ptj написа:Приема се.
Оригиналното решение е с векторно произведение (ориентирано лице).
ptj написа:Ориентирано лице:
[tex][A_1A_2A_3]=\varepsilon \frac{\vec {A_1A_2} \wedge \vec {A_1A_3}}{2 }[/tex]
където [tex]\varepsilon= \pm 1[/tex], в зависимост от това дали вектора [tex]\vec {A_1A_2} \wedge \vec {A_1A_3}[/tex] е еднопосочен с предварително зададен нормален вектор за равнината.
Ще използваме също:
(*) Ако [tex]A_3 \in BC[/tex] и [tex]\overline {BA_3} :\overline {A_3C}=p:q[/tex] , то [tex][A_1A_2A_3]=\frac{p[A_1A_2B]+q[A_1A_2C]}{p+q }[/tex].
Решение:
...
ptj написа:Ти няма ли да я затвориш тая голяма уста накрая, пиши си задачите и спести изличните коментари.
ganka simeonova написа:Аз не спамя. Но да пускаш решение за 9- 12 клас и то с векторно произведение и ориентирано лице ( дори и да е произведена в Китай), е леко казано несериозно!
martin.nikolov написа:ganka simeonova написа:Аз не спамя. Но да пускаш решение за 9- 12 клас и то с векторно произведение и ориентирано лице ( дори и да е произведена в Китай), е леко казано несериозно!
Не 9-12 клас, а олимпиади за 9-12. Решението си е много подходящо и интересно. Определено олимпиец може да научи нещо полезно за състезанията. Освен това, предполагам, че това е авторовото решение, значи е съобразено с това за кого е задачата.
ganka simeonova написа:Съобразено е с китайската програма!
Абе хора, я се осъзнайте!
И ако ми посочите поне един такъв състезател, посещаващ форума, шапка ви свалям.
Стоп на спама!
ganka simeonova написа:Точно защото няма такива състезатели за 9- 12 клас, посещаващи темата, поне не такива, които пишат!
И ще ти кажа още нещо- много хора напуснаха форума, не заради "спама".
А, защото красивите решения стават все по- малко и красивите задачи- все по- малко.
Но нали всички трябва да сме грандомани- да решаваме красиви задачи сложно; да намираме максимална стойсност на квадратна ф-я с производна и то за 10 клас и пр. други "красиви" решения.
Именно, аз в "спам" включвам всички въпроси "моля решете ми домашното" и най-вече отговорите на такива въпроси. И тук вина имат всички които участват в тези теми. Това включва като мен така и теб. Сега съжалявам, че се оставих да бъда въвлечен във вашия спор. Хубост на силна не става. Лошото обаче е, че не се включват повече хора.
amsara написа:Именно, аз в "спам" включвам всички въпроси "моля решете ми домашното" и най-вече отговорите на такива въпроси. И тук вина имат всички които участват в тези теми. Това включва като мен така и теб. Сега съжалявам, че се оставих да бъда въвлечен във вашия спор. Хубост на силна не става. Лошото обаче е, че не се включват повече хора.
Ако съвсем не съществува раздела за решаване на домашни или пък не се отговаря на никой от зададените в него въпроси, то форумът ще е интересен и посещаван единствено от силно изявени математици-състезатели , студенти по математика и учители. А истината е, че дори и сред тези ,които питат за проблеми с домашното, има хора, които харесват математиката и не са тук само с намерението да се сдобият наготово с решението.Неведнъж през миналата година съм молила за помощ или насоки за решения, но това винаги е било след като солидно съм се помъчила да се справя сама с конкретната задача.Има още доста хора като мен във форума, които хем харесват математиката, хем не са в графата "супер математици". Кофти е някак да бъдат пренебрегнати само защото не са с уменията на състезатели от олимпиади.Пък и честно казано си мисля, че е гот за знаещия да напише някакъв жокер на човек, който явно се е пробвал ама малко не му е стигнало.Пък дори и задачата да е от домашно.Не е същото като да решиш на някого куп еднотипни елементарни задачи и да си останеш с неприятното чувство, че някой те е използвал да му свършиш работата и пет пари не дава да разбере написаното.
martin.nikolov написа:Междо другото спама е една от причините да няма такива състезатели тук. И това, че хората които могат да напишат компетентно мнение се броят на пръсти. Като преглеждам назат из темите не виждам нови попълнения на такива потребители, но се забелязват такива които вече не идват тук. Но хайде да не отваряме стара рана.
Станислав написа:martin.nikolov написа:Междо другото спама е една от причините да няма такива състезатели тук. И това, че хората които могат да напишат компетентно мнение се броят на пръсти. Като преглеждам назат из темите не виждам нови попълнения на такива потребители, но се забелязват такива които вече не идват тук. Но хайде да не отваряме стара рана.
Само ще потвърдяНе смятах да пиша повече във форума, освен в крайни случаи, но реших, че ще е уместно. Ето това е причината не само аз, а и много от познатите ми да спрат да пишат във форума.
Назад към Състезания за 9 - 12 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]