Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача за окръжност

Задача за окръжност

Мнениеот Гост » 14 Ное 2021, 18:45

имам 2 задачи които не знам как да ги реша ако някой може да ми помогне ще съм много благодарен.

Зад1. Зададени са к окръжности(абсциса и ордината на центъра и радиус) и m (m<=20) точки(абсциса и ордината). Да се състави алгоритъм и напише програма за определяне дали има окръжност, в която НЕ лежи нито една точка(тази задача иска да го направя с блок схема и с C++ програма)

зад2. Даден е двумерен масив G с m реда и n стълба. Да се състави алгоритъм, която създава нов масив А, като стойността на Аi е равна на средно-аритметичното на ненулевите елементи в i-тия ред на G.(тази задача се иска да го реша само в блок схема)

Ще съм много благодарен ако някой ми помогне!!
Гост

Re: Задача за окръжност

Мнениеот ammornil » 21 Ное 2021, 02:55

Зад1. Зададени са к окръжности(абсциса и ордината на центъра и радиус) и m (m<=20) точки(абсциса и ордината). Да се състави алгоритъм и напише програма за определяне дали има окръжност, в която НЕ лежи нито една точка(тази задача иска да го направя с блок схема и с C++ програма)

Аз не съм запознат със С++, но математиката за решаване на тази задача е лесна за описване.
Ако са дадени точка [tex]A(x_{A};y_{A})[/tex] и окръжност[tex]k[/tex] с център точка [tex]0(x_{O};y_{O})[/tex] и радиус [tex]R[/tex], тогава:

1) Ако [tex]\sqrt{(x_{_{O}}-x_{_{A}})^{2}+(y_{_{O}}-y_{_{A}})^{2}}<R \Rightarrow[/tex] точката лежи вътре в окръжността.

2) Ако [tex]\sqrt{(x_{_{O}}-x_{_{A}})^{2}+(y_{_{O}}-y_{_{A}})^{2}}=R \Rightarrow[/tex] точката лежи на окръжността.

3) Ако [tex]\sqrt{(x_{_{O}}-x_{_{A}})^{2}+(y_{_{O}}-y_{_{A}})^{2}}>R \Rightarrow[/tex] точката лежи извън окръжността.

Остава да напишеш програма в С++, която проверява това условие за всяка двойка окръжност и точка, и записва или извежда резултата.
Успех!
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1779

Назад към C, C++