ptj написа:Разбрах къде греша.
Koгато едното от първите две деца избере единица, за останалите 3 вариантите са различни от 3!.
Това може да се избегне, като разгледаме първо кое дете е избрало 1-цата, т.е. това са 5 варианта.
След това виждамe по колко начина може да изберем 2 деца от 4, т.е. [tex]C_4^2= \frac{4!}{2!(4-2)!} =6[/tex]. Понеже за нас реда има значение, ще трябва да умножим този резултат по 2 (пример (1;4) и (4;1) за нас са различни двойки деца).
Избраните 2 деца ще имат 2 от 4-те картички "2,3,4,5", а останалите 2 съответно картичките с реципрочни стойности, т.е. вариантите ще са [tex]C_4^2.P(2)=6.2!=12[/tex]
Окончателно вариантите за "интересен избор са [tex]5.12.12=720=6![/tex]
Съответно отговора на в.) е [tex]\frac{1}{21}[/tex].
Забележката ми за взаимно простите числа също не е изцяло вярна, защото малко по особен е случая при 2 и 4 (имат общ делител 2).
Различната четност на общия им делител в тях на практика действа като при случая с взаимно прости числа.

Ами да, повечето сме получили $\frac{1}{21}$ като отговор, само че врътката е дали е трябвало да го напишем с вариации или комбинации (аз съм го писал с комбинации). До колкото разбрах, официалното решение е с вариация. Реално се получава един и същи отговор понеже не можем да ползваме еднакви картички и при комбинацията просто се съкраща отгоре и отдолу и се получава също $\frac{1}{21}$. Повечето в училище са писали комбинация. Доста малко хора вариация. Единият учител до последно твърдеше, че е вариация, обаче вчера се разбра, че май са приели всички решения (без значение дали е комбинация, или вариация), стига отговорът да е същият. (Специално аз на тази задача съм получил $6$ т., предполагам от А) са взели на повечето 1 т. защото отговорът е различен с комбинация и вариация.)
И така, направих една интересна статистика (за СМГ):
От общо $126$ деветокласника:
Максимум брой точки ($21$) имат: $8$ деветокласника
Максимум брой точки на $3$-та задача (въпросната, за която говорим, / $7$ т.) имат: $17$ човека
$20.50$ т. има: $1$ деветокласник
$20$ т. имат: $34$ деветокласници (включително и аз)
Деветокласниците, които имат $20$ т. и имат $6$ т. на $3$ задача са: $33$
Броят деветокласници, които ще се класират за областен кръг ([tex]\ge 16[/tex]): $84$ деветокласници
Деветокласници, които се влияят от това да се класират за областен кръг, ако имаха $7$ т, вместо $6$: $1$.
Общо взето отворих тази тема, понеже много хора се чудиха дали редът има значение. Всички хора получиха на листчето с въпроси: Без коментар. Разбрах, че в други училища са им отговорили, че редът нямало значение. И стана голяма каша за някои. Учудващо не много говориха за това и бях леко изненадан. Затова и отворих тази тема, за да махнем недуразуменията. Сред нас учениците, тенденцията беше, че условието не е написано добре (някои бяха бесни, че заради "четене с разбиране" няма да се класират, което за щастие не им се случи, понеже са приели повечето решения, които получават същия отговор). Благодаря на всички, които се включиха в темата.