Xixibg написа:Абе то това е добре ама интеграли не се учат в средното образование.Измисляйте и давайте решения за ученици ако може.Би трябвало да има чисто алгебрично решение.
mkmarinov написа:Xixibg написа:Абе то това е добре ама интеграли не се учат в средното образование.Измисляйте и давайте решения за ученици ако може.Би трябвало да има чисто алгебрично решение.
Чисто алгебрично, защото алгебра се учи в средното образование![]()
mkmarinov написа:Ще го повторя с по-прости думи: ако висшата математика опростява решението, няма абсолютно никаква причина тя да не бъде използвана. Ако една задача е тривиална, няма нито една рационална причина да се търси по-сложно решение!
drago написа:Toва е раздел "Олимпиади/съзтезания по математика". За да има там успех даден ученик трябва да знае много неща извън училищния материал. Не само като факти, но и като използвани прийоми и идеи.
Включително и интеграли, поне дефиниция, таблични интеграли, основни техники за решаване и приложения.
В тази задача това стига.
drago написа:Задачата е давана на IV подборен кръг на НОМ 1979г.
Всъщност ме интересува чисто геометрично решение без използване на комплексни числа (или въртене на вектори).
Иначе с тези два равностранни тр., единия завъртян и разтегнат спрямо другия просто е идеалното приложение на комплексните числа.
mkmarinov написа:Можеш да казваш дали съм прав ако съм казвал нещо подобно на написаното от теб. В този случай не съм![]()
Ще го повторя с по-прости думи: ако висшата математика опростява решението, няма абсолютно никаква причина тя да не бъде използвана. Ако една задача е тривиална, няма нито една рационална причина да се търси по-сложно решение!
P.S. 90% от задачите, давани по олимпиади, се решават с материал, излизащ много извън изучаваното в училище.
grav написа:Показването на решение, използващо неучилищни неща, които правят задачата 'тривиална', може да стимулира интерес към съответните части и методи от математиката.
Xixibg написа:...Но хората със закърняло мислене не могат да го открият.Затова и повечето като теб въобще не търсят такова.
inveidar написа:Абсолютно вярно, но това трябва да е допълнение към елементарното решение. Ученикът трябва първо да се научи сам да мисли, а после да му се показват лесните пътечки към върха, колкото и абстрактно да звучи това.
За съжаление, съвременните тенденции на нашите олимпиади и състезания са точно в обратната посока. Може би и затова успехите ни в последно време са впечатляващи!!!
Xixibg написа:Говориш глупости.Всяка задача давана на училищна олимпиада по математика може да се реши с елементарна математика.Ти като ученик или не си ходил на олимпиади , или ако си ходил си решавал задачите без висша математика.В противен случай със сигурност нямаш никакви успехи....
Всяка задача има елементарно(хитро) решение с училищен материал много по-просто от използването на произволна част от Висшата математика.Но хората със закърняло мислене не могат да го открият.Затова и повечето като теб въобще не търсят такова.
Назад към Състезания за 9 - 12 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]