Намерете всички непрекъснати функции [tex]f:R -> R[/tex] такива, че
[tex](f(x)f(y)-1)f(x+y)=2f(x)f(y)-f(x)-f(y)[/tex]
за произволни [tex]x,y\in R[/tex]
drago написа:А къде се използва, че функцията е непрекъсната ? То не е случайно!
portokal написа:drago написа:А къде се използва, че функцията е непрекъсната ? То не е случайно!
той го е използвал, просто не го е написал... и аз я реших по подобен начин
колкото до непрекъснатостта, драго, там където пише, че [tex]f(0)=1[/tex] се заключва от това, че функцията е непрекъсната (в точка 0), после полагането у=0 води до [tex]f(x)=1[/tex]...
ПС: браво ksen_93, въпреки, че според мен има лека неточност в твоето решение, отговорите ни съвпадат
Tи в началото делиш на f(x), което в последствие се оказва че е 0 или единица ... по точно ще е, ако ако предположим че [tex]f(x_{0})=1[/tex] и от там [tex]x=y=\frac{x_{0}}{2}[/tex] ... получава се [tex](f(\frac{x_{0}}{2})-1)^2=0[/tex] и от там [tex]f(\frac{x_{0}}{2})=1[/tex], но понеже f е непрекъсната функция в точка 0 имаме [tex]f(0)=1[/tex] и после имаш друго полагане за да получиш f(x)=0 ...
ksen_93 написа:В последствие сама си намерих грешка.При заместването [tex]x=y[/tex] се получава:
[tex](f(x)^2-1)f(2x)=2f(x)^2-2f(x)[/tex]
[tex](f(x)-1)(f(x)+1)f(2x)=2f(x)(f(x)-1)[/tex]
[tex](f(x)-1)((f(x+1)f(2x)-2f(x)=0[/tex] , т.е.
[tex]f(x)=1=const[/tex] или [tex]f(x+1)f(2x)=2f(x)[/tex]
Въпросът ми е дали ако при [tex]x=-y[/tex] при заместването сме получили:
[tex]2f(x)f(-x)=f(x)+f(-x)[/tex] и заменим [tex]-x -> x[/tex]
[tex]2f(x)^2=2f(x)[/tex]
[tex]2f(x)(f(x)-1)=0[/tex] и съответно [tex]f(x)=0[/tex] и [tex]f(x)=1[/tex] е възможно решение на проблема?
allier написа:Не е вярно и това решение. От (f(x)-1)g(x)=0, не следва, че или f(x)=1 тъждествено или g(x)=0. Може да се получи, че f(x)=1 за всички нечетни цели числа например, а g(x)=0 за всички останали реални.
Назад към Състезания за 9 - 12 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]