drago написа: Обясни го формално!
pal702004 написа:Не виждам какво му е олимпиадното на тази задача. В края на краищата се свежда до тривиалното: Ако сумата на 15 неотрицателни числа е 1, то сумата на най-малките 7 от тях е не по-голяма от [tex]\frac{7}{15}[/tex]
Числата са "полезната" площ на всяко списание, може и да е 0.
inveidar написа:Означавам с [tex]S _ {i}[/tex] i-тото списание, разгледано като множество. Нека [tex]S _ {i} \cap S _ {j} =S_{ij}[/tex] и [tex]S _ {i}\le S _ {j}[/tex]. Тогава [tex]A _ {i}= S _ {i}-S_{ij}[/tex], а [tex]A _ {j}= S _ {j}[/tex].
"Полезната" площ означава площта от масата, покрита именно от това списание. Ако по ти харесва, площта от списанието в пряк допир с масата. Очевидно е какво се има предвид, Драго. Търсиш под вола теле.И какво означава "полезната" площ
inveidar написа:Означавам с [tex]S _ {i}[/tex] i-тото списание, разгледано като множество. Нека [tex]S _ {i} \cap S _ {j} =S_{ij}[/tex] и [tex]S _ {i}\le S _ {j}[/tex]. Тогава [tex]A _ {i}= S _ {i}-S_{ij}[/tex], а [tex]A _ {j}= S _ {j}[/tex].
Добре, нека следваме твоята дефиниция. Нека [tex]S_1<S_2<S_3[/tex]. Ако разгледаме [tex]S_1,S_2[/tex] според теб трябва [tex]A_2[/tex] да е равно на [tex]S_2[/tex]. Ако сега разгледаме [tex]S_2,S_3[/tex] според теб трябва [tex]A_2[/tex] да е [tex]S_2-S_{23}[/tex]. И така въпросът е: кое точно е [tex]A_2[/tex]?
drago написа:Предлагам да не се използват думичките "пряк допир", "допирна площ" и др. био-зоо-... речников фонд, щото много издишат.
kmitov написа:И какъв е проблема, ако всичките са празни?
Имам чувство, че не говоря с хора, които имат математически тертип на мислене. Толкова ли е трудно да се направи тази конструкция както трябва?!
kmitov написа:Сетих се за следния частен случай и реших да го кажа. Ако масата е 1х1 м. и всички списания са 1х1 м и са наредени едно върху друго на масата така, че никое не стърчи отвън, какви ще са множествата М_i, (според мен празни), какви ще са техните лица (според мен всичките ще са 0) и каква част от масата ще остане покрита ако махнем 7 от тях (според мен цялата, което е повече от 8/15)?
Назад към Състезания за 9 - 12 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]