Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Турнир "Роман Хайнацки"- задачи?

Re: Турнир "Роман Хайнацки"- задачи?

Мнениеот grav » 01 Фев 2012, 22:50

Нали става дума за състезание по математика, и то за шести клас, важно е участието и да се възбуди интереса към математиката, а не калсирането. Някои от вас го взимат твърде сериозно, сякаш става дума за награда 1мил.$.

Когато аз бях в шести клас имаше едно състезание където в първи кръг даваха много задачи за 2-3 седмици. И през ум не ми е минавало да питам някой. Защо си мислите, че учениците ще търсят решенията! Знаенето на задачите предварително би развалило цялото удоволствие.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот amsara » 01 Фев 2012, 23:14

strangerforever написа:Все едно не се случва същото с общинския кръг на олимпиадата от няколко години насам винаги...

Че на общинския задачите не са ли различни в различните градове?Ако да, какво значение има разликата във времето?
http://math-bg.com/?page_id=6190
Според линка, дублиране на задачи на 1 кръг е имало само във Варна и София, а това не е проблем, тъй като, както се вижда, и на двете места кръгът е проведен в един и същи ден.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот strangerforever » 01 Фев 2012, 23:19

amsara написа:
strangerforever написа:Все едно не се случва същото с общинския кръг на олимпиадата от няколко години насам винаги...

Че на общинския задачите не са ли различни в различните градове?Ако да, какво значение има разликата във времето?
http://math-bg.com/?page_id=6190
Според линка, дублиране на задачи на 1 кръг е имало само във Варна и София, а това не е проблем, тъй като, както се вижда, и на двете места кръгът е проведен в един и същи ден.

Не са различни :) Разгледай всички задачи и ще се увериш :) Когато се явявах тази година на общинския кръг, първите две задачи ги бях решавал.

Просто "съставят" да кажем 20 задачи, а за всички градове трябват (примерно) 30. Излишно е да казвам от кой принцип следва, че поне някъде задачите ще се повтарят.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот inveidar » 02 Фев 2012, 00:11

Дидева написа:Виждам, че четете БГ-Мамма. :) Въпреки споменатото в настоящата тема(за отзивчивите родители), там успяхме да опазим задачите в тайна, защото знаехме, че състезанието не е проведено навсякъде. Така или иначе, струва ми се неуместно състезанието да се провежда с едни и същи задачи в различни дни в различни градове. Стара Загора са посочили като вариант за провеждане 18 февруари. Всеки може да изчисли колко дни след 28 януари е това и да прецени дали е възможно задачите да бъдат запазени в тайна толкова дълго време.
Само за справка. Състезанието в Габрово се проведе на 30 януари ( понеделник) и синът ми си донесе листа със задачите вкъщи. Та мисълта ми е, че доста хора разполагат с условията за 5-7 клас и би било наивно да се мисли, че ще ги държат в семейния сейф, докато състезанието бъде проведено във всички градове, в които е било отложено по някаква причина.

А ние, Дидева, откъде да знаем, че състезанието не е проведено навсякъде?! Да не сме медиуми? Аман от вас вече. То бива,бива, ама па чак толкова не бива. И Емил Карлов ви го каза, но вие продължавате да си мислите, че светът се върти около вас. Баста.
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот mimoslav4eto » 02 Фев 2012, 11:14

Според мен никой не трябва да се впряга в такива работи, все пак едва ли децата се изкушават от задачите, а по-скоро родителите им, защото, както писаха в по-горните мнения, кое дете в пети(или някой друг) клас ще седне на компютъра, ще проучи кога се провежда състезанието в други градове и в неговия град и ще се разтърси за задачите, за да измами(Това може да се случи вече при по-големите, но това е друг въпрос :lol:)... Така че "Мамо, Тате, остевете ме, ще си реша задачите и без вашата помощ" :!:
mimoslav4eto
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот dafuq » 02 Фев 2012, 13:36

mimoslav4eto написа:Според мен никой не трябва да се впряга в такива работи, все пак едва ли децата се изкушават от задачите, а по-скоро родителите им, защото, както писаха в по-горните мнения, кое дете в пети(или някой друг) клас ще седне на компютъра, ще проучи кога се провежда състезанието в други градове и в неговия град и ще се разтърси за задачите, за да измами(Това може да се случи вече при по-големите, но това е друг въпрос :lol:)... Така че "Мамо, Тате, остевете ме, ще си реша задачите и без вашата помощ" :!:

Едно момиче от Варна,което знам,че ги е решило. LOL.
dafuq
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот inveidar » 02 Фев 2012, 15:18

Задачите са публикувани и на сайта на математическата гимназия в Ямбол - http://mgyambol.com/RomanHainacki.aspx :D
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Предишна

Назад към Състезания за 9 - 12 клас