Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Защо?! МОМ в Казахстан България е имала задача.

Защо?! МОМ в Казахстан България е имала задача.

Мнениеот inveidar » 31 Юли 2011, 20:23

Защо, по дяволите, не съм разбрал от никъде досега, че на предишната МОМ в Казахстан България е имала задача, включена в шортлиста на олимпиадата?!?!?! :evil: :evil: :evil: Нима това е малко постижение за автора на задачата? Но той е неизвестен за мен. Ето ви и условието на задачата, което е публикувано на английски в http://www.artofproblemsolving.com/Foru ... 8b76dc16e8 :

The vertices X, Y , Z of an equilateral triangle XYZ lie respectively on the sides BC, CA, AB of an acute-angled triangle ABC. Prove that the incenter of triangle ABC lies inside triangle XYZ.

Proposed by Bulgaria
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Re: Защо?! МОМ в Казахстан България е имала задача.

Мнениеот Mechkov » 02 Авг 2011, 08:37

Щом те радват такива работи, 2009-та Белухов имаше задача в шортлиста с (изненада) куц топ.

Пък и е нормално да не си знаел досега взимайки предвид факта, че шортлистата се пуска година след олимпиадата (за да може страните, които не им се измислят нови задачи, да ползват в подборните състезания задачите от нея). Тоест шортлистата от Казахстан е в публичното пространство от няколко седмици макс.
Mechkov
Нов

Рейтинг: 2

Re: Защо?! МОМ в Казахстан България е имала задача.

Мнениеот inveidar » 02 Авг 2011, 09:27

Естествено, че ме радват! Да не би това да не е успех?! А за това, че се чака една година, не е причина да не се спомене, че задачата на еди кой си е включена в шортлиста, нали? По-рано така се правеше и в Математика + , когато се публикуваше статия за олимпиадата, се казваха и тези неща. Това е един вид награда за човека, измислил задачата. То че материални награди няма е ясно, но поне моралната да остане. Така смятам аз, че е правилно. Спомням си през 2001, когато имаше две задачи от България в шортлиста, как хубаво беше написано! :roll:
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Назад към Състезания за 9 - 12 клас