Гост написа:Аз пак не разбрах ъгъл между околен ръб и околна стена какво е?
Ъгъл между околен ръб и околна стена е и ъгълът между ръба и ортогоналната му проекция в стената. В пирамидата, всеки околен ръб лежи в две от стените (няма ъгъл между ръба и такава стена), а всяка друга стена пробожда във върха на пирамидата. Ско построите перпендикуляр от върха на основата, който съдържа дадения ръб, към околната стена с която търсите ъгъл между ръба и стената, този перпендикуляр ще има пета някъде в околната стена. Свържете тази пета с върха на пирамидата. Ъгълът между така получената отсечка и околния ръб е ъгълът между окония ръб и стената. Моля да ме извините, нямам в момента време да направя чертеж. (По-долу: някои по-прости за намиране ъгли в триъгълна и четириъгълна пирамида, за които имам готови чертежи. Забележка: Приложените чертежи са валидни само за правилни пирамиди!)
[tex]\\[12pt][/tex]

- Screenshot 2023-04-24 132243.png (41.28 KiB) Прегледано 346 пъти

- Screenshot 2023-04-24 135522.png (33.74 KiB) Прегледано 346 пъти
[tex]\\[12pt][/tex]Когато построите пирамидата и спуснете висичината на пирамидата:[tex]\\[6pt][/tex]♥ Свържете кой да е ъгъл на основата с петата на височината на пирамидата; ъгълът между така получената отсечка и околния ръб е ъгълът между този околен ръб и основата.[tex]\\[/tex]♥ Постройте апотемата в околна стена. Свържете петата на апотемата с петата на височината на пирамидата; ъгълът между така получената отсечка и апотемата е ъгъл между околната стена на избраната апотема и основата.[tex]\\[12pt][/tex] На чертежа на четириъгълната пирамида, ъгли между околни ръбове и основата са [tex]\angle{MAO}, \angle{MBO}, \angle{MCO}, \angle{MDO}[/tex], а ъгли между околна стена и основа са [tex]\angle{МКО}, \angle{МNО}, \angle{МPО}, \angle{МQО}[/tex]. [tex]\\[6pt][/tex] На чертежа на триъгълната пирамида, ъгли между околни ръбове и основата са [tex]\angle{MAO}, \angle{MBO}, \angle{MCO}[/tex], а ъгли между околна стена и основа са [tex]\angle{МКО}, \angle{МNО}, \angle{МPО}[/tex].
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]