ptj написа:[tex]x_n=x_{n-1}+x_{n-2}-2\frac{x_{n-1}x_{n-2}}{x_{n-1}+x_{n-2}}[/tex]
Ако [tex]x_{n-1}[/tex] и [tex]x_{n-2}[/tex] са цели и взаимно прости помежду си, то очевидно [tex]x_n[/tex] е взаимно просто с всяко едно от тях, сл. не е цяло.
Остава да се изхитрим да приложим подобна хипотеза за рационални [tex]x_{n-1}[/tex] и [tex]x_{n-2}[/tex], т.е. да докажем задачата с индукция.
Нека [tex]x_{n-1}=\frac{p_1}{q_1}[/tex] и [tex]x_{n-2}=\frac{q_2}{p_2}[/tex],
където:
(1)[tex]p_1,p_2,q_1,q_2 \in N[/tex] ,
(2)[tex](p_1;q_1)=1; (p_2;q_2)=1[/tex] ,
(3)[tex](p_2q_1+p_1q_2;p_1p_2q_1q_2)=1[/tex].
inveidar написа:Виж сега [tex]q_1[/tex] и [tex]q_2[/tex] могат да имат общ делител, нали? Ами хайде тогава ми обясни той не е ли общ делител и на двата израза? Или ми обясни защо [tex]q_1[/tex] и [tex]q_2[/tex] не могат да имат общ делител.
ptj написа:inveidar написа:Виж сега [tex]q_1[/tex] и [tex]q_2[/tex] могат да имат общ делител, нали? Ами хайде тогава ми обясни той не е ли общ делител и на двата израза? Или ми обясни защо [tex]q_1[/tex] и [tex]q_2[/tex] не могат да имат общ делител.
Не, не могат да имат общ делител различен от 1.
За първите 2 члена на редицата знаменателите са 1-ци ([tex]q_1,q_2)[/tex].
За останалите двойки последователни членове- виж доказателството.
Още нещо - за в бъдеще по-добре не публикувай задачи, чието решение или доказателство не можеш да направиш сам.
Имаш се за голяма работа, водач на отбор си, а се дъниш като някой първолак...
drago написа:Ами, ето там има решение, и според мен доста по чисто. Трябва само малко сметки да се провери...
Назад към Състезания за 9 - 12 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]