MasterZ написа:Моят метод не върви така ли ?
ptj написа:MasterZ написа:Моят метод не върви така ли ?
Хипотезата ти не е вярна.
ganka simeonova написа:[tex]PQ=y\le \frac{25}{ 4x }\le \frac{25}{ 4.2,4} <\frac{25}{4\sqrt{5} }[/tex]
mkmarinov написа:[tex]\frac{AP}{PQ}=\frac{S_{ABC}}{S_{BCQ}} => AP=\frac{6PQ}{S_{BCQ}}[/tex]
[tex]AP.PQ \le \frac{25}{4} <=> PQ^2 \le \frac{25}{24}S_{BCQ} \le \frac{25}{24}.\frac{25}{4}[/tex].
След коренуване се получава желаният резултат. Използвал съм, че лицето на BCQ е максимално, когато той е равнобедрен.
strangerforever написа:ganka simeonova написа:[tex]PQ=y\le \frac{25}{ 4x }\le \frac{25}{ 4.2,4} <\frac{25}{4\sqrt{5} }[/tex]
По мое мнение, това не е вярно. Обяснявам и защо (основен довод - x e в знаменател)
Верният извод, който можеш да си направиш, според мен, е:
[tex]PQ = y \le \frac{25}{4.2,4} \le \frac{25}{4.x}[/tex]
А къде се намира [tex]\frac{25}{4.\sqrt{5}}[/tex] - дали м/у едното или другото, не можеш да кажеш, защото зависи от стойността на x, т.е. не е винаги по-малко или по-голямо от едното.
Относно другото, когато "заместваш" x-a, забравяш, че той е в знаменател и трябва, "замествайки" го, да обърнеш знака. Изразът [tex]\frac{25}{4x}[/tex] приема НАЙ-ГОЛЯМАТА си стойност за[tex]x \ge 2,4[/tex] при x = 2,4 и когато x клони към безкрайност, изразът намалява стойността си. Сиреч, всичко е вярно, без последния ред. Така че си е корен от 6, но все пак е добра идея и задачата е решена на половина.
mkmarinov написа:[tex]\frac{AP}{PQ}=\frac{S_{ABC}}{S_{BCQ}} => AP=\frac{6PQ}{S_{BCQ}}[/tex]
[tex]AP.PQ \le \frac{25}{4} <=> PQ^2 \le \frac{25}{24}S_{BCQ} \le \frac{25}{24}.\frac{25}{4}[/tex].
След коренуване се получава желаният резултат. Използвал съм, че лицето на BCQ е максимално, когато той е равнобедрен.
ganka simeonova написа:Я, пак си помисли?
ganka simeonova написа:Не ми е ясно
ptj написа:mkmarinov написа:[tex]\frac{AP}{PQ}=\frac{S_{ABC}}{S_{BCQ}} => AP=\frac{6PQ}{S_{BCQ}}[/tex]
Само не разбрах [tex]AP.PQ \le \frac{25}{4}[/tex] от къде дойде.![]()
Ако е от подобните триъгълници, т.е. [tex]\frac{AP}{PB }=\frac{PC}{PQ }[/tex] и неравенство между средните, то равенството очевидно не се достига едновременно с максимума на [tex]S_{BCQ}[/tex]. Макар и да е решение на задачата, оценката не е максимална.
drago написа:Със сигурност има чисто геометрично решение. Друго си е, някой друг като се е погрижил за чертежа
1. Максимума се достига, за P_1Q_1, когато Q_1 е среда на дъгата BC. Това се вижда от някакви хлабави и нестроги разсъждения, но ще ги пропусна.
2. След като сме почти сигурни в това, да го докажем, вече чисто геометрично.
Построяваме през Q_1 допирателната l на окр.. Тя е усп. на BC. Айде сега да вземем една друга произволна PQ и с едно успоредно пренасяне да док, че PQ < P_1Q_1.
Надявам се , че не греша
Остава да се сметне само P1Q1, но това не е сложно.
Назад към Състезания за 9 - 12 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot], Sup3rlum