- олимпиадаРусия.png (27.17 KiB) Прегледано 1025 пъти
inveidar написа:Стават за класна работа в 12 клас!
S.B. написа:inveidar написа:Стават за класна работа в 12 клас!
Зависи за кое училище.В повечето училища въобще няма да разберат за какво става дума,а после нищо чудно гневни родители да протестират пред МОН!
Davids написа:Интересно ми е само, как се води официално олимпиадата? От любопитство питам![]()
Иначе си харесах като за подгрявка пета задача:
$log_{\sqrt{x+7}-x}(x + 4) \ge 1$
Първо оправяме ДС:
[tex]\begin{array}{|l} x + 4 > 0 \Rightarrow x > -4 \\ \sqrt{x + 7} - x > 0 \Rightarrow x \in [-7; \frac{1 + \sqrt{29}}{2}) \\ \sqrt{x + 7} - x \ne 1 \Rightarrow x \ne 2 \end{array}[/tex]
Окончателно ДС: $x \in (-4; \frac{1 + \sqrt{29}}{2})/\{2\}$
Решаваме вече неравенството. За да имаме логаритъм не по-малък от едно, то значи основата трябва да е не по-голяма от числото, което се логаритмува:
$x + 4 \ge \sqrt{x + 7} - x$
$\sqrt{x + 7} \le 2x + 4$
Решаваме:
$\begin{array}{|l} 2x + 4 \ge 0 \Rightarrow x \ge -2 \\ (2x + 4)^2 \ge x + 7 \ \end{array}$
Доразвиваме долното:
$4x^2 + 16x + 16 - x - 7 \ge 0$
$...$
$x \in (-\infty; -3] \cup [-\frac{3}{4}; +\infty)$
Пресичаме с всички ДС досега и получаваме за окончателно решение: $x \in [-\frac{3}{4}; \frac{1 + \sqrt{29}}{2})/\{2\}$
Честно казано, почвайки да пиша този пост и да решавам паралелно очаквах малко по-малко сметки и повече уловки. Трепетно очаквам някой да ме хване в грешка някъде, та да съм удовлетворен![]()
Петър Евгениев написа:У СМГ-то това и за закуска в междучасието няма да стигне, ама в "нормално" българско училище където се учи математика по 2 часа на седмица я го дай на класно.
Не протест, ами каквото ще да е, как ще изискаш от "горките дечица" да решават нещо, което не са учили?
Не ми се говори за това просто.
inveidar написа:Петър Евгениев написа:Е, чак пък толкоз?! На състезание изкарвате по седем осем добри ученика.
inveidar написа:Хванат си!Отговорът е [tex]x\in[-\frac{3}{4};2)[/tex].
Davids написа:Интересно ми е само, как се води официално олимпиадата? От любопитство питам![]()
Davids написа:Wild guess след първите няколко разсъждения по трета задача: отговорът случайно някой също да го е получил нещо като $435 301$ на брой числа? Другояче казано:
$(10.2 + 3).3^9 - (11 + 6).2^{10}$
Ще обяснявам ако не е МНОГО грешно![]()
(знам че няма как да е малко или много грешно, ама все пак
)
inveidar написа:Davids написа:Wild guess след първите няколко разсъждения по трета задача: отговорът случайно някой също да го е получил нещо като $435 301$ на брой числа? Другояче казано:
$(10.2 + 3).3^9 - (11 + 6).2^{10}$
Ще обяснявам ако не е МНОГО грешно![]()
(знам че няма как да е малко или много грешно, ама все пак
)
Много грешно е.
KOPMOPAH написа:Явно, че първата цифра винаги е $7$
Davids написа:...
Уф, сега виждам, че се иска цифрата осем да се среща ТОЧНО 7 пъти един след друг... Много съм загубен
Davids написа:KOPMOPAH написа:Явно, че първата цифра винаги е $7$
Защо първата цифра да не е 8 и там да са седемте осмици една след друга?
Назад към Състезания за 9 - 12 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]