Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Платонови тела

Платонови тела

Мнениеот KOPMOPAH » 24 Мар 2019, 00:57

В куб с ръб $1$ е вписан правилен октаедър, като всички върхове на октаедъра лежат на ръбовете на куба. Две от стените на октаедъра са перпендикулярни на един от телесните диагонали на куба. Да се намери ръба на октаедъра.

Скрит текст: покажи
Май изготвянето на чертежа е по-трудно от решението :D

Платонови тела.png
Платонови тела.png (12.3 KiB) Прегледано 942 пъти
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Re: Платонови тела

Мнениеот S.B. » 24 Мар 2019, 02:45

Без заглавие - 2019-03-19T214259.293.png
Без заглавие - 2019-03-19T214259.293.png (290.9 KiB) Прегледано 933 пъти

Наистина чертежа е по-труден от изчислението!
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Мнениеот S.B. » 26 Мар 2019, 10:14

Платоновите тела имат еднакви многостенни ъгли,а стените има са еднакви правилни многоъгълници.
За октаедъра : стените му са еднакви равностранни триъгълници,има 8 стени,12 ръба и 6 върха.Ако се впише октаедър в куб ,то върховете на октаедъра ще съвпаднат с центровете на всяка стена на куба,а обратно - върховете на куба ще съвпаднат с центровете на всяка стена на октаедъра.
В задачата е казано,че две от стените на октаедъра са перпендикулярни на един от телесните диагонали.При моя чертеж това е диагоналът $DB_{1 }$
Ортогоналната проекция на $DB_{1 }$ върху основата $ABCD$ на куба е диагоналът $DB$ на основата. [tex]DB\bot AC, \Rightarrow[/tex] ръбът на тетраедъра $EG || AC$.Тъй като в $ABCD$ съществуват $n$ на брой прави успоредни на $AC$ дължината на $EG = \frac{\sqrt{2}}{n} , n\in (0,1)$
Аналогично $BD_{1 }$се проектира в $ADD_{1 }A_{1 }$ върху диагонала $DA_{1 } \bot AD_{1 }$ и тогава ръбът na октаедъра $EF || AD_{1 }$
Получи се $\triangle EGF$ равностранен със страна с големина $\frac{\sqrt{2}}{n}$ .Така се получиха 3 от върховете на октаедъра $E,G,F$ останалите 3 - $E_{1 }G_{1 }F_{1 }$ се получават при същите разсъждения за проекцията на диагонала $DB_{1 }$ върху стените $A_{1 }B_{1 }C_{1 }D_{1 }$ и $BCC_{1 }B_{1 }$
Получените 6 точки са търсените върхове на октаедъра $EFGE_{1 }F_{1 }G_{1 }$,който се получава след внимателното им съединяване.
Ръбът на октаедъра е $EG = \frac{\sqrt{2}}{n}$
Според Архимед октаедърът символизира "въздух" ,а въздухът определя характера на някои зодии от зодиака.Една от тези зодии е зодията под която аз съм родена - Водолей :D
Водолея е силна зодия,а "челния " сблъсък между два Водолея може да се усети като ...земетресение с висок магнитут! :lol:
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот S.B. » 26 Мар 2019, 12:51

Без заглавие (7).png
Без заглавие (7).png (232.77 KiB) Прегледано 818 пъти

Изчисляване на ръба на октаедъра:
От [tex]\triangle EBF_{1 }[/tex] по Питагор :[tex]EF_{1 }^{2} = EB^{2} + BF_{1 }^{2} = 2 -2x + x^{2} + (1 - x)^{2} = 3 - 4x + 2x^{2}[/tex]
Или [tex]EF_{1 } = \sqrt{3 - 4x + 2x^{2}}[/tex]
От [tex]\triangle DEG[/tex] ,ако $ED = DG = x$ тогава $EG = x\sqrt{2}$
Трябва $EG = EF_{1 } \Rightarrow x\sqrt{2} = \sqrt{3 - 4x + 2x^{2}} \Leftrightarrow 2x^{2} = 3 - 4x + 2x^{2} \Leftrightarrow 3 - 4x = 0 \Rightarrow x = \frac{3}{4}$
Или ръбът на октаедерът е: $EG = \frac{3\sqrt{2}}{4}$

Благодаря на KOPMOPAH за чудесната задча!Отне ми доста време,но не съжалявам,за нищо! :D
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот S.B. » 26 Мар 2019, 13:47

S.B. написа:Платоновите тела имат еднакви многостенни ъгли,а стените има са еднакви правилни многоъгълници.
За октаедъра : стените му са еднакви равностранни триъгълници,има 8 стени,12 ръба и 6 върха.Ако се впише октаедър в куб ,то върховете на октаедъра ще съвпаднат с центровете на всяка стена на куба,а обратно - върховете на куба ще съвпаднат с центровете на всяка стена на октаедъра.
В задачата е казано,че две от стените на октаедъра са перпендикулярни на един от телесните диагонали.При моя чертеж това е диагоналът $DB_{1 }$
Ортогоналната проекция на $DB_{1 }$ върху основата $ABCD$ на куба е диагоналът $DB$ на основата. [tex]DB\bot AC, \Rightarrow[/tex] ръбът на тетраедъра $EG || AC$.Тъй като в $ABCD$ съществуват $n$ на брой прави успоредни на $AC$ дължината на $EG = \frac{\sqrt{2}}{n} , n\in (0,1)$
Аналогично $BD_{1 }$се проектира в $ADD_{1 }A_{1 }$ върху диагонала $DA_{1 } \bot AD_{1 }$ и тогава ръбът na октаедъра $EF || AD_{1 }$
Получи се $\triangle EGF$ равностранен със страна с големина $\frac{\sqrt{2}}{n}$ .Така се получиха 3 от върховете на октаедъра $E,G,F$ останалите 3 - $E_{1 }G_{1 }F_{1 }$ се получават при същите разсъждения за проекцията на диагонала $DB_{1 }$ върху стените $A_{1 }B_{1 }C_{1 }D_{1 }$ и $BCC_{1 }B_{1 }$
Получените 6 точки са търсените върхове на октаедъра $EFGE_{1 }F_{1 }G_{1 }$,който се получава след внимателното им съединяване.
Ръбът на октаедъра е $EG = \frac{\sqrt{2}}{n}$
Според Архимед октаедърът символизира "въздух" ,а въздухът определя характера на някои зодии от зодиака.Една от тези зодии е зодията под която аз съм родена - Водолей :D
Водолея е силна зодия,а "челния " сблъсък между два Водолея може да се усети като ...земетресение с висок магнитут! :lol:

Ръбът на oktaедъра е нe $\frac{\sqrt{2}}{n}$ ,a $ n\sqrt{2} ,n \in (0,1)$
Решението е изведено в следващия ми пост.
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот KOPMOPAH » 26 Мар 2019, 15:37

KOPMOPAH написа:...Май изготвянето на чертежа е по-трудно от решението :D ...

Май не съм прав :lol:
Платонови тела-2.png
Платонови тела-2.png (16.68 KiB) Прегледано 793 пъти

Моето решение е следното:
Нека $DG=x$, а т.$I$ е центърът на куба.
По косинусова теорема за $\triangle DJG$ имаме $$JG^2=DJ^2+DG^2-2.DJ.DG.\cos 45^{\circ}$$ $$ JG^2=\left(\frac {\sqrt 2}2\right)^2+x^2-2.\frac {\sqrt 2}2.x.\frac {\sqrt 2}2$$ $$ JG^2=x^2-x+\frac12$$
По Питагорова теорема за $\triangle IJG$ имаме $$IG^2=IJ^2+JG^2 $$ $$IG^2=\frac 14+x^2-x+\frac12=x^2-x+\frac34~~~~~~~~~~~~~(1)$$
По същия начин получаваме $$F'I^2=x^2-x+\frac34~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(2)$$
Събирайки почленно $(1)$ и $(2)$ получаваме: $$IG^2+F'I^2=2\left(x^2-x+\frac34 \right)$$
Триъгълникът $\triangle GIF'$ е правоъгълен и равнобедрен, защото $\measuredangle \alpha=90^\circ$, следователно търсеният ръб $$F'G^2=IG^2+F'I^2=2\left(x^2-x+\frac34 \right)~~~~~~~~~~~~~(3)$$
Триъгълникът $\triangle EDG$ също е правоъгълен и равнобедрен, следователно ръбът $$EG^2=DG^2+DE^2=2x^2~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(4)$$
От $(3)$ и $(4)$ намираме, че $x=\frac 34$ и ръбът на октаедъра е $\frac {3\sqrt 2}4$

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Мнениеот KOPMOPAH » 26 Мар 2019, 15:39

Я, докато съм писал - S.B. ме изпреварил(а) :lol:

Аватар
KOPMOPAH
Математик

Мнениеот S.B. » 26 Мар 2019, 16:28

Без заглавие (9).png
Тетраедър вписан в куб
Без заглавие (9).png (339.61 KiB) Прегледано 781 пъти
KOPMOPAH написа:Я, докато съм писал - S.B. ме изпреварил(а) :lol:

Уважаеми колега KOPMOPAH,аз публикувах отговора в 12h 52' ,а вие в 15h 39',така,че съм Ви изпреварила с повече от 2 часа :lol: !Няма да се пазаря за някакви си 2 h 48'! :lol: :lol: :lol:
А сега вижте как изглежда октаедерът с размери (приблизително) [tex]\frac{3}{4}\sqrt{2}[/tex]
Аватар
S.B.
Математик

Назад към Състезания за 9 - 12 клас