Скрит текст: покажи
S.B. написа:Платоновите тела имат еднакви многостенни ъгли,а стените има са еднакви правилни многоъгълници.
За октаедъра : стените му са еднакви равностранни триъгълници,има 8 стени,12 ръба и 6 върха.Ако се впише октаедър в куб ,то върховете на октаедъра ще съвпаднат с центровете на всяка стена на куба,а обратно - върховете на куба ще съвпаднат с центровете на всяка стена на октаедъра.
В задачата е казано,че две от стените на октаедъра са перпендикулярни на един от телесните диагонали.При моя чертеж това е диагоналът $DB_{1 }$
Ортогоналната проекция на $DB_{1 }$ върху основата $ABCD$ на куба е диагоналът $DB$ на основата. [tex]DB\bot AC, \Rightarrow[/tex] ръбът на тетраедъра $EG || AC$.Тъй като в $ABCD$ съществуват $n$ на брой прави успоредни на $AC$ дължината на $EG = \frac{\sqrt{2}}{n} , n\in (0,1)$
Аналогично $BD_{1 }$се проектира в $ADD_{1 }A_{1 }$ върху диагонала $DA_{1 } \bot AD_{1 }$ и тогава ръбът na октаедъра $EF || AD_{1 }$
Получи се $\triangle EGF$ равностранен със страна с големина $\frac{\sqrt{2}}{n}$ .Така се получиха 3 от върховете на октаедъра $E,G,F$ останалите 3 - $E_{1 }G_{1 }F_{1 }$ се получават при същите разсъждения за проекцията на диагонала $DB_{1 }$ върху стените $A_{1 }B_{1 }C_{1 }D_{1 }$ и $BCC_{1 }B_{1 }$
Получените 6 точки са търсените върхове на октаедъра $EFGE_{1 }F_{1 }G_{1 }$,който се получава след внимателното им съединяване.
Ръбът на октаедъра е $EG = \frac{\sqrt{2}}{n}$
Според Архимед октаедърът символизира "въздух" ,а въздухът определя характера на някои зодии от зодиака.Една от тези зодии е зодията под която аз съм родена - ВодолейСкрит текст: покажи
KOPMOPAH написа:...Май изготвянето на чертежа е по-трудно от решението...
KOPMOPAH написа:Я, докато съм писал - S.B. ме изпреварил(а)
Назад към Състезания за 9 - 12 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]