Съгласен съм с мнението на Драго и в този дух мога да кажа, че и Барса, и Байерн надиграха Челси, но загубиха.

В действителност Хартарски не е единственият класиран за национален кръг с по-малко от 32 точки, но е единственият подпрян на националния кръг: на прикаченият файл и линка, отнасящ се специално за РИО - София:
http://www.mon.bg/opencms/export/sites/ ... usnati.pdf, ще видите как на всички участници от 10 и 12 клас с повече от 32 точки, са им взели по 1-2 точки, че дори и 4, а на класираните от 9 и 11 клас не са отнемали точки, но пък за сметка на това са класирали четирима некласирали си. Някак си странен ми се вижда този факт - явно критериите за 9 и 10, 11 и 12 клас са различни, въпреки че голяма част от задачите са общи. Да бяха написали в регламента, че към по-ниските класове ще са по-благосклонни, защото не ми се вярва всичко това да е съвпадение. Според мен като се дават еднакви задачи, критериите трябва да са общи, или да се дават напълно различни задачи за съответните класове, с различно оценяване.
За съжаление проблемът с националната олимпиада, не е от днес и не се отнася само за математиката. Не виждам нищо трудно след решенията на Националната Комисия да се напишат всички предложени за национален кръг със съответните точки, както и допуснатите, със съответните промени (и за класирани и за некласирани), но във никакъв случай броят на "законно" предложените за национален кръг да е по-малък от допуснатите. Също така е препоръчително да се качват резултатите от контролните за БОМ и НОМ, все пак сме в 21 век.

Няма да е зле и да се дефинира точно оценката 5.50, защото тя е "ябълката на раздора".