ins- написа: Нека допуснем, че си построил точките A и B, за които AC/BD=d1/d2 (Целта ми е да разбием решението на части).
Какво ти помага това в живота?...
ins- написа:Един приятел прочете написаното решение и каза, че не е коректно, защото не можем едновременно да фиксираме C и D, защото така трябва да знаем CD, което реално не е така. Каза, също така, че си направил доста добър опит за решение. Прав ли е?
http://www.artofproblemsolving.com/Foru ... 0#p2511830
Ето една идея за решение. Би трябвало да е коректна. Ако някой иска - може да го разпише по-подробно.
ins- написа:(ABC) би трябвало да дъга, от която AC се вижда под <B или 180-<B (по вероятно <B). Тази дъга е построима.
drago написа:OK най-накрая някой да попита нещо, иначе ще остана с впечатлението, че обяснявам хубаво, пък знам, че не е много така
Задай си въпроса: как могат да се генерират всички четериъгълници по зададени 4 ъгли (като знаем кой ъгъл къде е). Като местим АB и CD по фиксирания ъгъл, така че да остават успоредни на себе си (по-точно на 2 фиксирани прави). Другия начин е да фиксираме и CD и да местим само AB, като после прилагаме всевъзможни хомотетии с център т.О.
Това означава, че ако нашия четериъгълник е построим, то задължително при местенето на А и B ще има положение, в което [tex]\frac{BD}{AC}[/tex] ще е равно на отношението на дадените диагонали. Ако вече сме намерили такива A и B след това ще приложим една хомотетия с ц. т.О и подходящ коефициент, за да получим четериъгълник, в който вече двата диагонала ще са равни съответно на дадените.
Ясно ли е или пиша още ?
inveidar написа:...Положение ще има, но ние как ще го намерим? Това не ми е ясно, защото при местенето се променят също и два от ъглите на четириъгълника, нали?...
drago написа:Може би аз нещо не съм обяснил както трябва, нямам друго обяснение за тези въпрoси.
Как да не го знаем този ъгъл като: [tex]\angle DOC= \pi - \angle A - \angle B[/tex]! A последните 2 ъгъла са дадени!
ins- написа:...Ако ти остане време - наистина го напиши като по учебник.
Назад към Състезания за 9 - 12 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]