Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Стереометрия

Стереометрия

Мнениеот ins- » 17 Фев 2010, 16:14

Извинявам се, че е на английски.
Прикачени файлове
8foxes.com_245.GIF
8foxes.com_245.GIF (13.86 KiB) Прегледано 2355 пъти
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Re: Стереометрия

Мнениеот t1bld » 17 Фев 2010, 18:42

здравейте, мисля че имам идея ,макар че не си спомням много от стереометрията в 6ти клас.Когато е в хоризонтално положение е a=b=c=d =>a+c=b+d , когато а отиди на горе с х големина с отива надолу с х големина така пак a+c=b+d , когато b отиди на горе с х големина d отива надолу с х големина така пак a+c=b+d така a+c=b+d-винаги
П.П. снимката кърти :lol: :lol: :lol:
t1bld
Нов

Рейтинг: 3

Мнениеот ins- » 17 Фев 2010, 20:43

Сигурен ли си в това, което казваш?
За да опростим ситуацята - вместо призма - можем да разгледаме равнина.
Освен това - бихме могли да прекараме през "най-ниския ръб" права, успоредна на равнината, на която е стъпило розовото човече, така вместо четири - ще имаме три червени прави, перпендикулярни на новата равнина.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот t1bld » 17 Фев 2010, 21:01

ми честно казано не съм сигурен ние още не изучзаваме стереометрия, а и аз не знам много от нея.това беше просто идея. Иначе моето мнение ми се вижда логично!
t1bld
Нов

Рейтинг: 3

Мнениеот ins- » 18 Фев 2010, 00:25

Задачата не е трудна, но според мен - грешиш.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот dim » 18 Фев 2010, 01:13

Значи доколкото рабирам няма особено значение дали е призма или не е, т.е. разглеждаме правоъгълник който е произволно завъртян спрямо равнината. Тогава ако разгледаме проекцията му в/у някаква равнина перпендикулярна на дадената(т.е. нещо като монжова проекция ама само с една равнина), ще имаме пак успоредник и a,b,c,d ще са разстоянията от върховете му до пресечницата на равнините. Общо взето всичко си личи от картинката. Може да се реши с построението което е направено т.е. доказва се, че CDD'C' е успоредник, откъдето следва CC'=DD', което се търси. С еднакви цветове съм означил равните и успоредни страни.
Ясно е, че тази схема може да се приложи за която и да е страна на призмата.
Прикачени файлове
steriometriq.jpg
steriometriq.jpg (9.54 KiB) Прегледано 2294 пъти
Аватар
dim
Напреднал

Рейтинг: 9

Мнениеот ins- » 18 Фев 2010, 13:03

Може и аз да греша, но ми се струва, че задачата се решава със свойства на правоъгълника, ортогонална проекция и Питагорова теорема. Като ми остане време, ако не е решена - ще пусна решение.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот dim » 18 Фев 2010, 13:12

Аз мисля, че ако съм разбрал правилно условието този чертеж решава проблема и без Питагоровата.
CC'=DD' <=> a+c=b+d
Аватар
dim
Напреднал

Мнениеот ins- » 18 Фев 2010, 17:04

За да се реши задачата - необходимо е да прекараме ортогоналната проекция на правоъгълника.
Получават се два трапеца. Разглежда се средната отсечка и задачата излиза.
Ще отбележа, че четириъгълника може и да е успоредник, за да е в сила твърдението.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот dim » 18 Фев 2010, 18:29

ins- написа:За да се реши задачата - необходимо е да прекараме ортогоналната проекция на правоъгълника.
Получават се два трапеца. Разглежда се средната отсечка и задачата излиза.
Ще отбележа, че четириъгълника може и да е успоредник, за да е в сила твърдението.

Ок, става така наистина. Ако разгледаме проекцията на диагоналите има два трапеца с обща средна отсечка. Незнам дали съм те разбрал правилно, но според теб моето решение е грешно, така че кажи къде ми е грешката. Това, че е по-различно от твоето според мен не го прави грешно.
Аватар
dim
Напреднал

Мнениеот ins- » 18 Фев 2010, 18:37

Може просто да не съм те разбрал - докато разглеждам постовете - работя и съм разсеян.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот seppen » 18 Фев 2010, 18:42

dim, DC не е || на равнината по условие. Ти разглеждаш частен случай.

PS. Бях решила, че DD' и CC' са проекциите към равнината, оказва се, че правиш нещо друго, извинявам се.
Последна промяна seppen на 18 Фев 2010, 21:05, променена общо 1 път
seppen
Фен на форума

Рейтинг: 5

Мнениеот martosss » 18 Фев 2010, 20:40

Значи имаме правоъгълник като основа? Неговите диагонали се пресичат в една точка и се разполовяват. Ако разгледаме диагоналните сечения на фигурата, тоест АСС1А1 и ВДД1В1, то те са трапеци и търсените отсечки са основи.
Забелязваме, че средната основа на двата трапеца е обща, понеже диагоналите се разполовяват, откъдето a+c=b+d
Принципно основното в тази задача е диагоналите да се разполовяват, за да може двете средни отсечки на трапеците да съвпаднат. :)
Оф, аз си мислех, че основата е някакъв четириъгълник и се чудех как ще стане, а то било правоъгълник :lol: Това е, трябва ми повече английски.
Аватар
martosss
Напреднал

Рейтинг: 22

Мнениеот dim » 18 Фев 2010, 20:55

seppen написа:dim, DC не е || на равнината по условие. Ти разглеждаш частен случай.

А ти как разбра, че разглеждам случай, в който DC е успоредно на равнината ??? Къде е равнината в моят чертеж според теб ???
Аватар
dim
Напреднал

Мнениеот ins- » 18 Фев 2010, 21:00

dim, ако може, опиши решението си с повече детайли
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот dim » 18 Фев 2010, 23:39

Хоризонталната равнина е дадената. ABCD е едната страна на призмата. Всички разсъждения по-долу могат да се приложат за коя да е страна на призмата. Както се вижда този четириъгълник е завъртян произволно спрямо далната равнина. Построявам равнина перпендикулярна на дадената и проектирам четириъгълникът, както и разстоянията a,b,c,d върху новата равнина(фронталната). Така получената фигура ще е успоредник.
Сега се прехвърлям в първият чертеж само във фронталната равнина и там ще докажа, че [tex]A'A''+C'C''=B'B''+D'D''[/tex], което е целта на задачата(черната хоризонтална права е пресечницата на двете равнини). Построявам точките M и N, такива че: [tex]A''M || C'C''[/tex], [tex]A''M = C'C''[/tex] и [tex]D''N || B'B''[/tex], [tex]D''N= B'B''[/tex]. Много лесно се доказва с еднакви триъгълници примерно, че [tex]MN||B'C'[/tex] и [tex]MN=B'C'[/tex], но [tex]B'C'=A'D'[/tex], [tex]B'C'||A'D'[/tex]=> [tex]MND'A'[/tex]-успоредник => [tex]A'M=D'N[/tex], но [tex]A'M=A'A''+A''M= A'A''+C'C''[/tex] и аналогично [tex]D'N=D'D''+B'B''[/tex] => [tex]A'A''+C'C''=B'B''+D'D''[/tex], което се тъсеше.
Прикачени файлове
Steriometriq-Layout2.jpg
Steriometriq-Layout2.jpg (11.94 KiB) Прегледано 2180 пъти
Steriometriq-Layout1.jpg
Steriometriq-Layout1.jpg (16.75 KiB) Прегледано 2180 пъти
Аватар
dim
Напреднал

Мнениеот mkmarinov » 19 Фев 2010, 22:05

При ортогонално проектиране успоредните прави се проектират или в успоредни, или съвпадат.
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот ins- » 19 Фев 2010, 22:07

dim, решението ти най-вероятно е коректно. Просто изглежда малко по-нестандартно и сложно.
Оставяш и някои малки неясноти:
"Така получената фигура ще е успоредник." - Защо?
"Много лесно се доказва с еднакви триъгълници" - Как?
Откъде ти хрумна подобна идея за решение? - изглежда много интересна
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот dim » 20 Фев 2010, 11:31

Равни и успоредни осечки при ортогонална или под някакъв ъгъл проекция се проектират като равни и успоредни. Разбира се може и да съвпадат, но винаги можем да изберем равнина, в която да не съвпадат освен ако ABCD не е успореден на долната равнина и тогава твърдението е очевидно.
Трапците [tex]MND''A''[/tex]и [tex]C'B'B''C''[/tex] са еднакви, защото основите са има равни и успоредни по построение. Равна е едната им страна, която е [tex]\bot[/tex] на основите защото е съставена от една обща отсечка и две равни(равни защото са проекции на равни и успоредни страни) и щом трапците са еднакви и три от страните са има 2 по 2 успоредни, значи и четвъртите са успоредни и равни, т.е. [tex]MN=B'C'[/tex]и [tex]MN|| B'C'[/tex].
Иначе може и твоята идея за трапците със общата средна отсечка. Те са [tex]A'C'C''A''[/tex] и [tex]D'B'B''C''[/tex] и имат обща средна която е разстоянието от пресечната точка на диагоналите на у-ка [tex]A'B'C'D'[/tex] до нейната проекция. Това с двата тряпеца се оказа най-просто решение.
Що се отнася до моето като ми хрумна изглеждаше съвсем просто и естествено и не подозирах, че може да ми коства толкова услилия да го обясня и да пиша такива романи. Сигурно наистина е излишно сложно или може би просто не обяснявам като хората. Хрумна ми защото рядко решавам стереометрия и реших да проектирам всичко в 2D, така че да се запазят всички зависимости които се търсят и после да решавам планиметрия.
Между другоро Гаспар Монж е доказал, че всяка фигура е напълно еднозначно определена от проекциите си в 2 [tex]\bot[/tex] равнини и когато се склопят двете равнини в една, като пресечницата е м/у двете проекции, могат да се решават всички задачи, но най-вече е удобно за някои построителни стереометрични задачи като сечение примерно.
Искам да кажа, че всяко 3D може да се реши в 2D, макар по доста извратен понякога начин. Може би ако се изследват зависимости в 4-мерното пространство аналогично с 3D проекция можем да имаме успех. Незнам защо написах толкова дълъг пост - не ми се беше случвало...:)
Аватар
dim
Напреднал

Мнениеот ins- » 20 Фев 2010, 16:53

Благодаря за изчерпателното обяснение и поучителното решение! Понякога като пиша не съм концентриран и искам да се извиня за това.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот dim » 20 Фев 2010, 17:09

Няма за какво. Мен по принцип много пъти са ми казвали, че не мога да обяснявам добре. А понякога лесните неща като тая задача примерно се обясняват много трудно :)
Аватар
dim
Напреднал

Мнениеот garion » 04 Мар 2010, 15:14

Ето и едно решение от мен:
ако О е центъра на правоъгълника и о е разстоянието от О до равнината, тогава прекараваме равнина успоредна на дадената и тъй като О е среда на АС, то следва че А и С са равноотдалечени от тази равнина и от различни страни , откъдето пък следва че а+с=2о. Аналогично b+d=2o.
garion
Нов

Рейтинг: 0

Назад към Състезания за 9 - 12 клас