Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Републикански кръг на олимпиадата по математика 2012

Re: Републикански кръг на олимпиадата по математика 2012

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 08:57

Гост написа:Първо да си зададем няколко елементарни въпроса. Ако националната комисия има любимци, не е ли по-умно да им подскаже задачите предварително, отколкото после да се бори с примитивните регламенти на МОМН?

Не, не е по-умно, защото винаги има шанс ученикът някога, някъде да се похвали и тогава става страшно за подсказалите, нали? Или може би не, защото да се подсказват типовете задачи, които ще се паднат на дадено състезание май не е нещо, което не се е случвало?
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 09:03

Гост написа:Освен Никола, някой друг счита ли се за ощетен?

Е това направо ме разби! Никола не се чувства ощетен! Той НАИСТИНА е ощетен! И това е достатъчно. Това, което ти лансираш като някакво оправдание, е все едно някой да те заплюе на улицата и аз да ходя да питам друг някой чувства ли се оплюван?!?!?! И ако той ми каже, че всичко е ОК, значи е ОК, така ли?
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 09:12

Гост написа:После малко история. Такава замяна (на Хартарски с Константинов) вече е имало - когато са били в 7-ми клас за МБОМ
и пак заради нескопосания регламент на МОМН, който не зачиташе на участниците в националния отбор оценка за изпита след 7-ми клас. Резултатът - Константинов е единственият наш ученик с бронзов медал от МБОМ от 5-годишния мандат на Кортезов (всички останали имат златни и сребърни медали). И още един резултат - след този случай ръководителите на националните отбори за БОМ (Николов) и МБОМ (Кортезов) внесоха остро протестно писмо в МОМН и те промениха регламента - вече на участниците в националния отбор се зачита оценка 6.00 за изпита по математика след 7-ми клас. Една от малкото положителни реакции на МОМН.

Още малко история - вижте резултатите на Никола Константинов на най-сериозното международно състезание, на което е участвал. Аз няма да ги кажа, намерете ги сами на http://rmms.lbi.ro/index.php?id=results_math

Господи, този Никола е много зле! За нищо не става това момче!
Не ви ли е срам, господине? Май наистина не ви е много чиста работата за да си го изкарвате така на момчето!
Всеки си има слаби и силни моменти. Кое ви кара да мислите, че точно на тази МОМ Никола нямаше да се представи перфектно? Ми то по тази логика трябва да махнете и Тодор Сивков Марков от отбора! Кой е пък този? Никой не го е чувал, няма опит и въобще как се е докопал до тези точки, нали?
Що ли се вземате толкова на сериозно?
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 09:16

Исках да кажа "неизвестния" Тодор Марков.
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 09:32

Гост написа:Вече сме малко под повърхността на проблема, но имаме преднина пред Ахчиева, която нито може, нито иска да задълбае - току виж стигнала до това, с което започна - грандиозния ни "успех" в Япония.

Ако ви е станало интересно, да продължа ли?

Хайде да си извадим кирливите ризи сега! Що ли ми се струва, че в следващия момент ще скочите на Сава Гроздев?!
Що ли ми се струва, че една група от хора се възползва от неизвестната до този момент ситуация(надявам се да я осветлите, но не по начина с Никола!), възникнала на МОМ в Япония и извърши преврат в Националната комисия? За съжаление, ОЧЕВАДНО, се оказа, че при тях нещата не се развиват добре, а вървят все по-зле и по-зле. Нещо в ръководството, организацията и разбиранията за ниво на задачи и подбор на участници мнооооого ви куца. Не е ли време за промяна?
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 10:54

Той побойника ще се види колко може на лесните зад в Аржентина :)
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 11:00

Н.Николов , Бойваленков , Мойваленков етц станаха като нашите волейболисти - няма желание за успех, пълна апатия ... Или целта е само да се вземат едни парички от националната комисия и СМБ и толкоз ... Как Сава Гроздев се махна и все повече и повече потъваме - факт. А към побойника - скъпи побойнико в спорта има морал и големия победител трябва да го притежава - било в математиката, било във футбола и т.н. Ще си проличи колко могат наш'те ора на лесните задачки ;)
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 11:07

Някой да каже и нещо по въпроса с контестациите на националния кръг тази година? :lol: :lol: :lol:
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 11:09

Гост написа: За съжаление, ОЧЕВАДНО, се оказа, че при тях нещата не се развиват добре, а вървят все по-зле и по-зле. Нещо в ръководството, организацията и разбиранията за ниво на задачи и подбор на участници мнооооого ви куца. Не е ли време за промяна?

Само на това ще отговоря - прав сте (и за куцането, и за нуждата от промени).

Другото са глупости, но все пак за едно от тях - засрамих се и си взех бележка, препоръчвам я за всички - вече за учениците да съдим не по техните резултати, а по нещо друго.
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 11:57

Е, че какво му е на резултата на Никола? Класира се момчето и толкоз. Ако не бяхте спуснали парашутист, то щеше да иде и на Международната. А като ще съдим по резултати, то Хартарски не е имал такъв точно на третия кръг. Глупости ръсите вие - не аз.
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 12:09

Гост написа: А като ще съдим по резултати, то Хартарски не е имал такъв точно на третия кръг.

Пуснете си пак предаването, слушайте внимателно - побойникът Хартарски е имал резултат, но националната комисия нямала право да го разглежда.
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 12:17

Гост написа:
Гост написа: А като ще съдим по резултати, то Хартарски не е имал такъв точно на третия кръг.

Пуснете си пак предаването, слушайте внимателно - побойникът Хартарски е имал резултат, но националната комисия нямала право да го разглежда.

Резултат, който не му дава право да продължи!
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 13:20

Догодина пуснете шестима състезатели по ММА, чиста работа.
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 13:46

Гост написа:Пуснете си пак предаването, слушайте внимателно - побойникът Хартарски е имал резултат, но националната комисия нямала право да го разглежда.

Няма какво да си го пускам пак, защото в него са показани само част от фактите и са показани манипулативно.

Нац.комисия разглежда работата на Хартарски на база предложение от комисията, оценявала 2-рия кръг (което тя по регламент може да направи). Но това по никакъв начин не ощетява Никола, защото Хартарски е допуснат в разширения национален на база рейтинга си за тази година. На Никола му е било криво, но такива са правилата на играта. Все пак е имал възможност да "бие" Хартарски на контролните, нали?

Що се отнася до "боя", не че го одобрявам, но поне е мъжка постъпка спрямо използването на мама, тати и Валя Ахчиева за очерняне на съученик.
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 13:57

Гост написа: Няма какво да си го пускам пак, защото в него са показани само част от фактите и са показани манипулативно. Нац.комисия разглежда работата на Хартарски на база предложение от комисията, оценявала 2-рия кръг (което тя по регламент може да направи). Но това по никакъв начин не ощетява Никола, защото Хартарски е допуснат в разширения национален на база рейтинга си за тази година. На Никола му е било криво, но такива са правилата на играта. Все пак е имал възможност да "бие" Хартарски на контролните, нали?
Що се отнася до "боя", не че го одобрявам, но поне е мъжка постъпка спрямо използването на мама, тати и Валя Ахчиева за очерняне на съученик.

Най-после се обади и още някой. Но се върнахме на нивото на Ахчиева...
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 15:17

Komisiyata e precenila koi da se klasira, ne vijdam kakvo ima da se komentira poveche. Nqma nishto skandalno, nepravilno i t.n. Tova koi kakuv rezultat ima, kolko tochki e izkaral, i t.n. nqma nikakvo znachenie.
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 17:24

Гост написа:Komisiyata e precenila koi da se klasira, ne vijdam kakvo ima da se komentira poveche. Nqma nishto skandalno, nepravilno i t.n. Tova koi kakuv rezultat ima, kolko tochki e izkaral, i t.n. nqma nikakvo znachenie.

Стига бе! То тогава да няма олимпиади и състезания по-добре. Комисията да праща писма на тези ученици от този град дето ги викат да им изнасят лекции, да си им прави контролни, да си преценява и толкоз. Какво ще ни занимават с глупости? Така ще цъфнем и ще вържем на международната! Вече се борим за място в първата двадесетица, нали? И пак питам за контестациите на националния кръг.
Гост

Мнениеот drago » 01 Юни 2012, 17:28

Гост написа:... Tova koi kakuv rezultat ima, kolko tochki e izkaral, i t.n. nqma nikakvo znachenie.

E, това последното е връхта. Как да няма значение кой какъв резултат има !? Нали точно това определя класирането.

А относно това:
Гост написа:
kucheto написа:Как ще коментирате това (на всички им е ясно, че има подпиране и вратички в регламента, дори са пуснали и други хора, с далеч по-малко от 32 точки):

Първо да си зададем няколко елементарни въпроса. Ако националната комисия има любимци, не е ли по-умно да им подскаже задачите предварително, отколкото после да се бори с примитивните регламенти на МОМН? Освен Никола, някой друг счита ли се за ощетен? Чи е в същата позиция като Никола - мисли ли някой, че Ахчиева е пропуснала да го попита дали подкрепя Никола? И какъв отговор е получила, та е "пропуснала" да го покаже?

После малко история. Такава замяна (на Хартарски с Константинов) вече е имало - когато са били в 7-ми клас за МБОМ
и пак заради нескопосания регламент на МОМН, който не зачиташе на участниците в националния отбор оценка за изпита след 7-ми клас. Резултатът - Константинов е единственият наш ученик с бронзов медал от МБОМ от 5-годишния мандат на Кортезов (всички останали имат златни и сребърни медали). И още един резултат - след този случай ръководителите на националните отбори за БОМ (Николов) и МБОМ (Кортезов) внесоха остро протестно писмо в МОМН и те промениха регламента - вече на участниците в националния отбор се зачита оценка 6.00 за изпита по математика след 7-ми клас. Една от малкото положителни реакции на МОМН.

Още малко история - вижте резултатите на Никола Константинов на най-сериозното международно състезание, на което е участвал. Аз няма да ги кажа, намерете ги сами на http://rmms.lbi.ro/index.php?id=results_math

Вече сме малко под повърхността на проблема, но имаме преднина пред Ахчиева, която нито може, нито иска да задълбае - току виж стигнала до това, с което започна - грандиозния ни "успех" в Япония.

Ако ви е станало интересно, да продължа ли?

Много красиво е написано, но е и много манипулативно. Явно авторът е запознат отблизо с лицата и ситуацията. Обаче какво би станало, ако преди 4-5 години вместо Константинов на МБОМ би отишъл Хартарски само Господ може да каже. Пък и това са чисти спекулации. Има правила и регламент как се формира отбора за IMO, и този регламент не е кой какви изяви е имал преди на международни състезания. Защото нарушавенето на правилата, даже и с "добри" намерения е първата стъпка към диктатурата.
За съжаление от препратката не можах да видя цялото предаване- прекъсва на интервюто на инспекторката, но напомването на точки на Хартарски на 2 пъти (ако не греша)- първия на областния и втория на 3-тия кръг е леко съмнително.
Не правя глобални изводи, че всичко е опорочено, абсолютно съм убеден, че не е така, просто при равностойни участници е пострадал (може би) този на границата- 6-тия в отбора.
Затова написах и преди- не е добре да има само едно контролно за определяне на състава за IMO- защото ако бяха примерно три, тази цялата дискусия нямаше да възникне!!
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот kucheto » 01 Юни 2012, 19:32

Съгласен съм с мнението на Драго и в този дух мога да кажа, че и Барса, и Байерн надиграха Челси, но загубиха. ;)
В действителност Хартарски не е единственият класиран за национален кръг с по-малко от 32 точки, но е единственият подпрян на националния кръг: на прикаченият файл и линка, отнасящ се специално за РИО - София: http://www.mon.bg/opencms/export/sites/ ... usnati.pdf, ще видите как на всички участници от 10 и 12 клас с повече от 32 точки, са им взели по 1-2 точки, че дори и 4, а на класираните от 9 и 11 клас не са отнемали точки, но пък за сметка на това са класирали четирима некласирали си. Някак си странен ми се вижда този факт - явно критериите за 9 и 10, 11 и 12 клас са различни, въпреки че голяма част от задачите са общи. Да бяха написали в регламента, че към по-ниските класове ще са по-благосклонни, защото не ми се вярва всичко това да е съвпадение. Според мен като се дават еднакви задачи, критериите трябва да са общи, или да се дават напълно различни задачи за съответните класове, с различно оценяване.
За съжаление проблемът с националната олимпиада, не е от днес и не се отнася само за математиката. Не виждам нищо трудно след решенията на Националната Комисия да се напишат всички предложени за национален кръг със съответните точки, както и допуснатите, със съответните промени (и за класирани и за некласирани), но във никакъв случай броят на "законно" предложените за национален кръг да е по-малък от допуснатите. Също така е препоръчително да се качват резултатите от контролните за БОМ и НОМ, все пак сме в 21 век. :? Няма да е зле и да се дефинира точно оценката 5.50, защото тя е "ябълката на раздора".
Прикачени файлове
sofia_mat_2012.xls
(201.5 KiB) 255 пъти
kucheto
Напреднал

Рейтинг: 76

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 20:17

Значи, м'чета и м'мичета, има едно-единствено решение. Минималният брой допуснати на трети кръг е 40. Затова и Николов е казвал, че от 15 човека с 32 т. на областен, реално 32 са имали двама (това се случи преди две години). Затова, за да не стават скандали, да пускат първите 8 по резултат от всеки клас и готово. Чиста работа!
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 20:17

Грешка от недоспиване - първите 10 от всеки клас.
Гост

Мнениеот Xixibg » 01 Юни 2012, 22:12

Вижте,
Няма как да се определи точкова граница ,тъй ката тя зависи от трудността на задачите и има шанс никой да не мине границата от 32т.Просто тази граница е определена като 75% от максималният възможен точков актив.И поради тази причина когато 1-вият в класирането има по-малко от 42 точки ,то според неговото представяне свалят критериите за класиране в следващ етап.
Xixibg

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 23:09

Няма такова нещо. Това са пълни измишльотини! Има си регламент и г-н Николов би се радвал много ако допуснатите са само 15 защото тогава би гушнал същите парички за много по-малко работа. Ти Хихи явно въобще не си запознат с нещата и не си присъствал по състезания и олимпиади като учител, нали?
Гост

Мнениеот Xixibg » 01 Юни 2012, 23:34

Не съм,
Аз въобще не съм учител.......
Само ще ви кажа , че преди около 20 години на 3-ти кръг олимпиада по математика (тогава предпоследен) имаше същите критерии за оценяване т.е 32 точки за преминаване в 4-ти.Тогава най-добре представилият се от 11клас СМГ (По това време се учеше до 11клас)имаше 25 , а най-добрият от 10 не зная дали имаше 20.Само 3-ма участника от СМГ 9-клас тогава покрихме нормата от 32.Аз нямах нищо против на националната да ходим само петнайсетина човека ,но както се сещаш правилата се смениха в движение.Защото представете си на МОМ отбор от 3-4 деветокласника и някои и друг по-голям , за цвят.Колкото и да бяхме добри тогава все пак бяхме малки..... Така , че оставете хората от които зависи да си определят отбора.

П.П. Само да вмъкна че по мое време 3-ти кръг беше общ за 8-11клас ,а не разделен по класове като сега.
Xixibg

ПредишнаСледваща

Назад към Състезания за 9 - 12 клас