Докажете, че е ирационално:
[tex]\sqrt{3}[/tex]
[tex]\sqrt{5}[/tex]
[tex]2 +\sqrt{3}[/tex]
[tex]\sqrt{2}+\sqrt{3}[/tex]
За корен от 3 и от 5 май го разбрах, като примерно за тройката допускам, че съществува несъкратима дроб [tex]\frac{p}{ q}[/tex], на която е равно [tex]\sqrt{3}[/tex] и получих, че [tex]3q^{2 } = p^{2 }[/tex]. После доказвам, че ако [tex]q^{2 }[/tex] е четно число, както целият израз от лявата страна, така и този от дясната ще са равни на четно число. Това обаче противоречи на допускането, че [tex]p/q[/tex] е несъкратима дроб и после остава само случая, в който [tex]q^{2 }[/tex] и [tex]p^{2 }[/tex] са нечетни числа. Заменям в горното уравнение [tex]q[/tex] с [tex]2m + 1[/tex], а [tex]p[/tex] - с [tex]2n + 1[/tex] ии после се получава уравнение, в което лявата страна е равна на четно число, а дясната - на нечетно или обратното беше => не е вярно това равенство, ии тогава остава само първия случай, ама той противоречи на допускането => [tex]\sqrt{3}[/tex] e ирационално число...Та по този начин дали е правилно ии как да докажа последните две, че са ирационални. Ако правилно съм го направил, значи съм доказал, че [tex]\sqrt{3}[/tex] е ирационално число, обаче не знам какво да правя с тая двойка...И в последния израз и корен от 3, и корен от 2 явно са ирационални, обаче как да докажа, че цялото е ирационално? Не знам, нещо не ми е особено ясно.
Иии тази задача също не знам какво да я правя:
Докажете, че [tex]\sqrt{111...1 - 222...2} = 333...3[/tex], където единиците са 2n на брой, двойките - n, а тройките също са n на брой.

Меню