ще съм много благодарен, ако може да ми дадете някакви насоки по задачата.
Около окръжност с радиус $5$ $cm$ е описан равнобедрен трапец. Отсечката, съединяваща допирните точки на бедрата на трапеца с окръжността, има дължина $8$ $cm.$ Намерете котангенсите на острите ъгли на трапеца.
Все още сме дефинирали тригонометричните функции само за остри ъгли в правоъгълен триъгълник, така че за да намерим котангенса на острия ъгъл на трапеца, е необходимо да го вкараме в някакъв правоъгълен триъгълник. Това става най-лесно с построяването на височината на трапеца, нека $DD_1\perp AB, D_1\in AB.$ Сега $\operatorname{cotg}{\measuredangle DAD_1}=\dfrac{AD_1}{DD_1}=\dfrac{AD_1}{2r}=\dfrac{AD_1}{10}.$ Трябва да намерим $AD_1.$ Означил съм допирните точки на вписаната окръжност със страните на трапеца на чертежа. Може да докажем, че $MN$ е успоредна на основите на трапеца. Друго нещо, което може би трябва да влезе в решението, е необходимото и достатъчно условие един изпъкнал четириъгълник да бъде описан около окръжност, а именно при вече въведените означения: $AB+CD=AD+BC=2AD.$ Не съобразявам обаче как да използвам дължината на $MN.$ Благодаря предварително!

Меню