Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Намиране на област!

Намиране на област!

Мнениеот aXuita » 05 Май 2024, 13:21

Не съм решавал такъв тип задачи досега и ми трябват насоки или примерно-решени задачи, защото не виждам друг начин (даже търсех в интернет за решени такива, но не открих).
Как се решава тази задача? Прикачвам снимка..
Прикачени файлове
Screenshot_1.jpg
Screenshot_1.jpg (19.63 KiB) Прегледано 236 пъти
aXuita
Нов

Рейтинг: 1

Re: Намиране на област!

Мнениеот pipi langstrump » 05 Май 2024, 20:59

Понеже областта е симетрична спрямо нулата и по х и по у, можем да търсим площта й само в първи квадрант. Като заместим трансформациите в неравенството се получава [tex]r \le \sqrt{\cos 2 \varphi }[/tex] .Понеже приемаме r за неотрицателно, максималната му стойност е 1., а на х - 3. За [tex]\varphi[/tex] в първи квадрант лесно се вижда, че се изменя между 0 и [tex]\frac{ \pi }{4}[/tex], а [tex]0\le r(\varphi) \le \sqrt{\cos 2 \varphi }[/tex]. Якобиана е 6r и остана да сметнем интеграла.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 195

Мнениеот aXuita » 06 Май 2024, 16:46

pipi langstrump написа:Понеже областта е симетрична спрямо нулата и по х и по у, можем да търсим площта й само в първи квадрант. Като заместим трансформациите в неравенството се получава [tex]r \le \sqrt{\cos 2 \varphi }[/tex] .Понеже приемаме r за неотрицателно, максималната му стойност е 1., а на х - 3. За [tex]\varphi[/tex] в първи квадрант лесно се вижда, че се изменя между 0 и [tex]\frac{ \pi }{4}[/tex], а [tex]0\le r(\varphi) \le \sqrt{\cos 2 \varphi }[/tex]. Якобиана е 6r и остана да сметнем интеграла.

Благодаря Ви много, но тя не изглежда ли по следния начин:
Тоест трябва да се умножи по 4?
Прикачени файлове
Screenshot_2.jpg
Screenshot_2.jpg (12.6 KiB) Прегледано 177 пъти
aXuita
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот pipi langstrump » 06 Май 2024, 20:03

Да.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 195

Назад към Интеграли, функции, редове, граници,...