Гост написа:Здравейте, възникна спор относно решаването на показания израз , като споровете са между старата и новата школа така да се каже. Моля за вашите отговори.
За да не е "различен" резултата трябва да има ясна нотация. За безсмислици не се спори - те просто се игнорират.Гост написа:не би трябвало резултата да е различен
grav написа:А това защо е във форум за математика!
Гост написа:Искате да кажете че 36:3(8-6) не е равно на 36:(24-18) ? И вече изваждането на общ множител пред скоби не е това което беше....
Гост написа:Сетих се и друго нещо в случая не е нужно да се поставят средни скоби защото по подразбиране са действията в скобите и общия множител. Сега явно ви трябват средни скоби 36:[3(8-6)}
ammornil написа:Не съм съгласен с твърдението на S.B. Никой калкулатор (компютър ) няма да го сметне така, както сте го описали Вие. Редът на действията деление и умножение е от ляво на дясно. Всички изчислителни машини ще извършат делението преди умножението при така зададения израз.
[tex]\frac{36:3.(8-6)}{6} \ne \frac{36:(3.(8-6))}{6}[/tex]
Винаги е било така, поне откакто аз се занимавам с компютри от 1995 година. Не мисля, че е било някога по-различно.
grav написа:Строго погледнато няма опредация деление. Има само събиране и умножение. Означението [tex]a:b[/tex] означава [tex]a.b^{-1}[/tex].
Назад към Изрази, едночлени, многочленим
Регистрирани потребители: Google [Bot]