Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Резултати от IMO 2011

Re: Резултати от IMO 2011

Мнениеот inveidar » 25 Юли 2011, 08:47

Що ли като гледах интервюто по БНТ тази сутрин останах с чувството, че заемането на първите места на олимпиадата не е основната цел на нашите момчета? По-важното е да станат перфектни учени. С други думи, ходим на Олимпиадата за да регистрираме участие. Някои ученици мислели по-бавно - добре, да си мислят в къщи тогава, или на лятната изследователска школа MIT. Да, но то пък няма да ги викнат, ако не са ходили на Международната! И за какви 100 добри ученика, от които се избират 10 ставаше дума в интервюто, като до четвъртия кръг на Националната олимпиада по математика се допускат около 40?! Ако наистина бяха 100, то нещата можеха да изглеждат и по друг начин. Може би някой от липсващите 60 би се изявил по-добре в конкретната ситуация? Знае ли човек? Но това пък би отворило повече работа на проверяващите, нали? С цел да се намалят участниците на Четвъртия кръг, на третия се дават супер трудни задачи(Тук ще спорим с Мечков коя задача е трудна и коя - не!). От къде накъде някой е решил, че масовостта в участието на олимпиадите не води до появата на повече добри състезатели? Що си мислите, че някои деца не се развиват малко по-късно от другите, но могат да наваксат съвсем спокойно за 2-3 години? И още нещо, което разбрах(или не разбрах?) от интервюто във връзка с втората задача от Международната олимпиада. Все си мислех, че математиката най-добре от всичко развива логическото мислене, ноооо оказва се че не съм бил много прав и не разбирам разликата между логика и математика. Тая задача сигурно трябваше да я дадат на олимпиада по философия? :cry: :?:
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот inveidar » 25 Юли 2011, 08:49

allier написа:Не съм съгласен с нито едно от твоите твърдения, feris. Не може по никакъв начин да се твърди, че някой лъже или мами на Международната олимпиада. Това, че други са се представили по-добре от нас, означава, че са били по-умни, по-добри, по-подготвени и т.н.

Ами явно не си гледал интервюто по телевизията тази сутрин, защото точно г-н Николай Николов лансира тезата за измамите и каза, че той е един от инициаторите на предложението как да се прекрати тази практика. :D
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот inveidar » 25 Юли 2011, 08:55

Който не е гледал интервюто, може да го гледа от - ТУК!
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Mechkov » 25 Юли 2011, 09:14

Цъ-цъ, откъде е тая вътрешна информация за Турция :D ? Пък и какво е това мнение за Николов?!? Няколко мнения по - назад казах, че единствената от лекциите за БОМ, на която съм присъствал (освен тази на Макелов), е тази на (доценти са тия които преподават в университети) ст.н.с. Николов за около половин час (просто защото трябваше час и половина след лекцията да съм на Централна Гара, иначе щях да остана за цялата лекция). Иначе темата я пуснах, защото се надявах на нещо различно от стандартното за темите след МОМ. Вижте от предната година в този и от 2008, 2009 в стария форум. Абсолютно същото. "Как може да се насираме?", "Бива ли да се проваляме така?", "Ей, вижте 2003-та какви бяхме!" и тогава се появява човекът с вътрешната информация Боев - преди/feris - сега и хвърля "бомбата" как Сава Гроздев бил дал задачите от шортлистата, следващото мнение винаги е на allier, който отрича. Само да вметна, че аз не знам какво е ставало 2003-та. Долната оценка на хората, които знаят е 7 и участващите в нея твърдят, че такова нещо няма. От друга страна, биха ли потвърдили, ако имаше? Абе, не ме интересува... Та след това се намесва някой да спомене как трябвало да се обръща внимание на задачите (Baronov, martin.nikolov) и в следствие дава схематични решения (Baronov, Карамата, който си смени името няколко пъти, но последно беше Who_cares123456) (това миналата година го нямаше). Забавно е, че и миналата година, и тази имаше жени регистрирани с име/фамилия с цел да напишат едно подкрепящо за отбора мнение. Накрая темата заглъхва на никъде, само и само да бъде повторена след година. Хора, проявете малко креативност! Тоя филм го гледам вече четвърта година. Айде, малко разнообразие. allier, щом твърдиш, че Сава Гроздев нищо не ви е казал, разкажи поне нещо от IMO 2003, че да усучеш темата около нещо друго. Примерно, какви pick-up line-ове сте ползвали за японките (представям си как някой имитатор на Николов казва: "Ой, ой, найш ли колку кат теб съм порязъл със самурайският си меч, хъ-хъ"). Дайте нещо различно. Иначе ми е интересно, Колев ли е бил deputy leader 2003-та?
Последна промяна Mechkov на 25 Юли 2011, 11:52, променена общо 1 път
Mechkov
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот Mechkov » 25 Юли 2011, 09:39

Сега видях интервюто. С Николов не съм съгласен само за втора. Че това е задачата, на която се накефих най - много (въпреки, че още не съм видял 6-та). Рядко се случва такъв тип задача да ми убегне, но тази го направи успешно. Почнах да си мисля за една поредица от изпъкнали обвивки и даже си мислех, че съм я решил по едно време и само ми липсва доуточняването на два тривиални случая. Да, ама не. Видях в матлинкс постове на поне 4-ма души, които са тръгнали с абсолютно същата поредица от изпъкнали обвивки и са достигнали до абсолютно същите случаи. И от там не могат да направят нищо. Имаше едно мнение "Ако не сте решили втора, а мислите, че имате голям напредък по нея, това е, защото не сте си махнали изпъкнали обвивки от главите". А самото решение е толкова елегантно и просто, че изпитвам чист и неподправен яд, че не го измислих сам, защото това е моят тип задачи. Такива, които излизат с една дребна, но неочевидна стъпка. Просто ме е яд. Много повече от това дали сме 20-ти или 257-ми. Ако една задача може да предизвика такъв тип емоция в мен, значи наистина е яка. inveidar (уфф, дослуша ми се Prodigy), знаеш ли защо обръщам толкова внимание на нея в поста си? Защото това е единственото нещо, за което мога да се заяда с Николов. Всичко друго, което каза, има моята подкрепа. И на националния кръг се допускат само 40, а всяка година има някой с 0 точки. Ако се допускаха по 100, щеше да има поне 40 нули. Това е недопустимо. Тъй че 40 са предостатъчно.
Mechkov
Нов

Мнениеот inveidar » 25 Юли 2011, 09:55

Ами това само поддържа мойта теза за ненормалните задачи! Трябва да има една две лесни, както е и на Международната олимпиада(естествено тук малко по-лесни!), за да не се отказват от математиката и част от тези, които са допуснати! И ако едната година имат 10 точици, то другата може да са 30. Това го знам от опит.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Mechkov » 25 Юли 2011, 11:37

Не е точно така. Общо взето има огромна разлика между задачите за олимпиади и задачите по училищен материал. Да не казвам, че единствената прилика е, че и двата типа се водят задачи по математика. На контролните за БОМ се класират хора натрупали точки от "нормални" задачи на есенни, зимни и пролетни. Често се случва хора, които могат да дръпнат на задачи тип 3 и 4, просто да пропуснат нещо дребно на 1 и 2 и да се окажат с по - малко точки от хора, които просто си знаят учебния материал добре. И какво се получи тази година при 10-ти и 11-ти клас - по голямата част от класиралите се за контролни имат от 20 до 28 точки. В същото време от неофициалните има 3-ма с точки за отбора, а едно 60% са с над 30 точки.
Mechkov
Нов

Мнениеот georgi111 » 25 Юли 2011, 13:33

Николай Николов се оправдава със задача 2 :) Ами какво да кажем за останалите ? 1 - рутинна задължителни 7 точки , 3 - не много трудно функционално дори и със стандартни средства, задължителни според мен поне 6*5 точки(имаме 15), 4 - несложна комбинаторика, задължителни според мен 6*7 точки(имаме 37 - пак добре), 5 - лесна теория на числата , задължителни точки 6*7(имаме 22), 6 - красива и не много лесна геометрия, но на такива задачи се изпъква над "средното" ниво, задължителни точки според мен около 22 -24 точки(в миналото такива геометрии бяха "изяждани", което говори за слаба подготовка там просто защото 3 точки е недопустимо там...). Така какъв е извода - дъним се на лесните зад 3, 4, 5, решаваме 1 и се дъним и на 6. С една добра техническа подготовка и сметките около моите бихме имали отборно 42 + 30 + 42 + 42 + 22 = 178 и бихме били на 4то място и то БЕЗ да имаме точки по зад 2!!!Е ... разбира се отстрани е много лесно да се говори, но факт е едно - зад 1, 4, 5 са лесни, 3 - не много трудна 6 - трудна но не нерешима, 2 дори и тя не е много сложна и не е прав Николов че едва ли не не е математическа - да съобразиш , че има права през произволна дето дели множеството на 2 които се различават макс с 1 в бройката и след туй да "разтягаш локуми " пак ще доведе до 7*2 точки и общо отидохме на 192 т.е 1-во:) Както и да е извода е ясен - дъним се на лесните задачки и искаме да сме в челото - ами няма как да стане ...
Аватар
georgi111
Фен на форума

Рейтинг: 114

Мнениеот georgi111 » 25 Юли 2011, 13:41

Прави ли ви впечатление КАК Китай са първи тая година :) Отговор - с ПЪЛЕН брой точки по лесните 1,3,4,5 и с "разтягане на локуми" по 2 и 6 ...
Аватар
georgi111
Фен на форума

Рейтинг: 114

Мнениеот Mechkov » 25 Юли 2011, 14:23

Горните са единствените две мнения от цялата тема, на които се накефих искрено. Въпреки, че и тях сме ги "виждали" преди: http://www.math10.com/forumbg/viewtopic.php?p=68788&highlight=#68788
Mechkov
Нов

Мнениеот v1rusman » 25 Юли 2011, 16:29

Въпреки че никой никога няма да си признае какво е станало 2003г. (и повечето сме чували за изтичане на информация), това, че сме добри по математика не идва от едно 1-во място. Както като си бил 1-ви един път и след това си 20-ката ? Истината е, че преди също сме постигали високи резултати - вижте отборите на Мушкаров и Гроздев в последните 9 години (махаме 2003, която е спорна) - показвали сме доста добри резултати и сме стаблно в 10-ката, даже в топ 5. Еми когато 10 години се представяш толкова добре, няма как после да си доволен, като си 20-ти.

Отново повтарям, че 20-тото място не е толкова лошо, защото не знаем конкретни условия за всеки състезател - как се е чувствал, колко е бил мотивиран, колко е бил притеснен и т.н. Важното е да се стремим да сме по-напред, а не да се задоволяваме с това.

За финал, според мен в мнението на Николов има истина, че различни държави могат да дават информация на състезателите си. Добре се е сетил и за промяна на регламента, но докато това не стане факт, всичко си остава едно хубаво желание.
v1rusman
Фен на форума

Рейтинг: 1

Мнениеот ganka simeonova » 25 Юли 2011, 17:05

Да кажа и аз нещо, с риск, да ме изядете с парцалите...
Значи, отборът независи от броя хора в дадена държава, примерно Китай..
В Бг има толкова много потенциал, че не е истина..
Всичко е въпрос на политика и не само, важни са учителите; според мен- най- важни са те, особено в ранна възраст, когато децата не са осъзнати. Има толкова много таланти, нямате и на идея, колко са..
Обаче, какво се случва след това с тях? Повечето умират.. Защо?
По ред различни причини.
1) От страна на населено място
2) От страна на родители
3) От страна на учители
Не визирам самите деца, защото те са зависими в една крехка възраст от по- големите..
Аз нямам рецепта. Имам рецепта за училището, в което преподавам и от следващта година мисля да реализирам една своя идея.
Иначе, България е лизната ои Бог, България е математическа нация :)
Интересно ми е инвейдър каква идея има. Сигурна съм, че е добра.
Абе, ме трябва вайкане, а много работа, това е!
ganka simeonova

Мнениеот v1rusman » 25 Юли 2011, 18:41

Само с бачкане не става и всеки може да ви го кажа - да не мислите, че на МОМ печели този, който е решил най-много задачи ? Който не е спал няколко месеца и е решавал по цял ден ?

За да се успее на някакво състезания, трябва да следиш комплекс от фактори. Естествено, че решаването на задачи е преобладаващата част, но има и други неща, които също са важни. Ако подготовката е на ниво, но другите неща куцат, нещата пак няма да станат. И няма да станат, защото има 100 други страни, които работят и вдигат не само нивото на подготовката, а и на другите неща.
v1rusman
Фен на форума

Мнениеот Николай Каракехайов » 25 Юли 2011, 21:19

Интересен е фактът, че руският отбор, който е традиционно силен по геометрия и комбинаторика, има сумарно 14 точки на 2 и 6, на които Георги иска 30+...? Не става толкова лесно ;)

Иначе странен избор на геометрии определено. Не съм очаквал толкова скоро отново да има трета задача геометрия. Другите не съм ги гледал, но първа ми се струва рутинна.

ПП: Поздравления за всички от отбора. Жалко за Боги, че не е успял да изкрънка една точка на шеста, че да има злато. :( Нищо, догодина ;)
Николай Каракехайов
Нов

Мнениеот inveidar » 26 Юли 2011, 23:46

feris написа:(Турция-имат 5 еднакви решения на 52 МОМ на една от най-трудните задачи (http://official.imo2011.nl/country_indi ... x?code=TUR)

Това е за миналата олимпиада и въобще не е вярно, че тая задача е била от най-трудните!!! :evil: :evil: :evil:
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Станислав » 27 Юли 2011, 19:53

inveidar написа:Що ли като гледах интервюто по БНТ тази сутрин останах с чувството, че заемането на първите места на олимпиадата не е основната цел на нашите момчета? По-важното е да станат перфектни учени. С други думи, ходим на Олимпиадата за да регистрираме участие. Някои ученици мислели по-бавно - добре, да си мислят в къщи тогава, или на лятната изследователска школа MIT.

Усещам известна доза некомпетентност в мнението. В момента пиша този пост от "изследователската школа MIT" (MIT е университет, между другото). Познавам лично Рафата и Богдан, и мога да гарантирам, че ходят на международната олимпиада с цел да представят България колкото се може по-добре. Единственият проблем и на двамата, които аз лично съм забелязал, че и двамата обикновено губят точки на лесните задачи и печелят много на трудните. Ако отстранят този си проблем не виждам никаква причина догодина да нямаме две злата (а защо не и 42 точки).
Станислав
Напреднал

Мнениеот inveidar » 27 Юли 2011, 20:06

MIT - http://math.mit.edu/index.php - нали за това говорим? Или се бъркам нещо?
И казах, че от думите на Николай Николов останах с такова впечатление, т.е че неговата нагласа може би е такава(той ги говореше тези работи!), а не на момчетата и изобщо не говоря за спечелилите сребърни медали, а за другите. Не е лошо да прочетеш всичките ми мнения по темата преди да бързаш да хвърляш с камъни!!! :D :D :D
И дано да си прав за двата златни медала! Може би трябваше да кажа Лятната изследователска школа към МIT. Но мисля, че всеки, който е отварял сп. Математика плюс например знае за какво става въпрос.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Mechkov » 28 Юли 2011, 08:45

Аз мога да гарантирам, че Станислав трябва да отваря "М+", за да разбере за какво иде реч в тия летни изследователски школи към MIT, защото си няма никакво понятие от тях... горкият...
Mechkov
Нов

Мнениеот v1rusman » 28 Юли 2011, 10:21

Ае да ни просветлиш, че явно ти знаеш.
v1rusman
Фен на форума

Мнениеот Mechkov » 29 Юли 2011, 10:18

И отново сарказмът не си личи в писана форма. Слави в момента е в MIT на въпросната школа. Всъщност вече трябва да пътува насам.
Mechkov
Нов

Мнениеот v1rusman » 29 Юли 2011, 20:09

Аз се подведох от поста на inveidar. Сега ми е ясен сарказмът.
v1rusman
Фен на форума

Мнениеот inveidar » 29 Юли 2011, 22:21

И какво ми е на поста?! :twisted: Просто не ми беше ясно защо Станислав се бъзика с мен.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот drago » 11 Сеп 2011, 09:42

Не ви ли прави впечатление следната статистика.
В този форум има 3 теми:
- МОМ първи ден- с 4 поста
- МОМ втори ден - със 7 поста.
- Резултати от МОМ- с 46 поста!!!

В първите 2 теми се очаква обсъждане на задачите по същество.
Както се казва: Коментарът е излишен.
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот Mechkov » 13 Сеп 2011, 16:27

Винаги е било така, затова темите са обособени.
Mechkov
Нов

Мнениеот WEBER » 13 Сеп 2011, 18:59

Без да ви звучи странно, но мен лично много ме озадачава общото представяне на Франция. Ще попитате какво ме интересуват французите, не ме интеруват, просто считам, че са дали неимоверно много на математиката (Паскал, Лагранж, Лаплас, Коши, Карно, Ферма, Даламбер, Дарбу, Фурие, Жулиа, Манделбро, Галоа и още 1000 други), а на олимпиадата не са така блестящи... Сигурно нямат много общо двете неща, но все пак...математическа страна са.
Аватар
WEBER
Напреднал

Рейтинг: 7

Предишна

Назад към Състезания за 9 - 12 клас