бъ4ва
където:
а- дължината на голямата полуос на дъното на бъ4вата
b- дължината на малката полуос на дъното на бъ4вата
А- дължината на голямата полуос на средното се4ение на бъ4вата
В- дължината на малката полуос на средното се4ение на бъ4вата
L - дължина на бъ4вата от дъно до дъно
H - висо4ина на слоя вино в средното се4ение на бъ4вата
Уравненията на дъгата(парабола), на дъната и на средното се4ение на бъ4вата(елипси) съм ги приложил на картинките(трудно ми е да пиша уравнениа на компа, моля да ме извините)
3. Границите ги приемам(за първи октант)
0≤x≤0,585
0≤y≤0,600
0≤z≤h
където
h - разстоянието на нивото на виното от равнината x0y
h= 2.A - H
за решаването на конкретен пример приемам:
h = 0,720
Или за ГРАНИЦИ НА ИНТЕГРАЛА
0≤x≤0,585
0≤y≤0,600
0≤z≤0,720
ПРОБЛЕМИ:
1. Не съм сигурен за границите
2. Полу4авам две разли4ни уравнения на елипси - в средното се4ение и на дъното
3. Как да съставя тройния интеграл
2. Как да го реша
Моля за помощ, 10 години от последния път, когато съм се занимавал с итегрално смятане.
Може би някой има друга идея как да подходя към намирането на обема на виното?
ПС Уравненията и скицата сам ги прика4ил като .RAR архив ba4va.rar

Меню