Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Параметрична функция - интервал на корени

Параметрична функция - интервал на корени

Мнениеот Davids » 22 Мар 2018, 01:35

Нека $a$ и $b$ са положителни числа. Да се докаже, че уравнението $\frac{1}{x} + \frac{1}{x-a} + \frac{1}{x+b} = 0$ има реални корени, единият от които е в интервала $\Big(-\frac{2b}{3}; -\frac{b}{3}\Big)$, а другият е в интервала $\Big(\frac{a}{3}; \frac{2a}{3}\Big)$
П.С.: Втората част се доказва много лесно по папагалския начин, проверявайки дадените интервали, като заместваме с дадените им граници и доказваме строга положителност/отрицателност на функцията. Интересува ме виртуозния начин, т.е. как да намерим интервалите на двете решения спрамо параметъра (ако не ни бяха дадени).
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Re: Параметрична функция - интервал на корени

Мнениеот Knowledge Greedy » 28 Мар 2018, 21:26

Оценките на интервалите са груби. Не е случайно това, че интервалите [tex]\left (-\frac{2b}{3};-\frac{b}{3} \right )[/tex] и [tex]\left (\frac{a}{3};\frac{2a}{3} \right )[/tex] са отворени.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Re: Параметрична функция - интервал на корени

Мнениеот Davids » 28 Мар 2018, 23:53

Knowledge Greedy написа:Оценките на интервалите са груби. Не е случайно това, че интервалите [tex]\left (-\frac{2b}{3};-\frac{b}{3} \right )[/tex] и [tex]\left (\frac{a}{3};\frac{2a}{3} \right )[/tex] са отворени.

И аз така си мисля, но това ми прави задачата някак блудкава - просто буквално проверяване на четири граници. И тъй като е от състезанието в Ловеч, което аз принципно смятам за по-креативно от гледна точка на задачи, реших, че трябва да има и по-висш замисъл и някак си да може да се изведе тази закономерност. Но благодаря за авторитетното потвърждение :D
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Назад към Състезания за 9 - 12 клас