Можем да се оправим и с асимптотични сравнения (или поне мен така ме сърби, понеже са ми по-лесни за схващане). Всичко надолу ще е писано в контекста $x \to \infty$.
Като за начало отбелязваме, че е ключово функциите да не си променят знака (или да го правят само краен брой пъти), което за щастие е вярно в нашия случай.
Ще разгледаме асимптотично поотделно трите множителя на подинтегралната функция:
1) $f(x) := ln\left(1 - x + \sqrt{1 + x^2}\right)$. Първо ще отбележим, че $\sqrt{1 + x^2} - x = \frac{1}{\sqrt{1 + x^2} + x} \sim \frac{1}{2x} \rightarrow 0$. Е, значи предвид основното ни знание, че $ln(1+t) \stackrel{t\to 0}{\sim} t$, то имаме директно $f(x) \sim \frac{1}{2x}$.
Тук лесно се вижда, че $f(x) > 0$, така че знакът не ни притеснява.
2) $g(x) := \arctg\left(\frac{\sqrt{x}}{\sqrt[4]{x} + \sqrt[6]{x}}\right)$. Интересува ни какво се случва с аргумента, така че първо разглеждаме: $\frac{\sqrt{x}}{\sqrt[4]{x} + \sqrt[6]{x}} = \frac{x^\frac{1}{2}}{x^\frac{1}{4} + x^\frac{1}{6}} = \frac{x^{\frac{1}{2} - \frac{1}{4}}}{1 + x^{\frac{1}{6} - \frac{1}{4}}} = \frac{x^\frac{1}{4}}{1 + \frac{1}{x^\frac{1}{12}}} \sim x^\frac{1}{4} \rightarrow \infty$. Е, щом аргумента на аркустангенса клони към безкрайност, значи директно имаме $g(x) \rightarrow \frac{\pi}{2}$, т.е. също в частност $g(x) \sim \frac{\pi}{2}$.
Тук отново лесно се вижда, че $h(x) > 0$.
3) $h(x) := (e^x - cosx)^p$. Аз лично като видя $cosx$, започва да ме притеснява смяната на знака. За щастие вляво от този косинус имаме $e^x$, което расте есктремно бързо, така че душевно се успокоявам, но си струва и да погледнем формално: $\frac{d(e^x - cosx)}{dx} = e^x + sinx \rightarrow \infty$, така че отнякъде нататък първата производна гарантирано е положителна, което ще рече, че $e^x - cosx$ расте монотонно и понеже клони към $\infty$, то също е положителна. Чудно, вече не мислим за знаци, така че остана да направим асимптотичното сравнение, което е лесната работа, понеже, както видяхме, $e^x$ доминира пейзажа. И тъй, $h(x) \sim e^{px}$.
В крайна сметка подинтегралната ни функция при $x \to \infty$ има същото поведение като $\frac{1}{2x}\cdot\frac{\pi}{2}\cdot\frac{1}{e^{px}}$. Като разкараме константните множители, които не променят сходимостта, по същество нашият интеграл е едновременно сходящ или разходящ с:
$\int_6^\infty\frac{1}{xe^{px}}dx$
Този е разходящ за $p \le 0$ и сходящ при $p > 0$, така че оттук никакви нови ограничения за $p$ не би трябвало да излизат. Формализирането на това последно разсъждение ще оставя на читателя, но би следвало простички сравнения на монотонни функции да ни оправят.