Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Втори кръг на национална олимпиада, 2010

Re: Втори кръг на национална олимпиада, 2010

Мнениеот amnesiac » 19 Апр 2010, 21:28

mkmarinov написа:
amnesiac написа:Но все пак на националния кръг трябва да се класират 10-на души от випуск...

Защо мислиш така?

:)
Защо да се класират повече?И аз искам да е по-лесно,но така на 3 кръг ще има голяма разлика,и там много хора няма да пишат нищо,и ще кажат защо третия кръг не е по-лесен...
Наистина идеята на националния кръг е да се класират хора,всеки от които да има шанс да влезе поне в разширения...може и да има по 20-30 души,но те ще свалят нивото...просто в третия кръг задачите са още по-трудни и нямасмисъл да участват хора ,за които и тези са били трудни.
amnesiac
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот Karamata » 20 Апр 2010, 10:14

Стига сте ревали, че следващата година ще извикат Белухов да Ви даде 6 комбинаторики, да няма после - "не сме го учили това в училище" :D

ПС Тази година много добре е измислена работата 11 и 12 клас да са с едни и същи задачи. Иначе какво излизаше преди - за финала на състезанието (на един и същ спорт) част от участници се класират при по-леки условия от останалата част. Все едно в Шампионската лига да сложат в една група Барселона, Интер, Манчестър и Лион, а в съседната да са Брюж, Висла Краков, Анортозис и Реал Мадрид :? :D :D
Karamata
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот jamesb007 » 21 Апр 2010, 20:36

ЕТО ТОВА СРАВНЕНИЕ МЕ КЕФИ :D :D :D /заслужаваше си да си направя акаунт, за да го кажа /а иначе аз съм "за" да ходят по няколко човека от випуск/за да отида :D /
jamesb007
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот baroveca » 24 Апр 2010, 16:57

Наистина задачите от областния са много тредни. Особено от втория ден третата задача. Нито в профилираната, а пък камоли в задължителната подготовка има задачи от вида: Нека n е естествено число. Да се намери най-малкото естествено число к, за което съществуват естествени числа [tex]a_1, a_2....a_k[/tex], такива че [tex]7.2^n=a_1^2+a_2^2+....+a_k^2[/tex] Защо дават задачи, материала, за които дори не е учен? Ние да не сме вундеркиндове бре хора? Кой знае каква мъка ще са задачите на националния, направо не ми се мисли!
baroveca
Математиката ми е страст

Рейтинг: 13

Мнениеот Станислав » 24 Апр 2010, 21:13

Извинявай, ама тази 6-та задача я реших за около 25 мин., включително с описването. По математика не става само с училищен материал, това трябва да ти е ясно! Както веднъж ми каза 1 човек - "За това има матури " :D Потърси в интернет и там ще намериш всичко, което ти е необходимо. Не се оплаквай, че трябва да правиш всичко сам, защото голяма част от състезателите сме така...
ПП Въпреки че я реших не мисля, че съм вундеркинд...
Последна промяна Станислав на 02 Май 2010, 17:56, променена общо 1 път
Станислав
Напреднал

Мнениеот mmqu » 02 Май 2010, 17:50

Къде мога да намеря списъка с класираните за националния кръг?
mmqu
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот Станислав » 02 Май 2010, 17:56

Казаха ми, че до утре или други ден ще бъдат качени списъците.
Станислав
Напреднал

Мнениеот estoyanovvd » 02 Май 2010, 20:23

В интерес на истината, тази година задачите бяха нормални!!! И това е нормално. Между другото в Русия дават по-лесни задачи за съответния кръг от нашите, а Русия се представя на МОМ мнооооого по-добре от нас! Говоря за последните години. Тъй, че въпросът за трудността на задачите е спорен. Трябва да има една две много трудни, естествено, но трябва да има и 4 трудни, но решими от поне 50-60 човека. Не може да се класират по 100-150 човека за олимпиадата по химия, история, биология и какво ли не още и учителите да получават по 500 лв. за допълнителна работа с тези ученици, а ние математиците да караме на мускули!!! Тези пари отиват за допълнителни кръжоци и занимания, не си мислете, че просто даскалите си ги слагат в джоба и си свиркат!!! :twisted:
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Рейтинг: 5

Предишна

Назад към Състезания за 9 - 12 клас