Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Разделете с минимален брой прави линии тъпоъгълен триъгълник

Разделете с минимален брой прави линии тъпоъгълен триъгълник

Мнениеот ins- » 30 Мар 2010, 21:48

Да се раздели с минимален брой прави линии тъпоъгълен триъгълник на остроъгълни триъгълници.
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Re: Разделете с минимален брой прави линии тъпоъгълен триъгълник

Мнениеот ins- » 31 Мар 2010, 21:42

Нека за да е по-лесна задачата да премахнем условието за минималност на линиите.
Задачата е от известен сборник на М. Гарднър.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот dim » 10 Апр 2010, 20:37

Нещо ми се струва невъзможно това, освен може би ако не става въпрос за отсечки, защото когато права пресича страна и не е [tex]\bot[/tex] на нея, то винаги се получава тъп ъгъл, който дори да "изострим", поради предната причина ще се получи пак тъп и така до безкрайност...
Аватар
dim
Напреднал

Рейтинг: 9

Мнениеот mkmarinov » 10 Апр 2010, 21:17

Ще се получи тъп освен ако не попаднем във вече направена точка, при което изправеният ъгъл ще се раздели на три остри ;) .
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот ins- » 11 Апр 2010, 12:31

Схемата е нещо подобно на прикачената картинка.
Прикачени файлове
shema.jpg
shema.jpg (7.29 KiB) Прегледано 1862 пъти
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот Baronov » 11 Апр 2010, 13:30

ins- написа:Схемата е нещо подобно на прикачената картинка.

Правиш ли разлика между права линия и отсечка?
Baronov
Фен на форума

Мнениеот dim » 11 Апр 2010, 13:44

Както казах е невъзможно ако са прави. В този смисъл Баронов е прав, че условието е подвеждащо, защото не става ясно дали се касае за отсечка или права. Права линия ? отсечка. Иначе с отсечки очевидно може :) А решението изпълнява ли условието за минималност?
Аватар
dim
Напреднал

Мнениеот ins- » 11 Апр 2010, 15:44

Задачата е леко открита :-) ... с условието за минималност наистина става нелека, затова го премахнах. Ще се наложи да видя какво пише в "дебелата книга".
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот ganka simeonova » 11 Апр 2010, 15:45

ins- написа:Задачата е леко открита :-) ... с условието за минималност наистина става нелека, затова го премахнах. Ще се наложи да видя какво пише в "дебелата книга".

???
ganka simeonova

Мнениеот ins- » 11 Апр 2010, 15:48

Задачата е от известен сборник на М. Гарднър. Сборника е "дебелата книга". Аз много обичам задачи, на които не знам решението ... иначе такива, на които решението е известно - всеки може да решава :)
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот ganka simeonova » 11 Апр 2010, 15:54

ins- написа:Задачата е от известен сборник на М. Гарднър. Сборника е "дебелата книга". Аз много обичам задачи, на които не знам решението ... иначе такива, на които решението е известно - всеки може да решава :)

И ти тогава, как я реши?
ganka simeonova

Мнениеот Станислав » 11 Апр 2010, 17:24

ins- написа:Задачата е от известен сборник на М. Гарднър. Сборника е "дебелата книга". Аз много обичам задачи, на които не знам решението ... иначе такива, на които решението е известно - всеки може да решава :)
А такива със сгрешено условие обичаш ли?
Станислав
Напреднал

Рейтинг: 1

Мнениеот Baronov » 11 Апр 2010, 18:27

Да допуснем, че задачата е за отсечки, а не за прави!
Има конфигурация с 11 отсечки. Взимаме 2 точки вътре, които съединяваме с отсечка, която е успоредна на страната срещу тъпия ъгъл. Освен това съединяваме тези 2 точки с 3-те върха на триъгълника. Последната точка е върху най-дългата страна и е свързана с 2-те вътрешни точки (освен с върховете на изходния триъгълник). Така получаваме 11 отсечки.

Нека имаме конфигурация, която изпълнява условието. Върховете на остроъгълните триъгълници на които е разделен изходният триъгълник ще наричаме точки. Нека х и у е броят на точките съответно вътре в триъгълника и по контура (изкючваме върховете на изходния триъгълник). Тогава не е трудно да се види, че броят на отсечките (ще го означаваме с а) е равен на 3 + 3х + 3у. Това следва от формулата на Ойлер за планарни графи и елементарно броене на ъглите. Тази формула не използва факта, че триъгълниците са остроъгълни.

От друга страна като се вземе предвид, че има поне една отсечка излизаща от върха на тъпия ъгъл, от всяка вътрешна точка излизат поне 5 отсечки, а от всяка контурна поне 4 => [tex]2a \geq 5x + 4y + 7[/tex] от тук и горната формула следва, че [tex]x \geq 1[/tex] (това сигурно може да се види и по по-лесен начин).

Нека х=1. Ако у=2, то вътрешната точка е свързана с трите върха на триъгълника и с 2-те контурни точки (защото е свързана с поне 5 точки). Лесно се вижда, че такава конфигурация не може да съдържа само остроъгълни триъгълници. Т.е. у е поне 3 и от горната формула следва, че броят на отсечките е поне 3 + 3 + 6 = 12.

Нека х=2, да допуснем, че у=0. Тогава всяка от 2-те вътрешни точки е свързана най-много с 4 други (просто защото няма други точки). Противоречие. Т.е. у е поне 1 и получаваме поне 3 + 6 + 2 = 11 отсечки.

Ако х е поне 3 имаме директно поне 3 + 9 + у > 11 отсечки.

ПП. Сега се усетих, че горното разсъждение е в сила само ако няма връх на триъгълник, който да лежи на страна на друг триъгълник.
Baronov
Фен на форума

Мнениеот ins- » 11 Апр 2010, 21:51

Станислав написа:
А такива със сгрешено условие обичаш ли?

Защо не?
Аватар
ins-
Математик

Назад към Състезания за 9 - 12 клас