Baronov написа:Единственото решение, което знам е с Борсук-Улам. Падна ми се на един изпит и ми хареса и затова реших да я пусна. Може би трябваше да я сложа във форума за висша математика, но избрах този, защото е по-посещаван, а и ми беше интересно дали има елементарно решение.
OK, приятелю,
хубаво си направил, че си я постнал. Достави ми удоволствие. Замислял ли си се, че може да се усили? Имам предвид ако условието е: |f(x)-x| < k, то за какво к може да се твърди същото. Явно със същата техника(Борсук-Улам) за двумерната сфера к може да се увеличи до [tex]\sqrt 2[/tex]. , но не повече. От друга страна к не може да е по-гол. от 2. За едномерната окръжност при k=2 е достатъчно да се твърди същото.
Всъщност като видях за пръв път тази задача, първото, което ми хрумна е следния подход. Да се опитаме да докажем следното:
(1). Нека f e непрекъсната, [tex]f: S^2 \rightarrow S^2 \setminus x_0[/tex], то f има неподвижна точка.
Ако това е вярно, и означим [tex]\phi (x) = f(-x)[/tex] , то може да приложим горното за [tex]\phi(x)[/tex] и ще получим, че има x, т.ч. f(x)= -x, което ще доведе до противоречие с |f(x)-x| < 2.
За [tex]S^1[/tex] , (1) е вярно, доказва се лесно от съобръжения за непрекъснатост ,като разгледаме [tex]x \rightarrow x_0[/tex] от едната и от другата страна на x_0.
Дали обаче (1) е вярно за [tex]S^2[/tex]. След като не можах бързо да си отговоря на този въпрос, се насочих към по обходни пътища.
Сега като помислих, мисля че това не е вярно, и почти съм измислил контрапример, но иска по-обстойна проверка.
Между другото, онази задача за трите компактни множества, които могат да бъдат разполовени с една равнина също е едно упражнение върху Борсук-Улам.