Не трябва просто да вдигате ръце. По-добре си задайте въпроса:
"Ако написаното решение в учебника е правилно, то какво следва от това?"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Съществува елементарен и едновременно универсален метод за намиране на ос-отсечка между две кръстосани прави:
Нека двете прави са [tex]a,b[/tex], a тяхната ос-отсечка е [tex]МN[/tex], като [tex]М \in a[/tex] и [tex]N \in b[/tex].
Да построим права [tex]c[/tex] през произволна точка [tex]K \in b[/tex], така че [tex]c\parallel a[/tex].
Нека [tex]\alpha[/tex] е равнината определена от правите [tex]b[/tex] и [tex]c[/tex], т.е. [tex]b \in \alpha[/tex] и [tex]c \in \alpha[/tex].
Същественото в построението до тук е, че ос-отсечката [tex]MN[/tex] всъщност е точно растоянието от т.[tex]M[/tex] до равнината [tex]\alpha[/tex].
За да изясним последния ред може да построим ортогоналната проекция [tex]d[/tex] на правата [tex]a[/tex] в равнината [tex]\alpha[/tex].
Тогава със сигурност може да твърдим, че [tex]d \cap b=\{т.N\}[/tex] и ако издигнем перпендикуляр от т. [tex]N[/tex] спрямо равнината [tex]\alpha[/tex], то той със сигурност ще пресече правата [tex]a[/tex] и то точно в точка М.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Сега вече, след като знаете какво представлява ос-отсечката на две кръстосани прави и как може да се построи тя, всичко което се иска от вас е да проверите дали даденото построение в задачата съответсва на крайния резултата в горния алгоритъм.

П.П. Можех да напиша и друго (директно) решение, но не съм убеден, че то не би ви накарало да мислите правилно, т.е. да можете самостоятелно да анализирате и решавате всяка подобна задача.

П.ПП. Сигурен съм, че веднага ще се намерят критици във връзка с обясненията без чертеж. За мен правенето на самостоятелен чертеж от страна на четящия е асоциирано с 50% разбиране на всичко написано...