от Гост » 18 Мар 2021, 00:43
Малко уточнение, коментар на решението на pal702004.
При условието n>1 не е възможно (очевидно!) x=y. Затова WLOG може да се приеме по-силното условие x<y вместо x≤y. Тогава, ако има решение, то x≥n+1 и y≥n+2.
Замислих се за уравнението на Ферма. Хрумна ми следното. Дали за всяка двойка (p, n), просто число p, цяло число n, n≥3, уравнението на Ферма има винаги решение в полето GF(p)? (Имам предвид x, y и z да са от GF(p).) Знаят ли се прости числа, за които не е решимо в GF(p)? Очевидно съществува алгоритъм, чрез който за всеки конкретни p и n да се провери за краен брой стъпки, изчерпващо търсене. Дали е установено, че съществува просто p, за което е нерешимо за всяко n в GF(p)? Предполагам не, защото ако се намери такова p, то от това следва, че уравнението няма решение в цели числа, т.е. ГТФ. Дали е установено, че съществува цяло n, за което е нерешимо за всяко просто p в GF(p)? Или за всяко цяло n, n≥3, да се намери просто p, за което уравнението не е решимо в GF(p)? Може би за всяка такава двойка (p, n) винаги има решение в GF(p) и за това има елементарно доказателство?
Ако някой знае, моля да го напише.
На долните въпроси се търси отговор с елементарни методи (може и с неелементарни!) без позоваване на нерешимост на уравнение на Ферма (ГТФ). Навсякъде по-долу под решение се разбира такава тройка числа x, y, z, в която всеки две от трите числа са взаимно прости.
1. Да се докаже, че за всяко цяло число n, n≥3, уравнението на Ферма има краен брой решения. Имам предвид краен брой тройки (x, y, z), за които е изпълнено.
Аналогични въпроси и за трите неизвестни. Те са следните.
2. Да се докаже, че за всяко цяло число x, x≥4, уравнението на Ферма има краен брой решения. Имам предвид краен брой тройки (y, z, n), n≥3, за които е изпълнено.
3. Да се докаже, че за всяко цяло число y, y≥5, уравнението на Ферма има краен брой решения. Имам предвид краен брой тройки (x, z, n), n≥3, за които е изпълнено.
4. Да се докаже, че за всяко цяло число z, z≥6, уравнението на Ферма има краен брой решения. Имам предвид краен брой тройки (x, y, n), n≥3, за които е изпълнено.
Една забележка относно горните въпроси. Ясно е, че ако k е цяло, k≥1, и (a, b, c) е решение за някое n, то и k(a, b, c) също е решение. Оттам следва, че ако има едно решение за някое n, то има безброй много решения. В горните 4 въпроса се пита за краен брой решения, но при ограничението всеки две от трите числа x, y, z да са взаимно прости. Ако това условие се пропусне, то от краен брой решения следва, че няма решение. Тогава задачата за доказване, че има краен брой решения за всяко цяло n, n≥3, е ГТФ, но с друга формулировка. А в горните 4 въпроса не се пита това.
Да речем, че за някое n, n≥3, тройките (a1, b1, c1) и (a2, b2, c2) са решения. Ще казваме, че тези тройки са еквивалентни, ако съществуват цели положителни числа a, b, c, k и m такива, че (a1, b1, c1)=k(a, b, c) и (a2, b2, c2)=m(a, b, c). В горните 4 въпроса става дума за краен брой класове еквивалентни решения.
Има ли решения на тези въпроси? Аз лично не знам. Ако някой знае нещо по тези въпроси, моля да сподели.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Бележки:
1. ГТФ - голяма теорема на Ферма.
2. Произведение на число с наредена тройка числа определяме както обичайно: k(x, y, z)=(kx, ky, kz).