Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Две задачи от олимпиада

Две задачи от олимпиада

Мнениеот baroveca » 12 Фев 2011, 13:46

1.Даден е остроъгълен триъгълник АВС. Точките А1,В1,С1 са симетрични на ортоцентъра Н, спрямо страните ВС, АС И АВ съответно.
1.Докажете,че точките А1,В1,С1 лежат на описаната около триъгълник АВС окръжност
2.Докажете,че [tex]S_{A_1B_1C_1}=8S_{ABC}.cos\alpha.cos\beta.cos\gamma[/tex], където [tex]\alpha ,\beta ,\gamma[/tex] са ъглите в триъгълник АВС.

2.Редицата [tex]a_1,a_2,a_3......a_n...[/tex] е дефинирана с равенствата [tex]a_1=0; 3a_{n+1}=a_n+\sqrt{3a_n^2+1}[/tex] Докажете,че
1.[tex]a_n<1[/tex] за всяко n
2. Редицата [tex](a_n)^\infty _{n=1}[/tex] е сходяща
Благодаря предварително!
baroveca
Математиката ми е страст

Рейтинг: 13

Re: Две задачи от олимпиада

Мнениеот ganka simeonova » 12 Фев 2011, 18:32

Иване, една градивна критика.
В тази задача няма нищо особено. Тя е съвкупност от Основни Задачи :)
а) ОЗ от 8 клас.
[tex]\angle HAQ=\angle QCB=\angle 90^\circ -\beta ; \angle QAC_1=\angle QCB=90^\circ -\beta[/tex](последните са вписани и се измерват с една и съща дъга)
=>еднаквост по 2 признак на [tex]\Delta AHQ;\Delta AC_1Q=>HQ=QC_1[/tex]
Аналогично и за останалите.
Ясно е, че триъгълниците [tex]\Delta PFQ; \Delta B_1A_1C_1[/tex] са подобни. Страните на първия са средни отсечки. Тогава коефициенатът на подобие на големия към малкия е 2.
Следва 2 ОЗ:
ТРиъгълниците [tex]\Delta PFC; \Delta BAC[/tex] са подобни с коефициент на подобие- косинусът на общия им ъгъл, т.е.
[tex]PF=c.cos\gamma[/tex]
Аналогично:[tex]QF=b.cos\beta ; PQ=a.cos\alpha[/tex]
Тогава: [tex]A_1B_1=2PF=2c.cos\gamma ; B_1C_1=2PQ=2a.cos\alpha[/tex]
[tex]=>S_{A_1B_1C_1}=\frac{1}{2 } .A_1B_1.B_1C_1.sin\angle C_1B_1A_1=[/tex]
[tex]=\frac{1}{ 2} 2c.cos\gamma .2a.cos\alpha .sin2\beta =[/tex]
[tex]=\frac{1}{ 2} 2c.cos\gamma .2a.cos\alpha .2sin\beta .cos\beta =[/tex]
[tex]=8(\frac{1}{2 } ac.sin\beta )cos\alpha .cos\beta .cos\gamma =8S_{ABC}.cos\alpha .cos\beta .cos\gamma[/tex]

Не мога да пратя чертеж. Значи заб: [tex]F, P, Q[/tex]-с апетите на височините през А, В, С към страните.
Прикачени файлове
ivan-olimpiada.png
ivan-olimpiada.png (42.16 KiB) Прегледано 543 пъти
Последна промяна ganka simeonova на 12 Фев 2011, 20:41, променена общо 1 път
ganka simeonova

Мнениеот baroveca » 12 Фев 2011, 18:54

Ами така е....като не съм бил мъчен в 8 клас...няма и да знам основните задачи..не може ли по някакъв начин да направите чертеж? Че нещо...зацепих.... :oops:
baroveca
Математиката ми е страст

Мнениеот ganka simeonova » 12 Фев 2011, 19:18

Ами тази опция за пращане я няма в момента. Сега зададох въпрос на админа.
Ще ти пратя по скайп.
ganka simeonova

Мнениеот ganka simeonova » 12 Фев 2011, 20:42

Прикачих и чертеж към решението.
ganka simeonova

Мнениеот Ксения Цочева » 12 Фев 2011, 22:58

Относно 2 задача първо доказваме,че [tex]a_n>0[/tex] за всяко n,което следва по индукция.От това отново по индукция допускаме,че [tex]a_n<1[/tex] Тогава [tex]a_n+1<\frac{1+\sqrt{4} }{ 3} < 1[/tex] ,с което а) е доказана.
За б) от а) имаме ,че [tex]0<a_n<1[/tex] и имаме ограниченост.Остава да докажем монотонност.Разписваме [tex]a_n+1 - a_n[/tex] и достига до [tex]<=> a_n ^ 2<1[/tex] ,което очевидно е изпълнено.Задачите бяха на Общински кръг в 11 клас в Плевен.От Плевен ли си,или просто задачите се дублират :)
Ксения Цочева
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот Ксения Цочева » 12 Фев 2011, 23:31

Относно геометрията,съм я решила по подобен начин с формулата [tex]S=\frac{abc}{ 4R}[/tex]
Ксения Цочева
Нов

Мнениеот baroveca » 13 Фев 2011, 09:38

Ксения Цочева написа:Относно 2 задача първо доказваме,че [tex]a_n>0[/tex] за всяко n,което следва по индукция.От това отново по индукция допускаме,че [tex]a_n<1[/tex] Тогава [tex]a_n+1<\frac{1+\sqrt{4} }{ 3} < 1[/tex] ,с което а) е доказана.
За б) от а) имаме ,че [tex]0<a_n<1[/tex] и имаме ограниченост.Остава да докажем монотонност.Разписваме [tex]a_n+1 - a_n[/tex] и достига до [tex]<=> a_n ^ 2<1[/tex] ,което очевидно е изпълнено.Задачите бяха на Общински кръг в 11 клас в Плевен.От Плевен ли си,или просто задачите се дублират :)

От Левски съм!, но дори видях,че в профилирана подготовка май не се учи индукция!А на геометричната задача такив глупости съм писал,че ме е срам като се се сетя.....
baroveca
Математиката ми е страст

Мнениеот ganka simeonova » 13 Фев 2011, 10:11

В 11 клас в ПП се учи индукция.
ganka simeonova

Мнениеот Ксения Цочева » 13 Фев 2011, 17:31

baroveca написа:
Ксения Цочева написа:Относно 2 задача първо доказваме,че [tex]a_n>0[/tex] за всяко n,което следва по индукция.От това отново по индукция допускаме,че [tex]a_n<1[/tex] Тогава [tex]a_n+1<\frac{1+\sqrt{4} }{ 3} < 1[/tex] ,с което а) е доказана.

От Левски съм!, но дори видях,че в профилирана подготовка май не се учи индукция!А на геометричната задача такив глупости съм писал,че ме е срам като се се сетя.....

На олимпиада 1-ви кръг по принцип 1 и 2 задача са задължителна,а 3-та - профилирана подготовка.Нормално е да не знаеш какво е индукция,но тя се учи при въвеждането на редици в 11-ти клас
Ксения Цочева
Нов

Мнениеот baroveca » 14 Фев 2011, 06:49

Ксения Цочева написа:
На олимпиада 1-ви кръг по принцип 1 и 2 задача са задължителна,а 3-та - профилирана подготовка.Нормално е да не знаеш какво е индукция,но тя се учи при въвеждането на редици в 11-ти клас

Ами тъй като ние не сме профил математика, изобщо не сме споменавали индукциятя. А за втора задача- не сме решавали подобна задача да докажем,че точките лежат на окръжността. И тази година няма да имам успех...жалко...Но скоро видях олимпиада за 11 клас от преди време, където нямаше никаква задача по геометрия. И трите бяха алгебра- аритметична, геометрична прогресия и параметрични уравнения и неравенства. ....ехх ако ми се беше паднала такава олимпиада....но това е до късмет...жалко... само се изложих с глупостите на втора задача,които написах...
baroveca
Математиката ми е страст

Мнениеот Станислав » 14 Фев 2011, 08:29

В Пловдив беше доста лесна - до 25 минута ми остана само 2 б), на която трябваше да се сещам за формулите за разположение на корени на квадратно уравнение. 20 минути по-късно и тя падна :D
Станислав
Напреднал

Рейтинг: 1

Назад към Състезания за 9 - 12 клас