Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Таблица с m реда и n колонки

Таблица с m реда и n колонки

Мнениеот Гост » 13 Авг 2020, 15:37

Дадена е таблица с $m$ редчета и $n$ колонки, $n > m$. Във всяко поле на таблицата има реално число по–голямо или равно на $0$, а във всяка колонка има поне едно положително число. Да се докаже: Има поне едно поле с положително число, при което сбора на числата в реда на това поле е по–голям от сбора на числата в колонката на това поле.

Моите идей:
Да опроста задачата приемайки $n = m+1$. (1)
Освен това е очевидно, че колонките и редовете могат да сменят помежду си местата без това да се пречи на ословието. (2)
Нека $a_{(i)(j)}$ бъде полето в ред номер $i$ и колонка номер $j$, $ред (i)$ да бъде сбора на числата в ред номер $i$, $колонка(j)$ да бъде сбора на числата в колонка номер(j) и нека бъде $d(a_{(i)(j)}) = ред (i) - колонка(j)$. То тогава следва за табелка с $\alpha$ редчета и $\beta$ колонки
$\displaystyle\sum_{i=1}^{\alpha}\sum_{j=1}^{\beta}d(a_{(i)(j)}) = \displaystyle\sum_{i=1}^{\alpha}\sum_{j=1}^{\beta}(ред (i) - колонка (j)) = \beta\displaystyle\sum_{i=1}^{\alpha}ред (i) - \alpha\displaystyle\sum_{j=1}^{\beta}колонка (j),$ (3)
тоест за наща табелка
$\displaystyle\sum_{i=1}^{m}\sum_{j=1}^{m+1}d(a_{(i)(j)}) = \displaystyle\sum_{i=1}^{m}\sum_{j=1}^{m+1}(ред (i) - колонка (j)) = (m+1)\displaystyle\sum_{i=1}^{m}ред (i) - m\displaystyle\sum_{j=1}^{m+1}колонка (j) = S$, (4)
при което $S$ е сбора на всички полета на табелката.
Не мога обаче да намеря подреждане спрямо (2), което да ми върши работа. Единствената ми идеия беше да подреда полетата така, че в $a_{(1) (1)}$, $a_{(2) (2)}$... $a_{(m-k) (m-k)}$ $(k < m)$ за възможно най–малко $k$ да са положителни числа, а във всички полета $a_{(i)(j)}$ с $i > m-k$ и $j > m-k$ да е $0$, но не успях да намеря начин да се възползвам от това подреждане. Единственото което открих е, че при такова подреждане, ако приемем че няма поле $a_{(i)(j)}$ с положително число за което $d(a_{(i)(j)}) >0$, то тогава
$\displaystyle\sum_{i=1}^{m-k}\sum_{j=1}^{m-k}d(a_{(i)(j)}) = (m-k)(\displaystyle\sum_{i=1}^{m-k}ред (i) - \displaystyle\sum_{j=1}^{m-k}колонка (j)) \leq 0$,
тоест $\displaystyle\sum_{i=m-k+1}^{m}\sum_{j=1}^{m-k}(a_{(i)(j)}) \geq \displaystyle\sum_{i=1}^{m}\sum_{j=m-k+1}^{m+1}(a_{(i)(j)})$.

Тази задача ме тормози вече повече от една седмица, ще съм благодарен ако някой може да помогне :)
Гост

Re: Таблица с m реда и n колонки

Мнениеот drago » 15 Авг 2020, 18:13

Гост написа:Дадена е таблица с $m$ редчета и $n$ колонки, $n > m$. Във всяко поле на таблицата има реално число по–голямо или равно на $0$, а във всяка колонка има поне едно положително число. Да се докаже: Има поне едно поле с положително число, при което сбора на числата в реда на това поле е по–голям от сбора на числата в колонката на това поле.

... Тази задача ме тормози вече повече от една седмица, ще съм благодарен ако някой може да помогне :)

Добре е, че ще си благодарен, но това което си направил се нарича ИЗМАМА. Задачата е от все още активно задочно състезание Bundeswettbewerb Mathematik, The Federal Mathematics Competition in Germany. Тъй като не мога да си изтрия поста, ще помоля Админ-а да го направи, или да махне временно темата, поне до 01.09.2020, когато изтича срока за представяне на решения.
Такива ми ти работи. После ни е виновна държавата, щото лъжите и измамите са под път и над път!?
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот peyo » 15 Авг 2020, 22:52

drago написа:Задачата е от все още активно задочно състезание Bundeswettbewerb Mathematik, The Federal Mathematics Competition in Germany.

Ей големи мошеници тук! На мен ми стана интересно и ходих да видя задачите и какво виждам, още една задача от същото състезание сме решили тук:

https://www.matematika.bg/f/viewtopic.php?f=10&t=25808
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Мнениеот drago » 26 Яну 2022, 01:13

Тъй като крайният срок вече мина, отново решението:
https://dgrozev.wordpress.com/2020/09/02/numbers-in-a-table/

Последно избутване Anonymous от 26 Яну 2022, 01:13
drago
Математик

Рейтинг: 517