Равни и успоредни осечки при ортогонална или под някакъв ъгъл проекция се проектират като равни и успоредни. Разбира се може и да съвпадат, но винаги можем да изберем равнина, в която да не съвпадат освен ако ABCD не е успореден на долната равнина и тогава твърдението е очевидно.
Трапците [tex]MND''A''[/tex]и [tex]C'B'B''C''[/tex] са еднакви, защото основите са има равни и успоредни по построение. Равна е едната им страна, която е [tex]\bot[/tex] на основите защото е съставена от една обща отсечка и две равни(равни защото са проекции на равни и успоредни страни) и щом трапците са еднакви и три от страните са има 2 по 2 успоредни, значи и четвъртите са успоредни и равни, т.е. [tex]MN=B'C'[/tex]и [tex]MN|| B'C'[/tex].
Иначе може и твоята идея за трапците със общата средна отсечка. Те са [tex]A'C'C''A''[/tex] и [tex]D'B'B''C''[/tex] и имат обща средна която е разстоянието от пресечната точка на диагоналите на у-ка [tex]A'B'C'D'[/tex] до нейната проекция. Това с двата тряпеца се оказа най-просто решение.
Що се отнася до моето като ми хрумна изглеждаше съвсем просто и естествено и не подозирах, че може да ми коства толкова услилия да го обясня и да пиша такива романи. Сигурно наистина е излишно сложно или може би просто не обяснявам като хората. Хрумна ми защото рядко решавам стереометрия и реших да проектирам всичко в 2D, така че да се запазят всички зависимости които се търсят и после да решавам планиметрия.
Между другоро Гаспар Монж е доказал, че всяка фигура е напълно еднозначно определена от проекциите си в 2 [tex]\bot[/tex] равнини и когато се склопят двете равнини в една, като пресечницата е м/у двете проекции, могат да се решават всички задачи, но най-вече е удобно за някои построителни стереометрични задачи като сечение примерно.
Искам да кажа, че всяко 3D може да се реши в 2D, макар по доста извратен понякога начин. Може би ако се изследват зависимости в 4-мерното пространство аналогично с 3D проекция можем да имаме успех. Незнам защо написах толкова дълъг пост - не ми се беше случвало...