Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Стереометричен шедьовър

Стереометричен шедьовър

Мнениеот ganka simeonova » 26 Окт 2011, 12:50

Основата на пирамидата [tex]ABCDM[/tex] е изпъкналият четириъгълник[tex]ABCD[/tex], диагоналът [tex]BD[/tex] на който го разделя на два равнолицеви триъгълника. Обемът на пирамидата е [tex]\frac{1}{ 6}[/tex], [tex]AB=1; BC=CD; AM+DM=\sqrt{2}[/tex] Намерете радиуса на вписаната в пирамидата сфера.
ganka simeonova

Re: Стереометричен шедьовър

Мнениеот ganka simeonova » 28 Окт 2011, 20:38

Никой ли не иска да се пробва на тази задача?
ganka simeonova

Мнениеот kerry » 28 Окт 2011, 22:39

Снощи отделих един час за търсене на пълната околна повърхнина. Но после открих някаква по-лесна задача и забравих за тази.
kerry
Напреднал

Рейтинг: 9

Мнениеот ins- » 28 Окт 2011, 23:19

Скрит текст: покажи
Аз нямах време - напоследък програмата ми е много натоварена. От къде е задачата? Прилича ми на кандидат-студентска задача. На пръв поглед изглежда лесна и човек е склонен да я пренебрегне, но като тръгне да решава и става интересно. Ако остане малко време може да се опитам да я реша. Друга причина, поради която не я пробвах е, че има много ученици, за които би могла да е полезна и вярвах, че ще я решат. По принцип - обичам стереометрията и знам доста добри задачи ето и една примерна /решена/: http://voducdien.wordpress.com/2011/10/ ... -solution/ . Извинявам се, че е малко на английски.
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Мнениеот Xixibg » 29 Окт 2011, 00:26

Според мен си е за олимпиада.Симеонова сподели че е Руска задачата.
Xixibg

Мнениеот kerry » 02 Ное 2011, 21:48

А според мен ако [tex]AM + DM = \sqrt{2}[/tex] обемът на пирамидата ще е по-малък от [tex]\frac{1}{6}[/tex].

Предполагам, че [tex]AM + DM = \sqrt{3}[/tex] (най-малката възможна стойност).

Тогава радиуса на вписаната сфера е [tex]r=\frac{\sqrt{2}-1}{2}[/tex]
kerry
Напреднал

Мнениеот ganka simeonova » 04 Ное 2011, 09:59

kerry написа:А според мен ако [tex]AM + DM = \sqrt{2}[/tex] обемът на пирамидата ще е по-малък от [tex]\frac{1}{6}[/tex].

Предполагам, че [tex]AM + DM = \sqrt{3}[/tex] (най-малката възможна стойност).

Тогава радиуса на вписаната сфера е [tex]r=\frac{\sqrt{2}-1}{2}[/tex]

Не е вярно. Докажете, че основата е е квадрат и че равнината (ADM) е перпендикулярна на основата.
ganka simeonova

Мнениеот kerry » 04 Ное 2011, 10:32

Вярно.

А аз незнайно защо :oops: реших, че пирамидата е правилна и т.М се проектира в центъра на основата.
kerry
Напреднал

Мнениеот ins- » 10 Ное 2011, 21:49

Задачата наистина ми се струва добра. Ако някой я е решил - ще е хубаво да пусне решение - би било полезно да се види.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот ganka simeonova » 11 Ное 2011, 10:27

Да означим височината към стената [tex](ADM)[/tex] с [tex]h[/tex],a [tex]S_{ADM}=S[/tex]
Тогава [tex]V_{ADBM}=\frac{1}{12}=\frac{1}{ 3}h.S=>h.S=\frac{1}{ 4}[/tex]. От правоъгълния [tex]\Delta AOB; AB=1=>OB=h\le 1[/tex]-равенство ще има, само когато [tex]O\equiv A[/tex]. От друга страна [tex]S=\frac{1}{2 } AM.DM.sin\varphi \le \frac{1}{ 2} AM.DM[/tex]- равенство ще има, ако ъгъл фи е прав.
=>[tex]\frac{1}{ 4} =h.S\le 1.\frac{1}{2 } .AM.DM.sin\varphi \le \frac{1}{2 } .1.AM.DM.1=\frac{1}{2 } AM.DM[/tex]
=>[tex]AM.DM\ge \frac{1}{ 2}[/tex](*)
Но, по условие[tex]AM+DM=\sqrt{2} =>\sqrt{2} \ge 2\sqrt{AM.DM}=>AM.DM\le\frac{1}{ 2}[/tex](**)
От (*) и (**) =>[tex]AM.DM=\frac{1}{ 2}[/tex]=>всички неравенства, които се породиха са всъщност равенства=>
[tex]h=1(O\equiv A); \varphi =90^\circ ;AM=DM=\frac{\sqrt{2} }{2 }\Delta ADM[/tex]=>прав. равнобедрен с хипотенуза 1.
[tex](ADM)\bot (ABCD)[/tex]

Сега, да се насочим към основата. От условията на задачата и доказаното=>[tex]\Delta ABD, \Delta BDC[/tex]-равнолицеви и равнобедрени=>имат равни височини към общата си страна, които ще мината през средата F на DB.[tex]DB\equiv S_{AC}=>AD=DC; AB=BC=>ABCD-[/tex]-квадрат. После намирането на радиуса е тривиално.
Прикачени файлове
6ed.png
6ed.png (29.11 KiB) Прегледано 367 пъти
ganka simeonova

Мнениеот georgi111 » 11 Ное 2011, 11:09

Аз стигам до същите изводи но по друг начин и го казах на бате Боби в разговор като обсъждахме тази задача :) доказвам по малко по друг начин че върха се проектира в петата на височината към основата в равнобедрения триъгълник BCD (ползват се и ъглополовящи равнини) но се стига до същия извод който е казала Ганка. Като имам време ще го напиша
Аватар
georgi111
Фен на форума

Рейтинг: 114

Мнениеот ganka simeonova » 11 Ное 2011, 11:12

:) На мен лично тази задачка много ми харесва..
ganka simeonova

Мнениеот ins- » 13 Ное 2011, 13:47

Малко е странна и вероятно, ако я видя заедно с повече задачи някъде едва ли бих ѝ обърнал внимание, но като видях и решението е хубава наистина. Благодаря за решението!
Аватар
ins-
Математик

Назад към Състезания за 9 - 12 клас