Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача троен интеграл

Задача троен интеграл

Мнениеот Гост » 14 Май 2024, 11:55

Здравейте, стигнах до нерешим интеграл и не знам как да продължа натам. Може ли помощ?[tex]\overline{ab}[/tex]
Прикачени файлове
IMG_7677.jpeg
IMG_7677.jpeg (65.02 KiB) Прегледано 292 пъти
Гост

Re: Задача троен интеграл

Мнениеот grav » 14 Май 2024, 15:21

[tex]x=ar\sin(\theta)\cos(\varphi)\\
x=br\sin(\theta)\sin(\varphi)\\
x=cr\sin(\theta)[/tex]

[tex]0\le r\le 1\\
0\le \theta\le \pi\\
0\le \varphi\le 2\pi[/tex]
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 362

Мнениеот Гост » 14 Май 2024, 16:30

Здравейте, аз съм друг "гост". И аз започнах със смяна със сферични координати, но стигнах до $I=8a^2b^2c^2\int_0^1r^5e^{r^4}dr\int_0^{\frac{\pi}{2}}sin\varphi cos\varphi d\varphi\int_0^{\frac{\pi}{2}}sin^2\theta cos\theta d\theta$ и оттук до "нерешимия" $\int_0^1e^{t^2}dt$, който и мен ме затрудни.
Гост

Мнениеот grav » 15 Май 2024, 11:10

Гост написа:Здравейте, аз съм друг "гост". И аз започнах със смяна със сферични координати, но стигнах до $I=8a^2b^2c^2\int_0^1r^5e^{r^4}dr\int_0^{\frac{\pi}{2}}sin\varphi cos\varphi d\varphi\int_0^{\frac{\pi}{2}}sin^2\theta cos\theta d\theta$ и оттук до "нерешимия" $\int_0^1e^{t^2}dt$, който и мен ме затрудни.

Да, така е. Може бе има печатна грешка?
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 362

Мнениеот Гост » 26 Май 2024, 15:19

grav написа:
Гост написа:Здравейте, аз съм друг "гост". И аз започнах със смяна със сферични координати, но стигнах до $I=8a^2b^2c^2\int_0^1r^5e^{r^4}dr\int_0^{\frac{\pi}{2}}sin\varphi cos\varphi d\varphi\int_0^{\frac{\pi}{2}}sin^2\theta cos\theta d\theta$ и оттук до "нерешимия" $\int_0^1e^{t^2}dt$, който и мен ме затрудни.

Да попитам само как успяваме да ограничим интервалите от 0 до 2*pi към 0 до pi/2, както и за другия интервал от 0 до pi към 0 до pi-2?
Гост

Мнениеот Гост » 02 Фев 2025, 18:10

Гост написа:Да попитам само как успяваме да ограничим интервалите от 0 до 2*pi към 0 до pi/2, както и за другия интервал от 0 до pi към 0 до pi-2?

Поради огледална симетрия на подинтегралната функция спрямо координатните равнини можем да сведем интегрирането до интеграл само в единия октант, умножен по 8.

grav написа:

То по принцип нали интегрираме по обема на елипса, така че може би е "нерешим", понеже е елиптичен. Затова е въведена специална функция - елиптичен интеграл, за която едно време имаше таблица със стойности, а откакто има компютри се изчислява с числен метод - може да се намери стойност на определен интеграл например с метод на Симпсън или Гаусова квадратура, но мисля, че за специалните функции се използват теоретично намерени развития в редове на Тейлър.
Гост

Назад към Интеграли, функции, редове, граници,...