от wavic » 06 Юли 2016, 18:23
И аз си мислех така. Оказа се, че може да се провери сравнително бързо и лесно, със съответните библиотеки разбира се, дали едно число е точен корен. Не зная метод, по който да определя, кое число е най-близък произволен корен на друго. Бил квадратен, кубичен или n-ти. Ако имам този метод, може да сътвора нещо по-разионално от това, дето измислих вчера. Като се добера до тефтера си, ще го споделя и тук. Всъщност е точно такъв метод, но сътворен по най-примитивния начин. Умножаване на 1 с 10 и степенуване на резултата на себе си, докато полученото не стане по-голямо или равно на голямото число. От там нататък само се прибавя същото, докато е възможно да се степенува по себе си, докато не прехвърли голямото число. После следва и прибавяне към полученото на резултата от него, разделен с десет. Т.е. с една позиция по-близо към нулата. След това вадя крайния разултат от голямото число и повтарям процедурата за остатъка.
До това стигнах с моите познания. По-късно ще напиша и алгоритъма, но мисля, че им и под-елегантни начини да се постигне същото. Начина, който описах дава х^x или двойка еднакви числа.