Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Построителна задача

Построителна задача

Мнениеот ins- » 07 Ное 2011, 09:29

Да се построи четириъгълник по дадени големини на ъглите и дължини на диагоналите.
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Re: Построителна задача

Мнениеот alexander_ivanov » 07 Ное 2011, 13:32

да не би да се решава със синусова?
alexander_ivanov
Фен на форума

Рейтинг: 15

Мнениеот ptj » 07 Ное 2011, 19:21

Ako 4-ка е [tex]ABCD[/tex].
Анализ:

Разглеждаме успоредника [tex]BPQD[/tex], като [tex]BP\parallel AC[/tex], а т.[tex]C[/tex]е вътрешна за него. Ако свържем т.[tex]C[/tex] с върховете на [tex]BPQD[/tex] ще получим 4 ъгъла (при т.[tex]C[/tex]) равни на дадените.

Би трябвало това да е началото...
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот ins- » 07 Ное 2011, 21:37

Защо ъглите при C са равни на дадените?
Скрит текст: покажи
Единствените неща, които знам за тази задача са, че е решима и че е използвана за дискриминация на еврейски студенти в руските университети по времето на комунизма.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот inveidar » 08 Ное 2011, 00:23

ptj написа:Ako 4-ка е [tex]ABCD[/tex].
Анализ:

Разглеждаме успоредника [tex]BPQD[/tex], като [tex]BP\parallel AC[/tex], а т.[tex]C[/tex]е вътрешна за него. Ако свържем т.[tex]C[/tex] с върховете на [tex]BPQD[/tex] ще получим 4 ъгъла (при т.[tex]C[/tex]) равни на дадените.

Би трябвало това да е началото...

И [tex]BP=AC[/tex], нали? Това наистина решава задачата. :D
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот ptj » 08 Ное 2011, 07:19

Да. Забравих тази подробност. Колкото до ъглите, единия си я същия, а 2 от другите са вътрешно кръстни при успоредни прави. Все пак това не решава задачата. :roll:
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот inveidar » 08 Ное 2011, 10:47

Ако знаем кои от ъглите лежат срещу съответните диагонали, няма проблем. Ако не знаем това, проблемът е, че можем да опитаме да построим по 12 начина въпросния успоредник DBPQ и при един от тези случаи той трябва да се получи, но няма да можем да кажем кой е той, защото нямаме критерий за установяване кога три построени прави се пресичат в една точка или пък кога две построени прави са успоредни. :( Може би Инс ще ни каже дали условието е точно такова, или ще ни даде линк към задачата? :?:
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот ins- » 08 Ное 2011, 12:00

"Construct a quadrilateral using a ruler and a compass if you are given its angles and diagonals." това е оригиналното условие.
Някой може ли да опише как се построява успоредник с посочените свойства?
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот inveidar » 08 Ное 2011, 14:04

Даааа, май не е толкова лесно, колкото си мислех!!! :shock: И все пак - може ли линк?
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот grav » 08 Ное 2011, 14:53

inveidar написа:Даааа, май не е толкова лесно, колкото си мислех!!! :shock: И все пак - може ли линк?

http://www.tanyakhovanova.com/Coffins/coffinsmain.html

Zadacha 16.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот ins- » 08 Ное 2011, 21:45

Точно това е линка. Щях да го пусна малко по-късно. Там, както и на много други места има красиви задачи, които си струва да се видят (и решат). Ако се опитаме да построим успоредника - няма ли да са полезни ротация/тригонометрия?
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот drago » 10 Ное 2011, 18:03

Нека [tex]ABCD[/tex] е търсения четериъгълник. Нека [tex]AD \cap BC = O[/tex].
Ще фиксираме [tex]\angle DOC[/tex] и точките [tex]D,\, C[/tex] съответно в/у едното и другото му рамо и ще мърдаме точките [tex]A[/tex] и [tex]B[/tex], така че [tex]AB[/tex] да остава успоредна на себе си и [tex]A, B[/tex] да лежат в/у едното и другото рамо на [tex]\angle DOC[/tex]. Трябва да намерим такива точки [tex]A,B[/tex] така че [tex]\frac{BD}{AC} = \frac{d_1}{d_2}=k[/tex] , където [tex]d_1, d_2[/tex] са диагоналите на четериъг. Ако направим това следва една хомотетия с център [tex]O[/tex], която ще оправи всичко.
Нека [tex]D_1\in OB,\, DD_1\parallel AB[/tex]. Сега да "прехвърлим" точките [tex]D, B, D_1[/tex] всяка в/у срещуположното рамо на ъгъла в точки: [tex]D^', B^', D_1^'[/tex] , така, че: [tex]OD=OD^', OB=OB^', OD_1=OD_1^'[/tex]. Имаме:
[tex]B^'D^'=kAC,\, OB^'=OB=tOD_1,\, OA=tOD[/tex]. Ще променяме [tex]t[/tex].

[tex]\vec{D^'B^'}= \vec{OB^'} - \vec{OD^'} = t\vec{OD_1^'}- \vec{OD^'}[/tex]
[tex]\vec{CA}= \vec{OA}-\vec{OC} = t\vec{OD} -\vec{OC}[/tex]

[tex]|\vec{D^'B^'}| = k |\vec{CA}| \Rightarrow |t\vec{OD_1^'} - \vec{OD^'}| = |t k \vec{OD} - k\vec{OC}|[/tex]

Или
[tex]|t \vec{a} - \vec{b}| = |t \vec{a_1} - \vec{b_1}|[/tex]
където всичко с изключение на [tex]t[/tex] е известно. Полагаме [tex]\vec{u}=t\vec{a_1} - \vec{b_1}[/tex]. [tex]u[/tex] се променя в/у някаква права(построима) успоредна на [tex]OA[/tex].

Kато разпишем малко получаваме, че трябва да намерим(построим) такова [tex]\vec{u}[/tex], където началото на [tex]\vec{u}[/tex] е в [tex]O[/tex], края му е в/у някаква построена права така че:

[tex]|k_1 \vec{u} + \vec{c}| = |\vec{u}|[/tex]. където [tex]u[/tex] се променя върху построима права, [tex]k_1[/tex] e известна пропорция, а [tex]\vec{c}[/tex]- известен вектор.

Построението е малко обратно:

Фиксираме вектора [tex]\vec{c}[/tex] (kато отсечка [tex]C_1C_2[/tex]) Построяваме множеството от точки, [tex]X[/tex]такива че [tex]C_1X = k_1C_2X[/tex]- това е една окръжност, след това наместваме [tex]O[/tex] с една транслация определена от правата [tex]k_1 \vec{u}[/tex], (това е права, когато [tex]\vec{u}[/tex] се променя и [tex]C_1[/tex] лежи в/у нея), така че да дойде в/у тази окръжност.
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот ins- » 10 Ное 2011, 21:47

Не съм много напред с векторите, но от едни техни приложения, направени от inveidar и това решение стигам до извода, че могат да са доста полезни.

Въпросите ми са - колко такива четириъгълника съществуват и какви са условията за съществуването им, а също така - може ли да се реши задачата без използване на вектори само с материал, изучаван в общообразователно училище?
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот drago » 10 Ное 2011, 22:40

Използването на вектори тук е горе долу на ниво дефиниции. За формализиране и по кратко записване на операциите разтягане (хомотетия) и транслация, а също и да не му загубим дирята и да се върнем накрая назад.

Колкото до броя на решенията и условия за съществуване, мога йезуитски да кажа - каквото дойде от построението. Може да няма, може да има едно или 2. При положение, че е известно кой диагонал срещу кой ъгъл стои, от конструкцията е ясно, че повече от 2 решения не би следвало да има.
Какво да ти кажа, не ми са интересни всички тези задълбавания нататък. Интересно ми беше да се направи конструкцията, водеща до построението.
drago
Математик

Мнениеот ins- » 10 Ное 2011, 22:50

Дано всичко да е коректно. Благодаря за положените усилия. Когато съм в по-добра кондиция ще се опитам да го осмисля.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот drago » 10 Ное 2011, 23:01

Надявам се да е коректно, но за това съм го и написал, ако има някакви неясноти да се коментират.
Честно казано сигурно има и по елегантно решение, защото конструкцията е малко дълга и е на базата: това се свежда до това, това до това и т.н. Обаче съм на принципа: по хубаво някакво решение отколкото липса на такова.
drago
Математик

Мнениеот ins- » 16 Ное 2011, 21:47

Решението не ми е ясно на няколко места и затова ще питам бавно, но сигурно, докато го разбера.

drago написа: Трябва да намерим такива точки [tex]A,B[/tex] така че [tex]\frac{BD}{AC} = \frac{d_1}{d_2}=k[/tex] , където [tex]d_1, d_2[/tex] са диагоналите на четериъг.

Защо трябва да е в сила тази пропорция? И как може да си гарантираме, че винаги е в сила?
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот drago » 16 Ное 2011, 22:03

OK най-накрая някой да попита нещо, иначе ще остана с впечатлението, че обяснявам хубаво, пък знам, че не е много така :)
Задай си въпроса: как могат да се генерират всички четериъгълници по зададени 4 ъгли (като знаем кой ъгъл къде е). Като местим АB и CD по фиксирания ъгъл, така че да остават успоредни на себе си (по-точно на 2 фиксирани прави). Другия начин е да фиксираме и CD и да местим само AB, като после прилагаме всевъзможни хомотетии с център т.О.
Това означава, че ако нашия четериъгълник е построим, то задължително при местенето на А и B ще има положение, в което [tex]\frac{BD}{AC}[/tex] ще е равно на отношението на дадените диагонали. Ако вече сме намерили такива A и B след това ще приложим една хомотетия с ц. т.О и подходящ коефициент, за да получим четериъгълник, в който вече двата диагонала ще са равни съответно на дадените.
Ясно ли е или пиша още ?
drago
Математик

Мнениеот ins- » 16 Ное 2011, 22:13

drago написа:Това означава, че ако нашия четериъгълник е построим, то задължително при местенето на А и B ще има положение, в което [tex]\frac{BD}{AC}[/tex] ще е равно на отношението на дадените диагонали.

По дадени четири ъгъла можем да построим безброй много четириъгълници. Откъде можем да сме сигурни, че само за един от тях BD/AC=d1/d2?

Скрит текст: покажи
Не се заяждам. Просто искам да го разбера. Нещо съм болен и не съм много в ритъм. Затова чак сега пиша.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот drago » 16 Ное 2011, 22:47

ins- написа:По дадени четири ъгъла можем да построим безброй много четириъгълници. Откъде можем да сме сигурни, че само за един от тях BD/AC=d1/d2?

Ами аз не съм казал, че само за един от тях BD/AC=d1/d2. Къде го прочете? Просто построявам всички такива, ако ги има.
Виж, мисля, че специално това е ясно.
drago
Математик

Мнениеот ins- » 16 Ное 2011, 22:49

"Просто построявам всички такива, ако ги има."
Как?
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот drago » 16 Ное 2011, 22:52

Чети по нататък! Досега сме на предговора. :)
drago
Математик

Мнениеот inveidar » 16 Ное 2011, 22:58

Айде и аз да попитам. Започнах да чета решението и стигнах до - Ше фиксираме ъгъл [tex]DOC[/tex]. Не съм чел после, но как ще го фиксираме, като не го знаем? Да чета ли нататък?
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот ins- » 16 Ное 2011, 23:03

<DOC е известен, той е между продълженията на страните и по дадени <A, <B, <C, <D може да се сметне.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот drago » 16 Ное 2011, 23:04

Може би аз нещо не съм обяснил както трябва, нямам друго обяснение за тези въпрoси.
Как да не го знаем този ъгъл като: [tex]\angle DOC= \pi - \angle A - \angle B[/tex]! A последните 2 ъгъла са дадени!
drago
Математик

Следваща

Назад към Състезания за 9 - 12 клас