Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача за ГМТ

Задача за ГМТ

Мнениеот estoyanovvd » 03 Мар 2010, 08:42

Намерете ГМТ в остроъгълен триъгълник АВС (по контура или вътрешността), за които едно от разстоянията им до страна на триъгълника е равно на сбора на разстоянията до другите две страни на триъгълника.
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Рейтинг: 5

Re: Задача за ГМТ

Мнениеот ubuntu » 03 Мар 2010, 20:19

Да начертаем ъглополовящите от А,B и C и да означим пресечните им точки със съответните страни с М,N и P.Ясно е , че в М,N и P условието е изпълнено.Сега остава да се отбележи , че щом в двата края на една отсечка едно свойство е в сила , то е вярно за всяка точка от нея.
Честит празник!
ubuntu
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот estoyanovvd » 03 Мар 2010, 21:01

Стига, бе! Какво е това свойство, че за първи път го чувам?! Ти ли го измисли? :lol: :lol: :lol:
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот estoyanovvd » 04 Мар 2010, 12:56

Чакам решение! :?: :?: :?:
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот ganka simeonova » 04 Мар 2010, 15:18

estoyanovvd написа:Чакам решение! :?: :?: :?:

Стоянов, след малко ако не ми мине котка лът, ще пусна решение :D
Много яка задача.
ganka simeonova

Мнениеот ganka simeonova » 04 Мар 2010, 15:53

Емо, преследвам задачата ти няколко дни, като куче- кокал. Хубава е. Аз имам решение и ще го напиша, но ако някъде имам издънка- кажи :D
Нека петите на ъглополовящите на [tex]\Delta ABC[/tex] образуват [tex]\Delta KLN[/tex].
Ясно е, че точките, K, L, N отговарят на условието и ще са от ГМТ.Ще докажа,ч е от трите разстояния от произволна точка Р от контура на KLN до страните на ABC едното е сума на другите две.
Нека т.Р лежи на NK и [tex]PP_1=x; PP_2=y; PP_3=z[/tex] са разстоянията и до страните на АВС.
Ще докажем, че [tex]x+z=y[/tex]
От N и К спускаме перпендикуляри [tex]NN_1=NN_2=m; KK_1=KK_2=k[/tex] до срещуположните страни на АВС.
Разглеждам две двойки подобни триъгълници:
[tex]\Delta KNN_1; \Delta KPP_1=>\frac{x}{ m} =\frac{PK}{NK }[/tex](1)

[tex]\Delta NKK_1; \Delta NPP_3=>\frac{z}{ k} =\frac{NP}{ NK}[/tex](2)

Събираме (1) и (2)=>[tex]kx+mz=mk[/tex](3)

Правата през К, успоредна на АС също образува подобни триъгълници=> [tex]\frac{y-k}{ m-k} =\frac{PK}{NK }[/tex] (4)

От (4) и (1)=>[tex](y-k)m=(m-k)x[/tex](5)
От (5) и (3)=>[tex]x+z=y[/tex]

Тогава ГМТ са точките от контура на KLN.
Прикачени файлове
stoqnov.png
stoqnov.png (29.33 KiB) Прегледано 2307 пъти
Последна промяна ganka simeonova на 07 Мар 2010, 20:21, променена общо 1 път
ganka simeonova

Мнениеот Станислав » 04 Мар 2010, 17:05

Ubuntu, обясни какво точно си имал впредвид с това свойство. Да не ползваш някакви афинни св-ва?
Станислав
Напреднал

Мнениеот Baronov » 04 Мар 2010, 17:07

estoyanovvd написа:Стига, бе! Какво е това свойство, че за първи път го чувам?! Ти ли го измисли? :lol: :lol: :lol:

Всъщност това е добре известно геометрично свойство. Методът се нарича "равномерно движение". Идеята е да си представим, че точка се движи с постоянна скорост върху права линия. Тогава нейната проекция върху друга права, също се движи равномерно, следователно и разстоянието се изменя линейно. Понеже линейната функция от условието е 0 в две точки, то тя е 0 върху цялата права.

Тук даже не ни трябва равномерно движение. Можем да въведем координатна система и просто да отбележим, че разстоянието от точка до фиксирана права е линейна функция на координатите на точката.

Решението на ubuntu е перфектно, всъщност решението на Ганка е същото, тя просто доказва, че разстоянието се изменя линейно по заобиколен начин.
Baronov
Фен на форума

Рейтинг: 9

Мнениеот estoyanovvd » 04 Мар 2010, 17:20

Сигурно е така, но не виждам да е очевидно, че щом краищата се движат равномерно, то и дължината на отсечката ще се променя линейно. Още повече, че имаме още две отсечки, които би трябвало линейно да се променят с еднаква скорост в различни направления. Явно съм скаран с кинематиката!!! :lol: :lol: :lol:Пък и защо разстоянието да е линейна функция? :?: Къде бих могъл да се запозная с този метод? :?:
Последна промяна estoyanovvd на 04 Мар 2010, 17:51, променена общо 1 път
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот Baronov » 04 Мар 2010, 17:50

Равномерното движение се използваше доста от Борислав Михайлов. В книгата му "Задачи по "елементарна" геометрия" (елементарна е в кавички в заглавието) има цяла глава за равномерно движение. Има и няколко задачи, решени с теорема за тъждественост на полиноми (фактът, че полином от n-та степен има не повече от n корена). Всъщност равномерното движение използва тази теорема за линейни полиноми.

Иначе за тази задача равномерно движение не ни трябва. Разстоянието от точка до фиксирана права е линейна функция на координатите на точката. Сума/разлика на линейни функции е линейна функция. Не разбирам какво не разбирате!
Baronov
Фен на форума

Мнениеот estoyanovvd » 04 Мар 2010, 17:53

Ми то разстоянието не е линейна функция, но няма значение. Просто не разбирам и написах какво в предния пост. Както и да е. Книжката на Борислав Михайлов я имам. Личен подарък от него. Ще потърся този метод там!
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот Baronov » 04 Мар 2010, 18:20

Разстоянието от точка до фиксирана права Е линейна функция!
Baronov
Фен на форума

Мнениеот estoyanovvd » 04 Мар 2010, 20:49

Ето и едно друго решение:
Прикачени файлове
est.JPG
est.JPG (79.98 KiB) Прегледано 2209 пъти
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот Станислав » 05 Мар 2010, 00:50

Някаква идея тази книга на Борислав Михайлов къде да я намеря? Няма я в книжарницата в МГ-то, където е преподавал, няма я и в най-голямата книжарница в Пловдив - "Иван Вазов". Някой да знае?
Станислав
Напреднал

Мнениеот Baronov » 06 Мар 2010, 18:50

В МГ-то има книжарница?

Питай някой от учителите по математика дали я има и дали ще ти даде да си я снимаш. Пробвай и в библиотеката (ако се окаже, че МГ-то има и библиотека, пробвай и там).
Baronov
Фен на форума

Мнениеот Станислав » 06 Мар 2010, 19:18

Естествено, съм имал предвид библиотека, но не съм се изразил правилно. Благодаря, ама надали някой учител би я имал - ще пробвам при Трупчева. И за да не стане като флудене - има ли някой от форума, пратил материали за УС'10 и на каква тема?
Станислав
Напреднал

Мнениеот estoyanovvd » 07 Мар 2010, 22:17

Станислав написа:Някаква идея тази книга на Борислав Михайлов къде да я намеря? Няма я в книжарницата в МГ-то, където е преподавал, няма я и в най-голямата книжарница в Пловдив - "Иван Вазов". Някой да знае?

Аз я имам! Ако се помолиш много, мога да я сканирам и да я кача на моя сайт! :lol: ;)
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот ganka simeonova » 08 Мар 2010, 05:59

estoyanovvd написа:
Аз я имам! Ако се помолиш много, мога да я сканирам и да я кача на моя сайт! :lol: ;)

И аз се включвам в молбата :)
ganka simeonova

Мнениеот Станислав » 08 Мар 2010, 13:30

estoyanovvd написа:
Станислав написа:Някаква идея тази книга на Борислав Михайлов къде да я намеря? Няма я в книжарницата в МГ-то, където е преподавал, няма я и в най-голямата книжарница в Пловдив - "Иван Вазов". Някой да знае?

Помолвам се повече от много!
Станислав
Напреднал

Мнениеот estoyanovvd » 08 Мар 2010, 23:29

Хайде от мен да мине!!! Но ако не цъкнете на някоя реклама, няма да видите нищо повече от мен! Три часа загубих за да ви помогна. :roll: :cry: :D Книжката, която ви бях обещал - ЦЪК!
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот estoyanovvd » 09 Мар 2010, 08:30

Baronov написа:Иначе за тази задача равномерно движение не ни трябва. Разстоянието от точка до фиксирана права е линейна функция на координатите на точката. Сума/разлика на линейни функции е линейна функция. Не разбирам какво не разбирате!

Прочетох материала на Борислав Михайлов и разбрах, че разстоянието е линейна функция на времето, не на координатите на точката. Сега вече всичко ми е ясно! ;)
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Назад към Състезания за 9 - 12 клас