Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Изпъкнал р-ъгълник с равни ъгли.

Изпъкнал р-ъгълник с равни ъгли.

Мнениеот Baronov » 19 Яну 2010, 03:00

Да се докаже, че ако един р-ъгълник (р-просто) е с равни ъгли и рационални страни, то той е правилен.
Baronov
Фен на форума

Рейтинг: 9

Re: Изпъкнал р-ъгълник с равни ъгли.

Мнениеот estoyanovvd » 19 Яну 2010, 10:06

Това, което се сещам на първо време, е, че можем да смятаме страните за целочислени. Просто хомотетия с произволен център и коефициент равен на най-малкото общо кратно на знаменателите ще изпрати всеки многоъгълник от условието в целочислен.
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Рейтинг: 5

Мнениеот estoyanovvd » 19 Яну 2010, 11:05

Друго, което открих е, че ако броят на върховете на многоъгълника не е степен на просто число, то той може и да не е правилен. Нещо повече, тогава страните му може да са 1,2,3,4,...,n (става въпрос за n-ъгълник).
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот Baronov » 19 Яну 2010, 12:22

estoyanovvd написа:Друго, което открих е, че ако броят на върховете на многоъгълника не е степен на просто число, то той може и да не е правилен. Нещо повече, тогава страните му може да са 1,2,3,4,...,n (става въпрос за n-ъгълник).

Така е, фактът, че р е просто е съществено важен за решението. Аз имам чуството, че дори и броят на страните да е степен на просто, твърдението пак не е вярно.

Интересно ми е как се строи този n-ъгълник с равни ъгли и страни 1,2,3...n.
Baronov
Фен на форума

Мнениеот estoyanovvd » 19 Яну 2010, 12:40

Аз тази задача я открих в сборника по планиметрия на Прасолов. Става въпрос за 1,2,3,.... Ако искаш мога да ти го изпратя.
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот ubuntu » 19 Яну 2010, 18:29

Baronov написа:Да се докаже, че ако един р-ъгълник (р-просто) е с равни ъгли и рационални страни, то той е правилен.

Ми , доказва се сравнително лесно с комплексни числа , но ще е интересно да се види някакво различно доказателство :D
ubuntu
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот Baronov » 20 Яну 2010, 00:02

ubuntu написа:
Baronov написа:Да се докаже, че ако един р-ъгълник (р-просто) е с равни ъгли и рационални страни, то той е правилен.

Ми , доказва се сравнително лесно с комплексни числа , но ще е интересно да се види някакво различно доказателство :D

Прав си. Това е и решението което аз знам. Съмнява ме да има друго решение в общия случай. В оригинал е дадена за 5-ъгълник, може да има геометрично решение в този случай.
Baronov
Фен на форума

Мнениеот estoyanovvd » 20 Яну 2010, 00:07

На мен ще ми е интересно да пуснете решението. Моля! :)
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот Baronov » 29 Яну 2010, 04:44

Идеята е да разгледате многоъгълника разположен в комплексната равнина по такъв начин, че 2 негови съседни върха да са съответно в 1 и 0. Сега изчисляваме последователно афиксите на всички върхове на многоъгълника. Нека [tex]\xi = exp(\frac{2\pi i}{p})[/tex]. Като се вземе предвид формулата за умножение на комплексни числа се вижда, че афиксите на последователните върхове(като се започне от върха с афикс 1) са полиноми на [tex]\xi[/tex], всеки с една степен по-висока от предишния. Последния връх има афикс 0, а полиномът, който се получава по горния метод е от степен р-1. Т.е.
[tex]\xi[/tex] е корен на полином от степен р-1. До тук не сме използвали простотата на р и фактът, че страните са рационални. От критерият на Айзенщайн лесно следва, че коефициентите на полинома са равни и следователно многоъгълникът е правилен. Нарочно изпускам детайлите, за да може, ако някой се интересува да може да си дореши задачата сам.
Не се бях замислял, че задачата изисква няколко теоретични момента за които не се говори много в този форум, но са супер важни за ученическите състезания.
1. Комплексни числа в геометрията (трябва да пусна единствената трудна геометрия, която някога съм решиил на състезание, разбира се с комплексни числа).
2. Критерии за неразложимост на полиноми и минимален полином на алгебрично число.
Baronov
Фен на форума

Назад към Състезания за 9 - 12 клас