Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Областен кръг на НОМ

Областен кръг на НОМ

Мнениеот Гост » 12 Фев 2022, 16:11

Може ли някой да сподели задачите от областния кръг за 8-12 клас, проведен днес?
Гост

Re: Областен кръг на НОМ

Мнениеот Гост » 13 Фев 2022, 13:49

Аз мисля, че олимпиадата е "приватизирана" т.е. пазят се в тайна задачите, за да може да се издават от тях книги и да се готвят избрани ученици, които после да се представят като "звезди", а останалите да се опростачват. Но по този начин това вече не е национална, а частна олимпиада. Лично мнение ...
Гост

Мнениеот drago » 13 Фев 2022, 19:51

Толкова неистини, сбъркана логика и най-вече - сбъркан мироглед има в горния пост.
Утре си изтегли задачите и решенията от МОН или който си избереш "частен" сайт. В някои други "частни" сайтове може да намериш даже и подробен разбор. Това дали си "звезда" или "опростачен" зависи от собствения ти избор, не от избора на някой друг
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот Гост » 13 Фев 2022, 20:08

https://www.mon.bg/bg/100627
http://klasirane.com/OLI.asp
https://math-bg.com/

За сбърканата логика - по-горе са 3 сайта, включително и на министерството. В 2 от тях последната активност по темата приключва през 2013 г. В klasirane задачите от областен кръг са от миналата година. Новите ги няма. Ако знаеш други сайтове - ще се радвам да ги споделиш.

Ако погледнеш резултатите от НОМ - ясно се виждат всяка година едни и същи няколко училища в top of the pop, което ме навежда на мисълта, че ако си в "правилните" училища/школи има доста по-голяма вероятност да си "звезда". Вероятно има деца, които въпреки всичко успяват да дадат добри резултати без изброените предпоставки, но те са по-скоро изключения. Дано занапред да са повече!
Гост

Мнениеот drago » 13 Фев 2022, 21:16

А,бе, пич, кой ще ти публикува задачите в събота и неделя заради твоя кеф. След два дена ще я има брошурата с решенията. Може и аз да изкоментирам някои в моя блог. Това, че не ги пускат в сайта на МОН(ако е така) потвърждава само едно - държавните чиновници хич не ги е еня за това, и така е навсякъде по света. Колкото за това, че едни и същи училища печелят, ами да, там са добрите треньори/учители. И аз не съм ок, че МГ Пловдив хич го няма, но това е положението. Няма добри учители, които могат, и им се занимава. Ти какво предлагаш? Да махнем добрите и всички да са в казана? И като си пишеш мнението, пиши си и името! Да е ясно на кой са тези тъпотии!
drago
Математик

Мнениеот drago » 15 Фев 2022, 14:13

Ето я брошурата за областния кръг- прикрепена.
Прикачени файлове
Broshura_Oblasten_2022.pdf
(270.94 KiB) 5411 пъти
drago
Математик

Мнениеот Гост » 15 Фев 2022, 14:32

Благодаря, но освен от теб - никъде другаде не е качена.

Виж това: https://cms.math.ca/competitions/cmo/ "Past Exams and Solutions" много по-довече задачи са качили, отколкото българската олимпиада. Освен това решенията са по 3-4 за някои задачи, включително и на участници. Отделно имаше и статистика на представянията по години.

Това, че в България има неща, които могат да са по-добре го показват и резултатите от Международната олимпиада по страни: https://www.imo-official.org/year_count ... ?year=2021 през 90-те до към 2004 г. сме винаги в top 10 в света, а често сме и сред първите 3 държави.

"Колкото за това, че едни и същи училища печелят, ами да, там са добрите треньори/учители." нормално е да е така, защото заплатите на много места бяха крайно ниски + хаосът в обществото се е пренесъл в хаос в образователната система. Не мога да съм сигурен, но подозирам, че част от този хаос е умишлено създаден.

Първият пост на "Гост" не е мой, но следващите 2 са и ме познаваш задочно. Решавал си задачи, които съм публикувал. Обикновено пиша от профила си, но този път предпочитам да остана за известно време анонимен.
Гост

Мнениеот drago » 16 Фев 2022, 10:13

Гост написа:... Това, че в България има неща, които могат да са по-добре го показват и резултатите от Международната олимпиада по страни...

Тук съм абсолютно съгласен!
drago
Математик

Мнениеот Гост » 16 Фев 2022, 20:20

@drago, потвърждение на думите ми са задачите за по-малките ученици. Гледам в една фейсбук група младите и амбициозни майки как ги търсят, но никой не ги публикува. При положение, че познавам там поне 2 участника, които могат да ги намерят...

Не ми е приятно да пиша такива неща, но написаното от мен е отражение на реалната ситуация.
Гост

Мнениеот Knowledge Greedy » 21 Фев 2022, 01:26

Олимпиадата приватизирана - голяма смешка! Познавам лично всички момчета, които се занимават с най-добрите ученици.
Правят чудеса, за да привлекат колкото се може повече от способните деца. Често удрят на камък и наистина способни по математика деца
не успяват да участват по бюрократични причини. Има учители и директори, че и експерти, които крият информация за
прояви по математика. Съобщенията идват днес за вчера - така, че трябва да си тахион, за да успееш.

Изводът е: 1) Интересувай се; 2) Работи! 3) Не разчитай на бюрократите и не мрънкай. На desktop-а си имай линковете на всички актуални
източници, графиците за състезанията и един - два телефонни номера на хора от екипа. Разчитай на математици, не на чиновници.
И още - подготовката не е за седмица - две, трябва да се работи системно, през цялата година. Нещо, което екипът прави със задочни и очни контролни
и онлайн лекции с желаещите ученици.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Гост » 21 Фев 2022, 20:34

Knowledge Greedy написа:Често удрят на камък и наистина способни по математика деца
не успяват да участват по бюрократични причини. Има учители и директори, че и експерти, които крият информация за
прояви по математика. Съобщенията идват днес за вчера - така, че трябва да си тахион, за да успееш.

Това май не е много редно.

Нещата, които описваш са за учениците от най-високо ниво, но има и такива, които не са толкова добри. За тях тотално няма условия. Мрънкането няма да бъде спестено. Това, че има системни проблеми не трябва да се пренебрегва.

На мен най-много не ми харесва криенето на задачи. Преди време окуражих и малко помогнах на една жена да направи този сайт: http://ilovemath-0123456789.4stupki.com/ Правени са запитвания към "компетентните институции" да предоставят по-нови задачи, но "гробно мълчание". За областен и национален кръг последният сайт, който ми попадна беше от преди 2004 г., но задачите там бяха на английски и се отваряха с относително сложна процедура.
Гост

Мнениеот Какаши Сенсей » 22 Фев 2022, 14:16

Аз като ученик, който е ходил до областни и национални кръгове по математика(знам, че това е нищо) и химия мога да кажа, че наистина учителите не помагат много.
Аз съм в МГ"Акад. Кирил Попов", гр. Пловдив в 11 клас и мога да кажа, че на учителите не им пука много дали си се класирал или не. Оставят те на самоподготовка
и тва е, ако щеш успявай ако щеш не. Ала после ако се класираш на национално или международно, нали училището било много добро, то помагало на учениците и
тем подобни. Пълни глупости, за другите училище не знам, но тук всичко ти остават на тебе. Аз не веднъж съм се пробвал да влизам в такива кръжоци по математика, но
те са винаги се далече от мен. Или в Кърджали (по физика) или в София (по всички останали предмети). Търсил съм из Пловдив, но не намирам. Заех се сам да създам
такъв клуб по математика, нищо не стана. Пробвах се да направя онлайн клуб/кръжок и пак нищо. Пък и пак от мнението на ученик ви го казвам повечето(80%) от олимпийците
по математика и други науки са много надути и превзети, мислят се за голямата работа и като ги помолиш да ти помогнат, да ти кажат от кои сборници решават задачи и тем
подобни, те те поглеждат странно и не ти отговарят. Аз и за това се отказах да ходя на олимпиади, не получаваш подкрепа от никого. Реших да си се занимавам с математика
само за мен, от собствен интерес към науката, а олимпиадите ги забравих.
Най-важно е душата да бъде извисена .
Какаши Сенсей
Фен на форума

Рейтинг: 28

Мнениеот drago » 22 Фев 2022, 21:50

Олимпиадата приватизирана ... всъщност, де да беше така! Всичко щеше да е организирано много по-добре. Задачите със сигурност щяха да са много по-оригинални! Както и качеството на проверка, публикуване, и всичко останало. Между другото MAA (Mathematical Association of America, www.maa.org) е частна организация. За да отидеш на Олимиада там се плаща някой долар. Май че го поемат от училищата в повечето случаи, не съм сигурен как става. Държавата е възможно най-слабия организатор, пък и това не е нейна функция, според мен. Между другото, на всяка национална олимпиада (областен и републикански кръг) брошурата със задачи/решения се праща на МОН. Не мога да отговоря защо не се публикуват или това с е прави с голямо закъснение. Някой да е чувал за успешен бизнес под държавно крило?
drago
Математик

Мнениеот Гост » 23 Фев 2022, 09:38

Може ли някой да ми каже как се решава 7.3 от олимпиадата?

"Даден е успоредник ABCD. На страните му AB и AD са взети произволни точки M и N. Точките А1, В1 и D1 са среди съответно на MN, CМ и CN. Да се докаже, че правите АА1, ВВ1 и DD1 се пресичат в една точка."
Гост

Мнениеот Гост » 24 Фев 2022, 02:09

drago написа:Олимпиадата приватизирана ... всъщност, де да беше така! Всичко щеше да е организирано много по-добре. Задачите със сигурност щяха да са много по-оригинални! Както и качеството на проверка, публикуване, и всичко останало. ...Не мога да отговоря защо не се публикуват или това с е прави с голямо закъснение.

Колкото и пари да получат в България - все ще са същите. Нали има частни болници. Не знаеш на какъв лекар ще попаднеш. Има печелбари, дето не ги интересуват пациентите. Има и такива с много лоша организация.

Разказваха навремето, че като е идвал лекар от чужбина, само най-големите партийци са могли да гледат, а другите не са били допускани.

Предполагам, че с олимпиадите е нещо като с болниците и лекарите, комбинирано с мързел и лоша организация.

Щом в МГ-то в Пловдив са го закъсали - смятай за какво се говори.
Гост

Мнениеот Гост » 28 Фев 2022, 18:23

Гост написа:Може ли някой да ми каже как се решава 7.3 от олимпиадата?

"Даден е успоредник ABCD. На страните му AB и AD са взети произволни точки M и N. Точките А1, В1 и D1 са среди съответно на MN, CМ и CN. Да се докаже, че правите АА1, ВВ1 и DD1 се пресичат в една точка."

Най-праволинейното и лесно решение е да се изсмята с координати, като за улеснение вземем А(0,0), и смятаме координатите на C спрямо координатите на A, B, D като използваме равните наклони, после се намират допълнителни условия за координатите на M и N, защото лежат на AB и AD, и накрая ползваме формулата за среди и проверяваме, че ако АА_1 и DD_1 се пресичат в P, то координатите на P удовлетворяват уравнението на BB_1. Няма да го разписвам цялото, но все пак това решение може да се направи за около 30 мин. Не е най-подходящото за 7 клас, но все пак е вариант, като се вземе предвид че това е трудна задача за седмокласници. А и вероятно има решение с Чева-Менелай, но сигурно трябва да се добавят още точки към чертежа и не е толкова праволинейно като това.
Гост

Мнениеот drago » 01 Мар 2022, 19:14

Гост написа:"Даден е успоредник ABCD. На страните му AB и AD са взети произволни точки M и N. Точките А1, В1 и D1 са среди съответно на MN, CМ и CN. Да се докаже, че правите АА1, ВВ1 и DD1 се пресичат в една точка."

Трудна задача е за седмокласници, само ако не знаят чалъма, по който се прави. Проблемът на елитното обучение по математика не е че се крият задачи, или няма литература за подготовка. Напротив - има прекалено много. Проблемът е че са малко тези (учители), които могат и имат желание да обучават ученици на тези техники. Един ученик, който навлиза, му е трудно като прочете решението и да схване същественото. Да видим за пример 7.3 на областния. Като продължиш $AA_1, BB_1, DD_1$ до пресичането им със страните на успоредника получаваш точки $A_2,B_2,D_2$ съответно. Отношенията в които $B_2$ и $D_2$ делят $CD$ и $CB$ са същите, в които $M$ и $N$ делят $AB,AD$. В този момент на ученика трябва да му светне (ама това трябва да му е показвано) че ако имаш 2 точки в/у страните на успоредника (примерно $B_2,D_2$) и ги свържеш някак с върховете му (например с $B,D$) и те се прсичат в т. $Q$ то може да се изчисли отношенieto $DQ/QD_2$ (и $BQ/QB_2$) чрез $CB_2/B_2$ и $CD_2/D_2B$. Това се прави с прилагане на 2 пъти Талес. Това трябва да е преживявано, иначе е трудно да се открива на състезание. По същия начин, ако $Q'$ е пресеената точка на $DD_2$ и $AA_2$ то може да се сметне $DQ'/Q'D_2$. И ако $DQ/QD_2=DQ'/Q'D_2$ ние сме готови. И като се направи този план, от тук нататък е само внимателно (но лесно) смятане.
Вероятно има и по-хитро решение, но това е желязно и работи винаги при такива конструкции с успоредник.
drago
Математик

Мнениеот drago » 07 Мар 2022, 20:07

Събрах на едно някои от задачите на този областен кръг - 10.3, 10.4,12.4. На който му е интересно...
drago
Математик

Назад към Състезания за 9 - 12 клас