Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Числова редица и границата й

Числова редица и границата й

Мнениеот Гост » 17 Фев 2023, 17:58

Търси се числова редица u(n) за n>=3 такава, че u(n) да е най-малкото решение на уравнението:
e^x=n*x
Освен това трябва да се докаже, че за n>=3 редицата е с положителни елементи, намаляваща и да се намери границата й.
Гост

Re: Числова редица и границата й

Мнениеот Гост » 18 Фев 2023, 11:11

Трябва да се намери формула за дефиниране на n-тия елемент от редицата и после да се доказват другите твърдения.
Гост

Мнениеот grav » 18 Фев 2023, 13:45

Редицата е се състои от абцисите на пресечни точки на функцията [tex]y=e^x[/tex] и функциите [tex]y=nx[/tex]. Ако си спомниш какви са графиките им, задачата става очевидна.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 362

Мнениеот Гост » 18 Фев 2023, 18:22

Да, ако задачата може да се реши само графично, всичко е очевидно - и това, че стойностите на абсцисите на пресечните точки са положителни и че клонят към 0 с нарастване на х. Но първото подусловие на задачата е следното:
Show that (u(n)) is well defined.
Аз това го разбирам, че трябва да намеря аналитичен израз на u(n) като функция от n и точно това не мога да направя.
Гост

Мнениеот Гост » 18 Фев 2023, 19:01

Грешка при въвеждане - нарастване на n.
Гост

Мнениеот peyo » 19 Фев 2023, 09:48

Гост написа:Да, ако задачата може да се реши само графично, всичко е очевидно - и това, че стойностите на абсцисите на пресечните точки са положителни и че клонят към 0 с нарастване на х. Но първото подусловие на задачата е следното:
Аз това го разбирам, че трябва да намеря аналитичен израз на u(n) като функция от n и точно това не мога да направя.

Любопитен съм да видя пълното условие на задачата по възможност screeenshot, защото твоя преразказ досега в няколко теми е много свободен. И може би някой ще помогне повече.
peyo
Математик

Рейтинг: 646

Мнениеот grav » 19 Фев 2023, 16:42

Гост написа:Да, ако задачата може да се реши само графично, всичко е очевидно - и това, че стойностите на абсцисите на пресечните точки са положителни и че клонят към 0 с нарастване на х. Но първото подусловие на задачата е следното:

Не, очевидно не. Иска се да се покаже, че редицата е добре дефинрана. Не се търси явен израз.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 362

Назад към Интеграли, функции, редове, граници,...