Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Вписан четириъгълник и равни отсечки

Вписан четириъгълник и равни отсечки

Мнениеот ins- » 20 Юли 2011, 20:39

Четириъгълникът ABCD с пресечна точка на диагоналите P е вписан в окръжност с център O. М и N са петите на перпендикулярите от P съответно към AD и BC. K и L са пресечните точки на PM и PN съответно с BC и AD, а Q e пресечната точка на KL и OP. Да се докаже, че Q е среда на KL.
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Re: Вписан четириъгълник и равни отсечки

Мнениеот inveidar » 21 Юли 2011, 12:36

Като начало да отбележа, че [tex]\frac{AL}{LD }=\frac{BK}{KC }[/tex]. За това дават ли се някакви точки? :D
После нещо ми намирисва на вектори, но знае ли човек накъде ще го духне вятърът?! ;)
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот ins- » 21 Юли 2011, 21:06

Задачата не е за точки, а за забавление. :)
Вероятно има много решения. Зависи на човек как му е най-приятно и в какво се чувства сигурен или иска да се развива и му е по вкуса.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот inveidar » 22 Юли 2011, 16:09

ins- написа:Задачата не е за точки, а за забавление. :)

Стига, бе, верно?! :P
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот inveidar » 22 Юли 2011, 22:54

Просто исках да попитам дали това дето съм открил ще помогне при решението на задачат? Дай малко чувство за хумор де! :D
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот ins- » 22 Юли 2011, 23:00

:) Кой знае, може да помогне, а може и да не помогне ... аз съм един прост програмист ;) има решение без вектори 100%, а и честно да си кажа - не мога да работя с вектори, освен ако много не се налага.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот inveidar » 22 Юли 2011, 23:04

Да разбирам ли, че това което съм открил го няма в известното ти решение? ;)
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот ins- » 22 Юли 2011, 23:12

По скоро - да.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот ins- » 23 Юли 2011, 23:35

Центровете на описаните около триъгълниците APD и BCP окръжности лежат на правите NP и MP соответственно. OEPF е успоредник, а FE и KL са успоредни.

Около тези факти се върти решението на задачата :)
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот ganka simeonova » 24 Юли 2011, 11:42

С любезната подсказка на инс :)
Означаваме [tex]\angle DAC=\angle DBC=\alpha =>\angle PBN=90^\circ -\alpha[/tex]
Нека [tex]O_1[/tex] е център на описаната около [tex]\Delta ADP[/tex] окр.=>[tex]\angle DO_1P=2\alpha =>\angle O_1PD=90^\circ -\alpha[/tex]
Но [tex]D,P,B[/tex] лежат на една права и [tex]\angle O_1PD=\angle BPN=90^\circ -\alpha =>O_1; P; N[/tex]лежат на една права.
Аналогично [tex]O_2,P,K[/tex]лежат на една права. [tex]OO_1\equiv S_{AD}=>OO_1\bot AD; KM\bot AD=>OO_1||KM=>OO_1||PO_2[/tex]
Аналогично [tex]OO_2||O_1P=>O_1PO_2O[/tex]-успредник=>[tex]QP[/tex]разполовява [tex]O_1O_2[/tex].
От подобията на [tex]\Delta APD; \Delta BPC[/tex] и [tex]\Delta APL; \Delta BPK[/tex]=>
[tex]\frac {PO_1}{PO_2 } =\frac{PL}{PK } =>O_1O_2||LK=>QP[/tex]разполовява[tex]LK[/tex]
Прикачени файлове
ins9_12.png
ins9_12.png (53.28 KiB) Прегледано 428 пъти
ganka simeonova

Мнениеот ins- » 25 Юли 2011, 11:00

Поздравления за решението!
Какво е нивото на сложност на тази задача и срещали ли сте я преди, ако да - къде?
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот ganka simeonova » 25 Юли 2011, 11:58

Задачата е хубава, на мен ми хареса. Аз бях забила в една друга посока, която може и да доведе до решение, но като ти видях подсказката, изоставих първоначалната си идея. Кой знае, от нея може да се породи друга задача и това е хубавото на математиката..
От даден проблем се поражда друг:) Не съм я срещала преди. В интерес на истината от месец не съм се занимавала с математика, а само следя калсирания и резултати по унитата :twisted:
ganka simeonova

Мнениеот georgi111 » 29 Юли 2011, 12:37

Бате Боби да разбирам ли, че като не знаеш вектори такива решения автоматично попадат в графата "не са красиви" :) Иначе за вектори има много книги и много тежки задачи излизат с тях, както и с комплексни числа например. Един учител по математика навремето казваше - трябва да знаеш поне един метод (вектори, комплексни числа, координати) до съвършенство, защото помагат в много заплетени ситуации. За комплексни числа и приложението им в геометрията - http://www.imomath.com/tekstkut/cnum_mr.pdf. За вектори и красиви задачи с тях може да намериш на много места - например на сайта на Емил Стоянов книжката на Борислав Михайлов. Така че колкото и да не ти харесват тези методи в много задачи спасяват положението, защото колко пъти можем да видим най-красивото решение? Хубаво е да е на ниво СОУ, достъпно за всички ама не винаги става така. Например на другата ти задача в арт-а на същата тематика пакистанеца като го охапа кучето и заби с изогонални конжугати и подобности задачата изглежда ниво ТСТ Китай, а решението на Емил Стоянов с едно подобие и вектори на 3 реда "връзват" конфигурацията със средите - кое е по красивото в случая ;)
Аватар
georgi111
Фен на форума

Рейтинг: 114

Мнениеот ganka simeonova » 29 Юли 2011, 12:49

Георги, абсолютно си прав за векторите, те много пъти са нещо безценно, но защо ми хареса подсказката на инс..
Защото, решавайки я по този начин, открих и някои хубави положения в задачата и свойства, които иначе биха убегнали..:)
ganka simeonova

Мнениеот ins- » 29 Юли 2011, 13:00

Нищо подобно, това, че не ползвам активно векторен апарат нищо не означава. Тригонометрията е подобна на тях и ми е от любимите раздели.
Аватар
ins-
Математик

Назад към Състезания за 9 - 12 клас