vessy234 написа:Здравейте!Уравнението е [tex]\sqrt{x+8}[/tex] - sqrt{x} = \sqrt{2x-1} + sqrt{3x-2}.Ако решаваме по работническо-селския метод се получава 4 степен и едни големи числа.Но знам,че може да се реши например с доказателство,че графиките на функциите са растящи,понеже сме използвали този метод преди в училище.Но в тази задача не мога да го развия...Благодаря предварително за съдействието!
vessy234 написа:Аз съм 10 клас в мат.гимназия,господинът ми по мат каза,че може да се реши по по-лесен начин с намаляваща и растяща функция.Очевидно единицата е решение,но не знам как да го докажа.
Knowledge Greedy написа:[tex]\sqrt{x+8} - \sqrt{x} = \sqrt{2x-1} +\sqrt{3x-2}[/tex]
Както правилно си забелязал [tex]x=1[/tex] е корен.
Да допуснем, че уравнението има друг корен [tex]x_2>1[/tex]. Тогава
[tex]2x_2>2 \,\ \Rightarrow \,\ 2x_2-1>2-1 \,\ \Rightarrow \,\ \sqrt{2x_2-1}>1[/tex]
Също така
[tex]3x_2>3 \,\ \Rightarrow \,\ 3x_2-2>3-2 \,\ \Rightarrow \,\ \sqrt{3x_2-2}>1[/tex]
Събирайки почленно двете получени неравенства
[tex]\sqrt{2x_2-1}+\sqrt{3x_2-2}>2[/tex]
Фактът, уравнението да има корен [tex]x_2[/tex] означава, че е вярно числовото равенство [tex]\sqrt{x_2+8} - \sqrt{x_2} =\sqrt{2x_2-1}+\sqrt{3x_2-2}[/tex]
По-горе получихме, че дясната страна е по-голяма от [tex]2[/tex].
Да разгледаме лявата страна.
[tex]\sqrt{x_2+8} - \sqrt{x_2}=\frac{8}{\sqrt{x_2+8}+ \sqrt{x_2}}.[/tex]
[tex]x_2>1 \,\ \Rightarrow \,\ \sqrt{x_2+8}> \sqrt{1+8} \,\ \Rightarrow \,\ \sqrt{x_2+8}> 3[/tex]
и следователно
[tex]\sqrt{x_2+8}+\sqrt{x_2}> 4 \,\ \Rightarrow \,\ \frac{1}{\sqrt{x_2+8}+\sqrt{x_2}}<\frac{1}{4} \,\ \Rightarrow \frac{8}{\sqrt{x_2+8}+ \sqrt{x_2}}<2[/tex]
Излиза, че лявата страна е по-малка от [tex]2[/tex], при [tex]x_2>1[/tex]. Така лявата страна няма да е равна на дясната.
Аналогично, не може да има и друг корен [tex]x_2<1[/tex]. Сега лявата страна[tex]> 2 >[/tex]дясната страна.
Остава само [tex]x=1[/tex].
Това е решението със срещата на растяща и намаляваща функция. Лявата страна е намаляваща функция, дясната е растяща функция.
Благодаря, monika_at!monika_at написа:...
Принципно лявата страна е на намаляваща функция, а дясната - на растяща. Кой клас си?
Knowledge Greedy написа:Не разбрах критиката на inveidar. Да, забележката в червено, която той е подчертал в моя пост, е напълно излишна
Решението над него изобщо не страда.[/u]
Knowledge Greedy написа:Аааа, неТова може да го каже само нематематик!
Няма налучкване в нашата работа.
inveidar написа:Иначе методът, който е изложил Knowledge Greedy, го наричаме неофициално метод на налучкването. Налучкваш единствения корен и след това доказваш, че няма други.
Knowledge Greedy написа:Законът за скачените съдове важи и за думите. Преоткриван е многократно. В по-ново време е известен и като закон на Волтер-Плеханов. Накратко:
Движението на думите е винаги от високото /като цивилизационно ниво/ към ниското.
Назад към Състезания за 9 - 12 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]