Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Проективна геометрия

Проективна геометрия

Мнениеот inveidar » 25 Дек 2012, 00:29

xmmm.JPG
xmmm.JPG (25.89 KiB) Прегледано 774 пъти

Значи, даден е четириъгълник АВСD. M и N са произволни точки от МО и NО, където О е пресечната точка на диагоналите АС и ВD. Ако AD пресича ВС в точкаТ, MD пресича NC в точка Q, а AN пресича ВМ в точка К, да се докаже, че точките Q,T и К лежат на една права.

Задачата сигурно се решава лесно с някоя теорема от проективната геометрия, но аз не можах да се сетя как. Бихте ли ми помогнали? :D
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Re: Проективна геометрия

Мнениеот drago » 25 Дек 2012, 11:52

drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот inveidar » 25 Дек 2012, 19:37

Така е. :D И за кои точки от кои прави трябва да я приложим?

pap.png
pap.png (18.57 KiB) Прегледано 726 пъти

Ето така, нали?
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Гост » 25 Дек 2012, 23:42

Хубава е много задачата, съвсем малко е позаплетена конфигурацията и това я отдалечава от перфектността, но не много ;) . Такива задачи обикновено излизат с Менелай, Чева - в по редки случаи се ползват Пап, лица и тригонометрия. :)
Гост

Мнениеот drago » 26 Дек 2012, 15:11

Гост написа:Хубава е много задачата, съвсем малко е позаплетена конфигурацията и това я отдалечава от перфектността, но не много ;) . Такива задачи обикновено излизат с Менелай, Чева - в по редки случаи се ползват Пап, лица и тригонометрия. :)

Хубава е, да, но е точно теоремата на Пап. Предполагам, че човек, ако не я знае, трябва да използва Минелай, нещо подобно като да преповтори доказателството и.
Не знам, какви са тези редки случаи, аз лично тази теорема не съм я използвал нито веднъж. Даже бях я забравил, ако нямаше Гугъл, нямаше да се сетя.
Навремето имаше една много хубава книга по геометрия на Кокстер, "Вечната геометрия"- една червена с твърди корици. Там съм я виждал, много хубав учебник по геометрия.
drago
Математик

Рейтинг: 517

Назад към Състезания за 9 - 12 клас