За кои стойности на реалния параметър [tex]a[/tex] уравнението:
[tex]log_{\sqrt{2-x}}{|x^2 + 4a|} = 4[/tex]
има точно 3 (реални) корена?
ins- написа:За кои стойности на реалния параметър [tex]a[/tex] уравнението:
[tex]log_{\sqrt{2-x}}{|x^2 + 4a|} = 4[/tex]
има точно 3 (реални) корена?
ins- написа:Благодаря за решението и положените усилия! В решението, което имам задачата е с малко по-различно множество от допустими стойности.
И в двете решения не се проверява дали: [tex]x^2 \ge -4a[/tex] или [tex]x^2 \lt -4a[/tex]. Този момент ми се губи. Защо не се прави тази проверка?
ins- написа:Благодаря за решението и положените усилия! В решението, което имам задачата е с малко по-различно множество от допустими стойности.
И в двете решения не се проверява дали: [tex]x^2 \ge -4a[/tex] или [tex]x^2 \lt -4a[/tex]. Този момент ми се губи. Защо не се прави тази проверка?
S.B. написа:Разбирам,че Вие говорите за разделяне на Д.М. на $x$ на две подмножества: [tex]x^{2 } \ge - 4a[/tex] или [tex]x^{2 } < - 4а[/tex] над които да се разгледа полученото уравнение, но трябва да забележите,че не става въпрос за $x$, а за [tex]x^{2 }[/tex], което е различно.
ins- написа:[tex]x^2[/tex] e различно от [tex]x[/tex], но влече ограничения за [tex]x[/tex], а от там и проверките, направени от Гост.
Гост написа:ins- написа:[tex]x^2[/tex] e различно от [tex]x[/tex], но влече ограничения за [tex]x[/tex], а от там и проверките, направени от Гост.
Представете Ваше решение с друго дефиниционно множество за [tex]x[/tex].
Назад към Състезания за 9 - 12 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]