Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Резултати от IMO 2011

Резултати от IMO 2011

Мнениеот Mechkov » 22 Юли 2011, 10:18

http://official.imo2011.nl/team_r.aspx?code=BGR&year=2011
Ураааа, с една позиция по - напред сме от миналата година + Боги и Рафата показаха, че випуск 2012 не сме толкова отчайващи, колкото ни изкарват! Най - забавни са са цялостните резултати на втора. Само 6-та е по -трудна (отчитам брой решили я участници). И много интересно - най - добре представилия се китаец е чак на трето място. Иначе гадно за Боги, на една точка от златото. Нищо... догодина
Mechkov
Нов

Рейтинг: 2

Re: Резултати от IMO 2011

Мнениеот Makelov » 22 Юли 2011, 13:20

Браво на момчетата, наистина жалко за Богдан че няма злато, доста добре се е справил.

Браво и на Сингапур които правят дебюта си в топ 10 (те се състезават от 1988 насам) на трето място :)
Makelov
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот inveidar » 22 Юли 2011, 16:18

Както е тръгнало, вече ще смятаме за успех влизането в Топ 20! Има нещо сбъркано в цялата система на подготовката, подбора, стимулирането на състезателите и провеждането на състезанията и олимпиадите по математика, според мен. Не ми подхвърляйте глупости от рода - толкова са ни възможностите, малка държава сме, икономиката ни е слаба, образованието ни е убито и тем подобни! Казвам го с болка, а не с идеята да се заяждам с когото и да било! :( :( :(
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот mkmarinov » 22 Юли 2011, 16:25

inveidar написа:Не ми подхвърляйте глупости от рода - толкова са ни възможностите, малка държава сме, икономиката ни е слаба, образованието ни е убито и тем подобни!

Последните две са ключови фактори в "цялата система на подготовката, подбора, стимулирането на състезателите и провеждането на състезанията и олимпиадите по математика".
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот Mechkov » 22 Юли 2011, 19:10

inveidar написа:Както е тръгнало, вече ще смятаме за успех влизането в Топ 20!

Ми, миналата година бяхме 21-ви. Сега има градация, а градацията в положителна насока е вид успех. Или бъркам нещо дефинициите?
Има нещо сбъркано в цялата система на подготовката, подбора, стимулирането на състезателите и провеждането на състезанията и олимпиадите по математика, според мен.

Имаш ли някаква идея как може да се оправи?
Не ми подхвърляйте глупости от рода - толкова са ни възможностите, малка държава сме, икономиката ни е слаба, образованието ни е убито и тем подобни!

Никой никога не ги е подхвърлял. Българите имаме едно такова много интересно свойство, което смятам, че се дължи на 40 години пропаганда: смятаме, че ни е генетично заложено да сме умопомрачителни гении. Че народните радетели и деятели в областта на спорта, науката и изкуството са най - талантливите и всеки един техен провал е просто плод на злите замисли на долните фашисти/ гадните империалисти/ корумпираните политици. В тази връзка никой не би казал "толкова са ни възможностите", защото "държавата ни е малка". Никой не би твърдял и че икономиката е виновна, особено при положение, че големите успехи са от години като 2004 и 2007, за които не можем да твърдим, че са били икономически по - плодовити за България. Но и това, което казваш е само донякъде вярно. Не съм присъствал на подготовките през 2007-ма да речем, но лекторите са същите. В подготовката участват почти всички, които са участвали и преди десет години, а има и доста свежи попълнения (Баронов в продължение на три години, Белухов от две години насам, г-н Макелов (който е единственият от лекторите на лекциите за БОМ, който беше удостоен с моето присъствие :D :D :D (е бях и за половин час при НН, ама не се брои))). Така, че не е и в подготовката. За подбора мнението ми е субективно, затова ще го запазя за себе си... Добре няма: Защо по дяволите не даваха по - трудни задачи на 3-ия кръг?!? (Ядът ми е породен от факта, че на трудните задачи имах най - много от всички, но бях провал на двете задачи, които искаха само набиване на оценки)... Ноо пак казвам - мнението ми за подбора е (доста) субективно. Таа, единственото, което си нацелил според мен е стимулирането. На мен основният ми стимул не са стипендии (даже миналата година ме мързеше да си играя да оформям документи и затова не участвах за АФБ), а това, че някакви хора ме бият по състезанията, което влиза в противоречие с високото ми мнение за себе си. Някак си е сбъркано това да ми е основната мотивация. Не всички са като мен и ми е чудно как Живко да речем би имал някакъв повод да бози усилено задачи при положение, че преди две години има сребро. Всъщност, мотивацията наистина е изиграла основна роля, поне тази година. Най - добре са се представили 11-класниците. Другите вече са приети в някакви университети, доказали са каквото са имали да доказват. Дори и да искат да покажат какво могат, то вече не е някакъв толкова наболял въпрос, че да си губят по няколко часа на ден в бозене, докато трябва да мислят за кандидатствания и т.н. Това е моята представа, не знам доколко е вярна. Иначе аз поне мотивация имам, даже вече е по - силна: "Как може Боги да е на 1 т. от златото, а аз да лапам мухи?!?". Таа, единственото ми оправдание да не отида догодина е, че съм тъп!
Казвам го с болка, а не с идеята да се заяждам с когото и да било! :( :( :(

Честно казано, аз почнах този пост с идеята да се заяждам. Извинявай.
Mechkov
Нов

Мнениеот inveidar » 22 Юли 2011, 22:52

Ми аз имам много идеи какво трябва да се промени и как да се направи, но не съм сигурен дали някой изобщо ще ми обърне внимание. Поради тази причина предлагам да се обърнем за съвет и да почерпим опит от някои други държави. Предлагам Румъния, Турция, Русия на първо време. Все не мога да се начудя как така в Румъния и Русия на почти всички състезания и олимпиади с изключение може би на финалния кръг на националните олимпиади се дават нормални задачи, а те все ни бият последно време?! Все ми се струва, че у нас много от талантите се унищожават още от малки, а не всички от тези, които стигат до върха биха били най-добрите при други стечения на обстоятелствата. Просто разсъждавам.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот ins- » 22 Юли 2011, 23:10

Не Ви ли омръзна всяка година да говорим за това "колко сме зле и как ще се оправим"?
Навремето - до 3-4 клас майка ми ме счупваше от бой да уча ... накрая ѝ омръзна и каза "ти си безнадежден случай" ...
радвах се на живота, не се напъвах и връзвах криво-ляво 5,00 успех, най-много от всичко мразех математиката, после ми стана интересно и колкото да вляза с максималния възможен бал в университет го добутах, така че който иска да направи нещо - ще го направи, а останалите - ще търсят оправдания.
Лошото е, обаче че сме на нивото на латиноамериканските страни и държави като Турция и Румъния, с който спокойно можем да се сравняваме са много по-напред, но затова има кой да помисли - има си специалисти, които готвят състезателите, те със сигурност са по-компетентни от мен, дано само да са достатъчно мотивирани и работата да не се е превърнала в рутина, след като са постигнали всичко, което е могло да се постигне и да я вършат по задължение, защото тогава наистина става страшно.
Хубаво е, че сме малко по-напред, нека да не искаме чудеса, можеше и по-добре да е, кой знае ... може би следващата година. Човек трябва да се надява и да мисли позитивно.
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Мнениеот inveidar » 22 Юли 2011, 23:19

То ако беше толкова лесно, както го казваш че всичко си зависи от човека и ако той реши - готово, ние щяхме да сме първи, а и всички останали отбори щяха да са с нас на първото място!!! Продължавам да твърдя, че нещата се объркват от тези, които отговарят за тях. Това е положението. Няма друга причина.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот ins- » 22 Юли 2011, 23:23

Аз съм на мнение, че образованието се скапва тенденциозно, поне такива са впечатленията ми от времето, когато бях за кратко учител. Но да се живее само с негативизъм е тежко. Според мен трябва да се види нещо от сорта на "Защо Турция успява след като в миналото не е имала кой знае какви успехи?" и да се разбере какви са разликите между нея и България. Тогава най-вероятно ще "лъсне" всичко, въпреки, че не всичко може да се приложи механично.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот inveidar » 22 Юли 2011, 23:44

Е нали и аз това казвам?! :D
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот allier » 23 Юли 2011, 01:25

Повечко бой трябва според мен :D Много разнежена е станала подготовката. Едно време имаше шамари, ритници, крушета .... като закъснее някой или като не си реши лесните задачи.
allier
Математиката ми е страст

Мнениеот Mechkov » 23 Юли 2011, 02:02

allier написа:Повечко бой трябва според мен :D Много разнежена е станала подготовката. Едно време имаше шамари, ритници, крушета .... като закъснее някой или като не си реши лесните задачи.

НН е почнал да остарява явно...
Mechkov
Нов

Мнениеот strangerforever » 23 Юли 2011, 02:07

allier написа:Повечко бой трябва според мен :D Много разнежена е станала подготовката. Едно време имаше шамари, ритници, крушета .... като закъснее някой или като не си реши лесните задачи.

Не смятам, че това е решението. Децата трябва да бъдат стимулирани да решават повече, не принуждавани.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот Victoria Vassileva » 23 Юли 2011, 06:40

Регистрирах се специално за да се включа в тази дискусия. Постижението на българските участници е отлично. Без екзалтация и без излишни емоции. Това е СЪСТЕЗАТЕЛНА математика. Действа се под натиск, в контролирана среда, в чужда държава. Всяко едно от момчетата в отбора е боец и се е справило чудесно. Разсъжденията за подбора не са приемливи и приличат на "гроздето е кисело". Както и оценката за "липса на мотивация" поради влизане в "някакви" университети като Харвард, МИТ, Станфорд, Оксфорд и Принстън. Както се казва- дай боже всекиму. Не ми е известно какво означава някой да "зобе" задачи, но ако е близо до "паса"- може би съответства на определен манталитет. Вероятно може и по-добре, но очевидно тези 6 младежи са най-доброто, което съм момента има България в състезателната математика. И те са се справили 5 пъти по-добре от националната икономика (която е към 100 място по конкурентоспособност). Към Мечков- състезанието не е само желание и самомнение, а системност, дисциплина и детайли, които Вие очевидно пренебрегвате, според написаното от самия Вас. Тогава откъде имате кураж да пишете за "някакви, които ви бият на състезания"? Те са по-добри от Вас, именно в това, което се изисква на състезание- устойчивост на стрес и дисциплина на ума. Не означава непременно, че са по-добри математици от Вас, но имат таланта да дават най-доброто от себе си в напрегната ситуация, която е тази на Международната олимпиада. И имат мотивация! Егото на всички е огромно, когато от 4-5 клас са ти внушили, че си част от изключително таланлив народ с гениални математици и прекрасни жени! За жените изглежда е вярно, но математиците не са масов случай. Може и да изненадам публиката на този форум, но 99% от студентите ми в най-старото и престижно висше училище в България (които не са в математическа специалност, но елементарните математически умения са им нужни за професията) изпадат в невъзможност да се справят дори с "аритметични" задачи. Действително силните в математика или стремящи се да се усъвършенстват в нея не сте много. Сигурно не са много и тези, които могат да ви подготвят за решаване на нетрадицонни, комплексни проблеми. Е, от всичко това се получава приемлив резултат от 20 (19, 21) място от 100 страни в света. Което е уникално и заслужава да се приветства. Дано и в бъдеще има достатъчно ученици и учители, които искат и могат да се стремят да постигат високи резултати!
Victoria Vassileva
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот Mechkov » 23 Юли 2011, 15:32

Victoria Vassileva написа: Те са по-добри от Вас, именно в това, което се изисква на състезание- устойчивост на стрес и дисциплина на ума.
Знам, знам, спокойно. Ако не бяха по - добри от мен, нямаше да са на МОМ. Просто обичам да подхождам към всичко със самоирония и сарказъм, които в писмен формат, може би, не си проличават толкова много. Още повече, че отношението ми към постижението не е критично. Вижте ми първия пост. И имам куража да пиша за "някакви, които ме бият на състезания", не защото имам някакво негативно отношение към тях, напротив, с много от тях сме приятели. Ако исках да ги храня, нямаше да ползвам истинската си фамилия като никнейм :D. Просто единствената форма на мотивация изобщо да ходя на състезания от 8-ми клас насам (добре, от 9-ти, в 8-ми клас ходех, по чисто... Хмм, как да го формулирам, че да ме разберат само тези, които знаят, че не се опитвам да се правя на интересен?... Аха: по чисто нпмгейски причини.), е да бия останалите поне веднъж - два пъти. А че тези останали са по - добри към настоящия момент, както казах е ясно и си проличава в резултатите. Ако съм прозвучал по някакъв начин високомерно, то имайте предвид, че не е така. Иначе за мотивацията не мисля, че сте права. Според мен това е, което наистина липсва. Факт е, че на Живко най - добрият му резултат е преди две години. Не го обвинявам. Казвам, че e напълно разбираемо, ако не е достатъчно надъхан да изяде някоя друга шортлиста за загрявка за МОМ. Милен пък имаше малшанс с темата. Нямаше геометрия, на която да дръпне. Просто мотивацията му да се занимава с комбинаторика дойде преди месец и половина. И не, че не може да реши 4-та. Още не съм говорил с него, но съм сигурен, че я е надценил и я е почнал с по - трудни идеи, поради невиждане на достатъчно задачи по комбинаторика. Ако темата съдържаше нещо по - аналитично(някаква граница, някаква редица, etc.) + средно трудна теория на числата + не чак толкова трудна геометрия, сега на него щяхме да му викаме браво. Предполагам allier може да разкаже какво е било преди 6 години. 93.141592% съм сигурен, че тогава са били поне 12-на души, независимо дали са били 9, 10, 11 или 12-ти клас, които са си съдирали трибуквията от "пасене" (или поне тия от 12-ти толкова са "пасли" през годините, че вече е нямало смисъл да "пасат" (мерси за идеята за глагол, сега няма да спра да го употребявам)). Сега са 5-6, едва половината от които в отбора (не се притеснявайте и аз не съм от тях :D).

P. S. Иначе за дисциплината и системността имам цяла една година да ви оборя :)
Mechkov
Нов

Мнениеот Victoria Vassileva » 23 Юли 2011, 17:05

Всички заслужават "Браво!" и Милен не е по-различен от другите. Както и Мечков. Избрали сте да се занимавате с нещо смислено и амбициозно в интелектуален план. Не го подценявайте самите вие с популярен младежки жаргон- поне във форумите. Мисленето и способността за него са нещо рядко и то трябва да се култивира и насърчава. Ако това имате предвид под мотивация - да вероятно външен стимул липсва. Познавам в годините не малко от участниците в отбора за МОМ- като започнем от майката на Богдан и Светльо- Надя Рибарска. Тя самата е една от първите и съвсем малко жени, които са участвали в българския отбор и са постигали високи резултати. Друг голям пример за постижения са Лишков, Белухов, Панчев, Макелов и мн. други, които няма да спомена тук. От сърце ви желая успех и дано успявате да намерите мотивация- тя е като други важни неща не вън от нас, а у нас самите, дори ако е "спортната" злоба "веднъж поне да бия другите". Понякога това има по- могъща сила от очакван материален стимул или показност! И Мечков- сигурна съм, че ще ме опровергаете с най-високи постижения още тази година! Успех! :D
Victoria Vassileva
Нов

Мнениеот inveidar » 23 Юли 2011, 18:53

Това, че въпросните момчета са част от най-доброто, което в момента имаме, никой не го оспорва! Въпросът е защо нямаме по-добро от това най-добро?! Пак ще повторя - нещо липсва в цялостната стратегия на извънкласната работа по математика. Работеше добре до преди 6-7 години, а сега не. Явно трябва да се помисли какво куца. Очевидно нещо се е променило и не сработва. И преди 6-7 години икономиката ни беше на същото дередже. Да не говорим за преди това. Не е нормално НПМГ и СМГ да вадят само по 7-8(а май и по-малко!) състезатели, равностойни на останалите от градове, които са 40 пъти по-малки и 200 пъти по-забутани от София! Да не говоря за отбора на Видин, който следващата учебна година ще е 11-ти клас и който ги бие на почти всяко състезание! Та там, в София нещо не е наред. А кое по-точно - в момента не ми се обсъжда.
Мечков, прав ли съм за Софията?! :D
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот ins- » 23 Юли 2011, 22:13

"Егото на всички е огромно, когато от 4-5 клас са ти внушили, че си част от изключително таланлив народ с гениални математици и прекрасни жени! За жените изглежда е вярно, но математиците не са масов случай."

Склонен съм да не се съглася с това твърдение, но е въпрос на мнение. Ако думата "прекрасни" се замени с "евтини от гледна точка на чужденците" и "математиците не са масов случай" с "математиците не са масов случай понастоящем" би било малко по-коректно :). Шегувам се, но има нещо вярно.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот Mechkov » 24 Юли 2011, 14:57

inveidar написа:Мечков, прав ли съм за Софията?! :D

Не. Видин имат един над средното ниво - Кристиян Митов от 10-ти за 11-ти клас. От СМГ Ивайло Хартарски е на по - високо ниво, за Мартин Минчев също може да се каже, че е така (говоря за випуск 2013). От техния випуск и Комитов от Ямбол е мощен, както и Тошко от Бургас. От 11-ти за 12-ти клас (моят випуск) силните са 2-мата в отбора (Боги и Рафата) + Ники от ОМГ, с някакви напъни за сила от страна на Крис от СМГ, моя милост и Радо от СМГ. Тъй като аз съм от НПМГ, в този випуск ти се чупи теорията. За 9-ти срещу 10-ти клас най - силни са Нгуен от СМГ и варненци (тоест тук си прав донякъде). За осми срещу девети най - добре са НПМГ и СМГ + Пешо от ОМГ. Общо взето СМГ са най - добре. В това няма спор. Конкуренция са им НПМГ, Бургас и Варна, като поради наличието на по - сериозни школи чисто точково Бургас и Варна са по - добре в общия случай. Но не школите правят най-добрите състезатели, което обяснява наличието на единични, но силни състезатели от Ямбол, НПМГ, Монтана и т.н. Както и в НПМГ има точно една учителка надъхана да се занимава със състезателна математика (моят учител ме кара да я зарежа и да изреша "Problems and Theorems in Analysis" на Пойя) и випуските под неин надзор са традиционно силни, докато другите имат най-много двама силни представители. Таа, за провинция > София си прав донякъде за випуск 2014. Провинция == София е вярно за випуск 2013. Но във всички останали випуски София(демек СМГ) > всички останали.
Mechkov
Нов

Мнениеот v1rusman » 24 Юли 2011, 19:58

Въпросът за МОМ по принцип е болна тема от няколко години. Аз не съм толкова запознат като вас "отвътре с нещата" и сигурно няма да се съгласите с мен. Мисля, че проблемът в основата си е, че нямаме много хора, които да се борят за тези 6 места. Да от всеки клас от 8. до 12. има по 7-8-9-10 човека, които са ясно изявени спрямо останалите (или дори по-малко на випуск), но в сравнение с преди са доста по-малко. Когато знаеш, че на твоето ниво са 8-9 човека, а в отбора влизат 6, много ясно, че няма да се напъваш много, защото така или иначе ще влезеш с неголеми усилия. Кофтито е обаче, че хора, които реално са по-добри от други, поради някакви причини не се представят на нивото, на което искат. Затова с тях трябва да се работи и да им се даде шанс, защото могат да изпреварят другите, но просто не успяват да изчистят някои грешки.

Далече съм от мнението обаче, че не са отишли най-добрите хора - може да си по-добър от тях, но като не го покажеш, си по-добър само в твоите мисли. Освен това има компетентни хора, които определят кой заслужава, защото е показал високи резултати.

С нещо, което не мога да се съглася е как като сме на 20-то място, вие казвате "добре е", "не може да сме гениални математици", "подобряваме се от миналата година". Вие от коя планета сте ? Не искате ли да побеждавате ? Не искате ли да сте първи ? Защото аз искам и за мен ако сме на 20-то място в света, това не е добре. Не може Русия, САЩ, Китай и България (май нямаше други) да са ставали 1-ви в света в историята и после да се задоволят с 20-то място. Трябва да се стремим да сме първи, а ако не успеем, да сме поне в топ 5 или топ 10. Това не означава като сме 20-ти да си казваме колко сме зле и да хленчим, но не означава и да е задоволим с това.

Не знам вие как сте с хъса за различни състезания и предизвикателства (не само математически), но аз винаги искам да съм първи. Не съм отивал на състезание без желанието да съм 1-ви, дори и да знам, че е невъзможно. Защото ако не искаш да си 1-ви, няма как да станеш.

Въпреки всичко, поздравления за момчетата и пожелавам на бъдещия отбор да се представи още по-успешно. Не забравяйте, че ако сме винаги негативни, няма как да си подобрим нивото.
v1rusman
Фен на форума

Мнениеот inveidar » 24 Юли 2011, 21:52

Браво!!! Абсолютно съм съгласен с теб и благодаря, че си го казал толкова добре за 20-тото място!!!
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот smg2002 » 24 Юли 2011, 21:56

Аз пък не смятам , че това класиране, което сме постигнали през 2011 е добро.Изобщо не е добре.Хората ,които смятат , че трябва да са доволни от 20+ място на тази олимпиада сигурно не познават добре миналото и историята ни по математика на олимпиадите.Нека погледнат от около 2003 година назад , да видят за какво става въпрос.
За мен това, че една Румъния е далеч пред нас, една Турция (Турция???,как Турция ще е пред нас по математика... :evil: :evil: :evil: ) е много абсурдно. Независимо кой какво казва, представянето ни не е хич задоволително.
smg2002
Нов

Мнениеот inveidar » 24 Юли 2011, 22:31

Е нали и аз това казвам?! :D Поддържам просто предишното мнение! Прочети го и ще видиш.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот feris » 25 Юли 2011, 07:12

Ако се замислите в тези патриотарски твърдения няма смисъл. А и преди 2003г. разпространението на мобилни телефони и съвременни средства за съобщения не е високо. Малко от кухнята- ръководителите на отбори пристигат по-рано в страната, в която се провежда МОМ и селектират теми или проблеми. Възможно ли е, ако са по-недобросъвестни, да предадат темите на отборите си при съвременните технически средства и при нарастващия национализъм в цял свят-помислете как се издига самочуствието на нацията от "нашите са първи в света". Не си ли заслужава мобилизилането на "специален" ресурс, за да се окичат "твоите" с медалите? Не забравяйте, че в някои държави получаването на медал гарантира огромна материална награда. (Турция-имат 5 еднакви решения на 52 МОМ на една от най-трудните задачи (http://official.imo2011.nl/country_indi ... x?code=TUR) , вероятно положениео е идентично със Сингапур (http://official.imo2011.nl/country_indi ... x?code=SGP), а може би и някои др. страни). Така, че участниците е възможно да знаят темите и "да си решат задачите", да си вземат медалите и наградите и т.н . Е 20-тото място е атестат за българите, че не лъжат. Което е може би важно в морален план. Затова доц. Николов в интервютата си говори за смяната на формата на състезанието. Това са реалностите и за наша изненада дори благородна област като математическите състезания може да се корумпира, с оглед на различни интереси. Така че спрете да хулите момчетата- те са се преборили в сложна среда- и на национално ниво, и на международната олимпиада.

Лично аз имам претенции към ръководителя на отбора доц. Николов- както се казваше в миналото -"за стила и методите му на работа", за удрянето на коляно пред някои от силните на деня, за почти цялостната му липса на участие в подготовката на отбора, за агресивно и непочтително отношение към членовете на отбора, въобще колкото и да е неприятно трябва да се каже, че за доц. Николов този вид конгресен туризъм трябва да спре. Той не съумява да мотивира участниците, да създаде атмосфера и отбор. Работата се извършва по-скоро от проф. Бойвеленков, който със силите на доскорошни състезатели като Белухов, Макелов, Баронов вероятно би могъл да създаде по-добри предпоставки за успехи.
feris
Нов

Мнениеот allier » 25 Юли 2011, 08:14

Не съм съгласен с нито едно от твоите твърдения, feris. Не може по никакъв начин да се твърди, че някой лъже или мами на Международната олимпиада. Това, че други са се представили по-добре от нас, означава, че са били по-умни, по-добри, по-подготвени и т.н.

Относно "доц." Николов, той винаги е бил един от най-сериозните и най-мотивираните хора в екипа (да не кажа най-сериозният от 2004 насам). Това че очевидно имаш някакво лично отношение към него, си е твой проблем ...
allier
Математиката ми е страст

Следваща

Назад към Състезания за 9 - 12 клас