Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача от едно състезание от 197х година

Задача от едно състезание от 197х година

Мнениеот KOPMOPAH » 10 Окт 2016, 17:12

На математическо състезание през далечната 197х година ми се падна следната задача:

Дадена е правилна четириъгълна пирамида. През ръб на основата и центъра на вписаната в пирамидата сфера е прекарана равнина, която разполовява ????? повърхнина. Да се намери ъгълът между околна стена и основата.

На мястото на ????? беше "околната" или "пълната", забравил съм. Задачата е решима и така.

P.S. На състезанието сбърках и получих безсмислен отговор. :oops:
P.P.S. На кандидатстуденския изпит ми се падна същата задача. :lol: Знаейки отговора, замествах в уравнението и си открих грешката :lol:
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Re: Задача от едно състезание от 197х година

Мнениеот ins- » 11 Окт 2016, 14:41

Интересна задача. Давана е на кандидат-студентски изпит през 1978-ма година. В оригинал е околната повърхнина. Условието е леко модифицирано, но не променя хода на разсъжденията.
Умей да обуздаваш четири неща - съня, стомаха, сексуалността и гнева /Питагор/
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Re: Задача от едно състезание от 197х година

Мнениеот KOPMOPAH » 11 Окт 2016, 20:32

Именно, на кандидатстудентски изпит през 1978 г. за техническите ВУЗове. Бяха четири задачи - лека алгебрична задача, на която доста хора бяха сбъркали, логаритмично уравнение, тази задача и Задачата за стълбата. Пиша я с главна буква, защото за половин час оправих първите три и в останалите три часа и половина безуспешно я решавах. След обед, като правихме разбор със съучениците ми, я реших на три реда :oops:

Ако имаш задачите - публикувай Задачата за стълбата в оригиналното условие, за да не я модифицирам :)
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Назад към Състезания за 9 - 12 клас