Добре де, ще го започна сега, а ще го довърша по-късно, защото имам много работа в къщи, че жената замина на море!

Та за триъгълник всичко е ясно, тъй като лицето на равностранния триъгълник е равно на [tex]\frac{a^2\sqrt{3}}{4}[/tex], където с [tex]a[/tex] сме означили дължината на страната му. Ясно е, че ако върхувете му лежат в целочислени точки, то по Питагоровата теорема [tex]a^2[/tex] е цяло число, а [tex]\frac{a^2\sqrt{3}}{4}[/tex] - ирационално. От известната формула на Пик пък лицето на произволен многоъгълник с върхове целочислени точки е рационално число. Противоречие. За шестоъгълник също е ясно, защото три от върховете му образуват равностранен триъгълник. За кратно на 3 n-ъгълник нещата стоят по същия начин. Това до тук беше елементарно. По този начин, обаче, не може да решим въпроса за другите правилни многоъгълници. За тях има друго доказателство.

Та, нека допуснем, че съществуват правилни петоъгълници с върхове в целочислени точки. Да изберем този от тях, който има най-малка дължина на страната (няма да обяснявам, че такъв съществува). Да вземем сега една точка от координатната система с целочислени координати и да построим вектори с начало в тази точка и равни на векторите, получени от страните на петоъгълника, обхождайки го в една посока (не знам дали ме разбрахте?

). Може да докажем, че свързвайки последователно краищата на тези вектори, се получава отново правилен петоъгълник. Това първо, а второ, че дължината на неговата страна е по-малка от страната на първия. Противоречие. Как точно стават доказателствата на последните два факта бихте могли да се досетите и сами. Ако не, друг път ще го напиша.

Аналогично постъпваме и за другите не кратни на 3 n-ъгълници.