Ще кажа схематично моите решения.
За първата - таблицата се разделя на 502 правоъгълници 2x4 и един квадрат 2x2 и се показва, че във всеки един от правоъгълниците Иван може да сложи домино, но едно домино на Иван му "запазва" квадратче 2x2. Поради факта, че е първи, то той ще постави и в 2x2 квадрата, откъдето той ще постави поне с едно домино повече, защото в правоъгълник 4x2 той поставя поне 2 доминота, т.е слага поне [tex]502*2+1=1005[/tex] доминота, но лесно се проверява, че максималният брой доминота, които могат да се поставят е 2009, откъдето следва, че Иван бие!
За втората - ясно е, че 2 от върховете ще са инфлексните точки на [tex]f(x)[/tex]. Можем б.о.о да предполагаме c=0. Нека да означим четириъгълника с ABCD като B и D са инфлексните точки на [tex]f(x)[/tex]. [tex]x_b,x_d[/tex] са корените на у-нието f'(x)=0. Нека правите [tex]AB[/tex] и [tex]CD[/tex] да са с ординати [tex]m[/tex] и [tex]n[/tex] съответно. Ясно е, че [tex]x_{a}[/tex] и [tex]x_c[/tex] са корени съответно на [tex]f(x)=m[/tex] и [tex]f(x)=n[/tex]. От формулите на Виет - [tex]2x_b+x_a=-a[/tex] и [tex]2x_d+x_c=-a[/tex], защото [tex]x_b,x_d[/tex] са двукратни корени съответно на [tex]f(x)=m[/tex] и [tex]f(x)=n[/tex]. Лесно се проверява, че [tex]|x_a-x_b|=|x_c-x_d|[/tex] и от факта, че [tex]AB||CD[/tex], то [tex]ABCD[/tex]- успоредник. Отново от формулите на Виет имаме [tex]x_b^2.x_a=m[/tex] и [tex]x_c^2.x_d=n[/tex].
[tex](->)[/tex] Ако ABCD-ромб, то [tex]AB=AD[/tex] и от формулата за разстояние между точки в равнината изразяваме по втори начин [tex](m-n)^2[/tex] като функция на [tex]D=a^2-3b[/tex], което е дискриминантата на [tex]f'(x)=0[/tex] и приравнявайки получаваме [tex]2D^2=81[/tex]. Намираме дължините на диагоналите на ромба и от формулата за лица [tex]S_{ABCD}=\frac{AC.BD}{2}[/tex] получаваме [tex]S=6[/tex].
[tex](<-)[/tex] Ако пък S=6, то достигаме до [tex]2D^2=81[/tex], което е еквивалентно с [tex]AB=AD[/tex].
Третата не съм я мисли - нямах време.
Четвърта -понеже [tex]2^21[/tex] e 7-цифрено, то [tex]k\le20[/tex]. Условието се преобразува до 7.11.13A+4=n^k, където A е числото, образувано от 1вите 3цифри. По модул 7 отхвърляме случаите 3|k, по модул 11- 5|k, по модул 13 - 4|k. Останалите е проверяват непосредствено.
Пета - 3 часа мислене по нея и единственото, което забелязах е, че до около 25-я член на редицата(до там проверявах) е в сила [tex]f(8k+s)=5k+f(s), s=\{1,...,8\}[/tex]. Естествено, това не е в сила в общия случай. Така е като през целия си живот не съм решавал нито 1 функционално! За заинтересованите [tex]f(n)=\lfloor \frac{\sqrt{5}-1}{2}.(n+1) \rfloor[/tex] -
nice, a? (Красимир от Разград го намери гнидата!).
Шеста - най-сложната от всички задачи. Никой не я е решил напълно,(включително руснаците!). Достатъчен е фактът, че Панчев за няколко часа е получил само 2 точки. Евалата на Макелов - има 6 точки. Авторското решение е типично Боев-style - чисто синтетично и такова, за което никога не бих се сетил.
ПС Дори не знам как не ме домързя да го изпиша всичкото това. Ще компенсирам като не отговарям на въпроси